Генотипові параметри добору корів української м’ясної породи
Анотація
Вивчення генотипових параметрів селекційних ознак дозволяє визначити ефективні методи їх поліпшення. У корів-первісток української м’ясної породи визначали економічне значення, успадковуваність і кореляційні зв’язки живої маси, молочності, віку першого отелення і збереженості телят.
Дослідження провели в масиві корів (n = 316), у тому числі серед 89 пар «мати-дочка». Встановлено, що зменшення віку першого отелення призведе до погіршення молочності корів (r = 0,184) і зменшення їх живої маси (r = 0,221). Аналіз генетичних кореляцій показав, що пізньоспілі матері дають дочок із більшою живою масою (r = 0,492), гіршою молочністю (r = -0,150) та збереженістю приплоду до відлучення (r = -0,215). Добір же потомків від матерів з високою молочністю дозволяє позитивно вплинути на всі ознаки селекції, окрім збереженості підсисних телят.
З метою встановлення економічного значення ознак використали їх вплив на формування довічної молочності корів із розрахунку на один день життя. Встановлено, що у стаді української м’ясної породи найвище економічне значення має вік першого отелення. Найменше економічне значення – у живої маси корів.
Посилання
Миллс, Ф. Статистические методы [Текст] / Ф. Миллс. – М.: Госстатиздат, 1958. – 799 с.
Нове в оцінці баранів плідників [Текст] / О. І. Горлов, В. М. Туринський, Г. К. Даниленко та ін. // Вісник аграрної науки. – 2004. – №11. – С. 46-49.
Носевич, Д. К. Вплив живої маси корів української м’ясної породи на їх продуктивність [Текст] / Д. К. Носевич //Науковий вісник НАУ. – К., 2007. – Вип. 114. – 131-135.
Снедекор, Дж. У. Статистические методы в применении к исследованиям в сельском хозяйстве и биологии / Дж. У. Снедекор. – М.: ?здательство сельскохозяйственной литературы, журналов и плакатов, 1961. – 503 с.
Плохинский, Н. А. Наследуемость по отцам [Текст] / Н. А. Плохинский. – Новосибирск: ?зд-во Сибирского отделения АН СССР, 1962. – 40 с.
Угнивенко, А. Н. Молочность мясных коров в зависимости от типа подбора родителей / А. Н. Угнивенко // Зоотехническая наука Беларуси. – 2015. – Вип. 50(1). – С. 172-179.
Угнівенко, А. М. Проблеми отелень у м'ясному скотарстві [Текст] / А. М. Угнівенко, Ю. І. Токар // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сер.: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. – 2012. – Вип. 179. – С. 107-113.
Albera, A. Definition of a breeding goal for the Piemontese breed: economic and biological values and their sensitivity to production circumstances [Text] / A.Albera, P. Carnier, A. F. Groen // Livestock Production Science. - Vol. 89, Issue 1. – 2004. – P. 66-77.
Fernández-Perea, M. T. Economic weights for a selection index in Avileña purebred beef cattle [Text] / M. T. Fernández-Perea, R. Alenda Jiménez / Livestock Production Science. – Vol. 89, Issues 2-3. – 2004. – P. 223- 233.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).