Використання полину австрійського у годівлі овець
Анотація
У статті викладено результати експериментальних досліджень щодо можливості і доцільності використання полину австрійського в годівлі овець.
Актуальність даного дослідження зумовлена необхідністю пошуку нових потенційно кормових рослин, пристосованих до несприятливих умов вирощування.
Мета статті – вивчити продуктивні показники баранців на відгодівлі за використання сіна полину австрійського.
Дослідження проведено за загальноприйнятою методикою постановки науково-господарського експерименту з розподілом тварин на контрольну та дослідну групи. Контрольний забій проведено згідно з методикою оцінки м’ясної продуктивності овець.
Встановлено, що використання сіна полину австрійського забезпечило середньодобові прирости живої маси на рівні 150 г, що на 15 % менше, ніж у контрольної групи. Проте маса парної туші та внутрішнього жиру була трохи вищою саме в дослідній групі. Можливе пояснення цього протиріччя полягає в тому, що вівці, які отримували полин, споживали менше води, а тому, можливо, що маса вмісту рубця була у них нижчою. Встановлено, що маса крові була нижчою у тварин дослідної групи, що, можливо, також було наслідком меншого споживання води.
Гематологічні дослідження разом із спостереженням за станом і поведінкою тварин свідчать про те, що у тварин із дослідної групи не було зневоднення.
Дослідження має рекогносцирувальний характер. Його результати говорять про можливість і доцільність використання сіна полину австрійського у годівлі овець шляхом часткової заміни інших видів сіна з культурних трав.
У подальшому слід провести дослідження з більш тривалого згодовування сіна полину та більш детальним вивченням продуктів забою.Посилання
Boufennara, S. Chemical composition and digestibility of some browse plant species collected from Algerian arid rangelands [Електронний ресурс] / S. Boufennara, S. Lopez1, H. Bousseboua1, R. Bodas, L. Bouazza1. // Spanish Journal of Agricultural Research. – 2012 – №10, (1). Р. 88-98. – Режим доступу:http://digital.csic.es/bitstream/10261/58442/1/Spanish%20Journal%20of%20Agricultural%20Research%202012%20Vol.%2010.pdf.
Kim, S. C. The effects of increasing the level of dietary wormwood (Artemisia montana Pampan) on intake, digestibility, N balance and ruminal fermentation characteristics in sheep [Електронний ресурс] / S. C. Kim, A. T. Adesogan, J.H. Shin, M.D. Lee, Y.D. Ko //– Livestock Science. – 2006. Vol. 100, Issue 2, – P. 261-269. – Режим доступу: http://www.journals.elsevierhealth.com/periodicals/livsci/article/PIIS030162260500271X/abstract.
National report on the rangeland health on Mongolia [Електронний ресурс] / Ministry of Food and Agriculture, Ulaanbaatar, Mongolia, 2015. // – Режим доступу: https://jornada.nmsu.edu/files/Mongolia-Rangeland-health-Report_EN.pdf
Tariq, K.A. Anthelmintic activity of extracts of Artemisia absinthium against ovine nematodes [Електронний ресурс] / K.A. Tariq, M.Z. Chishti, F. Ahmad, A.S. Shawl // J. Vet. Parasitol. – 2009. – № 9; 160 (1-2). Р. 83-8.– Режим доступу: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19070963
Wang, Shiping The dietary composition of fine wool sheep and plant diversity in Inner Mongolia steppe [Електронний ресурс ] / Shiping Wang // J. Acta Ecologica Sinica – 2000. – №20 (6). – Р. 951-957] – Режим доступу: http://europepmc.org/abstract/cba/533708
Бутаева, З. З. Засухо- и солеустойчивые кормовые растения, перспективные для восстановления продуктивности кизлярских пастбищ [Текст]: дис. ... канд. биол. наук : 03.00.16 / З. З. Бутаева; – Махачкала, 2005. – 149 с.
Потёмкина, В. А. ?спытание полыни при мониезиозе жвачных [Текст] / В.А. Потёмкина // Овцеводство. – 1956. – № 5. – С. 34-36.
Янов, В. ?. Особенности формирования урожая разных видов полыни и научное обоснование технологи возделывания полыни эстрагонной на светло-каштановых соленцеватых почвах северо-западного Прикаспия [Текст]: автореф. дис. … д-ра сельскох. наук : 06.01.01 / В. ?. Янов; Россия. – Ставрополь, 2012. – 36 с.
Полин австрійський [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://fitoapteka.org/herbs-p/2051-artemisia-austriaca
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).