Ефективність використання комбікормів за вирощування поросят до 2-місячного віку
Анотація
Проведена порівняльна оцінка інтенсивності росту та ефективності використання комбікормів за вирощування поросят до 2-місячного віку.
Дослідженнями встановлено, що комбікорми, використані за вирощування поросят до 2-місячного віку як за енергетичною, так і протеїновою поживністю суттєво не відрізнялися між собою, але за вмістом незамінних амінокислот (лізин, метіонін + цистин) комбікорм компанії “Глобал-Агро” поступався комбікормам Старт №1 і Старт №2 і дещо перевищував за вмістом клітковини, в результаті чого поросята, які отримували комбікорми компанії “Глобал-Агро” у 2-місячному віці за живою масою поступалися аналогам із контрольної групи на 0,77 кг, або на 4,2 % (різниця не вірогідна).
Незважаючи на це, оскільки вартість комбікормів компанії “Глобал-Агро” була нижчою, собівартість 1 кг приросту живої маси поросят, які отримували цей комбікорм у 2-місячному віці, була також нижчою і становила 7,70 грн проти показника, отриманого на поросятах контрольної групи (12,03), а 1 кг живої маси відповідно 7,18 проти 11,25 грн.
The effectiveness of pork production is largely determined by the intensity of growth of piglets in the suckling period and the period of growing. These features depend on the milking ability of breeding pig and the quality of the used fodder. As the Ukrainian market is overwhelmed with mixed fodders of different manufacturers, “Global Agro” specialists pay considerable attention to finding directions for their improvement and the introduction of new technologies that meet world standards. To achieve this, they optimize the recipes of feeds and the regimes of raw material processing. Fodder for young pigs are made according to different recipes and technologies, necessarily undergo a scientific research to discover the highest efficiency of use.
The article provides a comparative estimation of the intensity of growth of piglets up to 2 months of age and the efficiency of their use of mixed fodders. The research was conducted in the conditions of the Company “Antonov-Agro” of Kyiv-Sviatoshynsky district, Kyiv region. Experiments were conducted by the method of group-periods. For the experiment, 8 breeding pigs with piglets were selected, from which two groups were formed: control and experimental. In the research period (5 days), the experimental animals were under identical feeding and handling conditions in order to control milking ability of the breeding pigs. In the research period, the control group of piglets received nixed fodder Start No. 1 (up to 42 days) and Start No. 2 (43-60 days). The experimental group of piglets received a mixed fodder of the company “Global-Agro”.
Fodders used to grow piglets up to 2 months of age did not differ significantly in terms of energy and protein nutrition. According to the content of essential amino acids (lysine, methionine + cystine), the mixed fodder of “Global-Agro” was inferior to fodders Start No. 1 and Start No. 2 and slightly superseded them by fiber content. As a result of growing, 2-month-old piglets receiving mixed fodder from “Global-Agro” yielded 0.77 kg of live weight to analogues from the control group, or by 4.2% (difference not probable). As the cost of the mixed fodders of “Global-Agro” company was lower, the cost per kg of live weight gain of piglets receiving this fodder at the age of 2 months was also lower and amounted to 7.70 UAH. Cost of 1 kg of live weight gain of piglets in the control group was 12.03 UAH.
Посилання
Zasukha, Yu. V., Hryshchenko, S. M., Kuzmenko, M. V. (2012). Efektyvnist vyroshchuvannia remontnoho i vidhodivelnoho molodniaku svynei [Efficiency of growing of repair and fattening young pigs]. Swine breeding, 60, 40–45.
Pokhodnya, G. S., Zasukha, Yu. V., Tsitsyurskiy, L. N. (1994). Intensifikatsiya promyshlennogo svinovodstva [Intensification of industrial pig breeding]. Kуiv: USKhA, 464.
Makhaev, E. . (2006). Energeticheskoe pitanie i potrebnost' sviney v proteine i aminokislotakh [Energy nutrition and the need for pigs in protein and amino acids]. Feeding farm animals and forage production, 12, 64.
Maistruk, S. (2005). Tekhnolohiia vyroshchuvannia porosiat do chotyrymisiachnoho viku [Technology of raising piglets up to four months old]. Livestocking of Ukraine , 9, 9-10.
Ibatullin, I. I. ed. (2013). Praktykum z hodivli silskohospodarskykh tvaryn: Navchalnyi posibnyk [Workshop on feeding farm animals: Textbook]. Zhytomyr: «Polissia», 442.
Slavov, V. P., Ruden, O. V., Shaparenko, L. V. (2008). Ratsionalne vykorystannia kormiv – ekonomichna osnova pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva [Rational use of feeds – the economic basis for increasing the efficiency of livestock production]. Bulletin of Zhytomyr State Agrarian University, 2 (23), 1, 122-131.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).