Мармуровість m. Longissimus dorsi великої рогатої худоби
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2020.03.092Ключові слова:
яловичина, молочна худоба, внутрішньом’язовий жир, українська чорно-ряба молочна породаАнотація
Дослідження спрямоване на встановлення відмінностей у мармуровості яловичини залежно від віку молодняку та особливостей його росту. Його проводили на бугайцях української чорно-рябої молочної породи у ФГ “Журавушка”, Броварського району, Київської області. Худобу вирощували і відгодовували за технологією виробництва яловичини у молочному скотарстві. Забій її провели у забійному цеху с. Калинівка. Оцінювання мармуровості m. longissimus dorsi здійснили за 12-бальною шкалою згідно з методикою JMGA (2000). Встановлено, що мармуровість найдовшого м’яза спини збільшується на 45,8 % за підвищення віку забою від 20 до 22 місяців. Кореляція між мармуровістю і товщиною підшкірного жиру у віці 22 місяці становить 0,68. У тварин за різної фактичної живої маси перед забоєм мармуровість m. longissimus dorsi коливається від 2,7 до 4,0 бала. Вона має тенденцію до збільшення на 42,9 *% за підвищення живої маси перед забоєм від 350-400 до 500 кг і більше. Найвищий її показник є за живої маси перед забоєм понад 500 кг. Мармуровість “м’язового вічка” за підвищення середньодобових приростів від народження до забою від 500 г до 651-700 г має тенденцію до зростання на 24,1%. Кращою мармуровістю характеризується м’яз бугайців за середньодобових приростів від 651 до 700 г. На підставі проведених досліджень можна констатувати, що мармуровість яловичини залежить від віку забою тварин та особливостей їх росту. В Україні слід дослідити вплив на її мармуровість статі, породи, генотипу та рівня годівлі з метою розроблення і адаптування вітчизняних стандартів до світових на реалізовану велику рогату худобу за якістю яловичини, у т.ч. її мармуровістю.
Посилання
McGilchrist, P., Polkinghorne, R. J., Ball, A. J., Thompson, J. M. (2019). The Meat Standards Australia Index indicates beef carcass quality. Animal. 13(8). 1750-1757. https://doi.org/10.1017/S1751731118003713
Detweiler, R. A, Pringle, T. D, Rekaya, R., Wells, J. B., Segers, J.R . (2019). The impact of selection using residual average daily gain and marbling EPDs on growth, performance, and carcass traits in Angus steers. J. Anim. Sc. 97(6). 2450-2459. https://doi.org/10.1093/jas/skz124
Gajaweera, C., Chung, K. Y., Lee, S. H., Wijayananda, H. I., Kwon, E. G., Kim, H. J., Cho, S. H., Lee, S. H. (2020). Assessment of carcass and meat quality of longissimus thoracis and semimembranosus muscles of Hanwoo with Korean beef grading standards. Meat Science. 160. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.107944
Ladeira, M., Schoonmaker, J., Swanson, K., Duckett, S., Gionbelli, M., Rodrigues, L., Teixeira, P. (2018). Nutrigenomics of marbling and fatty acid profile in ruminant meat. Animal. 12(S2):S282-S294. https://doi.org/10.1017/S1751731118001933
Bureš, D., Bartoň, L. (2018). Performance, carcass traits and meat quality of Aberdeen Angus, Gascon, Holstein and Fleckvieh finishing bulls. Livestock Science. 214. 231-237. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2018.06.017
Gorlov I. F., Slozhenkina M. I., Randelin A. V., Mosolov A. A., Bolaev B. K., Belyaev A. I., Zlobina E. Y., Mosolova D. A. (2019). The Relationship between Different Body Types of Kalmyk Steers and Their Raw Meat Production and Quality. Iranian Journal of Applied Animal Science. 9(2). 217-223.
Mueller, L. F., Balieiro, J. C. C., Ferrinho, A. M., Martins T. D., Corte R. R. P. D., de Amorim, T. R., Furlan, J. D. M., Baldi, F., Pereira, A. S. C. (2019). Gender status effect on carcass and meat quality traits of feedlot Angus x Nellore cattle. Animal Science Journal. 90(8). https://doi.org/10.1111/asj.13250
International Committee for Animal Recording (ICAR), 2009. INTERNATIONAL AGREEMENT OF RECORDING PRACTICES / Approved by the General Assembly held in Niagara Falls, USA, on 18 June 2008. - Section 3. - Р. 91-189.
JMGA. Beef carcass grading standart. Japan meat grading association. - 2000. Tokyo, Japan.
Lee, B., Yoon, S., Choi, Y.M. (2019). Comparison of marbling fleck characteristics between beef marbling grades and its effect on sensory quality characteristics in high-marbled Hanwoo steer. Meat Science.152. 109-115. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2019.02.019
Holló, G., Húth, B., Holló, I., Anton, I. (2018). X-ray computed tomography evaluation of intramuscular fat content in Hungarian Simmental. Acta Alimentaria. 47(2). 1-9. https://doi.org/10.1556/066.2018.0002
Anderson, F., Cook, J., Williams, A., Gardner, G. (2018). Computed tomography has improved precision for prediction of intramuscular fat percent in the M. longissimus thoracis et lumborum in cattle compared to manual grading. Meat Science. 145. 425-430. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.07.025
Giaretta E., Mordenti A.L., Canestrari G., Brogna N., Palmonari A., Formigoni A. (2018). Assessment of muscle Longissimus thoracis et lumborum marbling by image analysis and relationships between meat quality parameters. PLoS ONE. 13(8). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0202535
Knight, C. H. Using Live Animal Carcass Ultrasound in Beef Cattle. Extension Animal Scientist - Beef Cattle. University of Georgia Extension. Bulletin 1337. Accessed 08 March 2020. https://secure.caes.uga.edu/extension/publications/files/pdf/B%201337_4.PDF
Kul, E., Şahin, A., Aksoy, Y., Uğurlutepe, E. (2020). The effects of slaughter weight on chemical composition, physical properties, and fatty acid profile of musculus longissimus dorsi in Holstein bulls. Tropical Animal Health Production. 52(1). 159-165. https://doi.org/10.1007/s11250-019-01996-x
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).