Вирощування цьоголітків райдужної форелі за різних рівнів протеїну у комбікормах

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2020.03.035

Ключові слова:

райдужна форель, годівля риб, цьоголітки, комбікорми, сирий протеїн, продуктивність, економічна ефективність

Анотація

У статті розглянуто питання ефективності використання повнораціонних комбікормів з різним рівнем протеїну за вирощування цьоголітків  райдужної форелі до маси 10 г. Метою досліду було встановлення впливу різних рівнів протеїнового живлення форелі на показники її продуктивності. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп цьоголітків. Контрольна група риб отримувала комбікорми, рівень протеїну в яких  становив 52 %. У зрівняльний період піддослідна риба споживала комбікорм контрольної групи. В основний період рівень сирого протеїну в комбікормах форелі коливався від 48 до 56 %  у 1 кг. У результаті проведених досліджень встановлено, що використання у годівлі цьоголітків форелі комбікормів з підвищеною протеїновою поживністю (56 %) супроводжується збільшенням їхньої маси на 12,3 % (р<0,01) та інтенсивності росту – на 7,1-15,7 % у порівнянні з аналогами, що споживали корм із рівнем протеїну 52 %. Зменшення цього показника до рівня 48 % сприяє вірогідному зменшенню (р < 0,05) маси на 11,5 %, та зниженню інтенсивності росту на 5,8-13,8 %.  Доведено, що витрати корму на 1 кг приросту маси у цьоголітків форелі, які отримували комбікорми із вмістом протеїну на рівні 56 %, були меншими на 5,5 %, а за його вмісту на рівні 48 % – на 7,4 % більшими у порівнянні з рибами, що споживали корм із вмістом протеїну на рівні 52 %. Водночас збереженість піддослідних риб упродовж усього досліду відповідала нормативним показникам у форелівництві й перебувала у межах  75,2-78,1 %. Аналізом отриманих рибницьких результатів встановлено, що найбільш економічно доцільним є вирощування цьоголітків форелі, які споживають комбікорм із поживністю 52 % протеїну у порівнянні з зниженням чи підвищенням цього показника до 48 та 56 % відповідно.


Посилання

Yehorov, B. V., Fihurska L.V. (2011). Status and prospects of trout farming development in fish farms of Ukraine. Zernovi produkty i kombikormy. 2. 37-39.

Kanydev, A. N. (1985). Instruction on rearing rainbow trout. Moscow, Russia: VNYYPRKh. 59.

Plokhynskyi, N. A. (1969). Guidance on biometry for livestock experts. Moscow, Russia: Kolos. 246.

SOU 05.01.-37-385:2006. (2006). Water at fish-farms. General requirements and norms. Kyiv, Ukraine: Ministry of Agrarian Policy of Ukraine. 15.

Sherman, I. M., Hrynzhevskyi, M. V., Zheltov, Yu. O., Py'ly'penko Yu. V., Volichenko M. I. (2002). Scientific justification of balanced fish feeding: manual. Kyiv, Ukraine: Vyshcha osvita. 128.

Shcherbyna, M. A., Hamyhyn, E. A. (2006). Fish feeding in freshwater aquaculture. Moscow, Russia: VNYRO. 360.

Cowey, C. B. (1992). Nutrition: estimating requirements of rainbow trout. Aquaculture. 100. 177-189. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90370-Z

Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2016). El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Contribución a la seguridad alimentaria y la nutrición para todos. Roma: Food and Agriculture Organization of the United Nations. 224.

Jobling, M. (2016). Fish nutrition research: Past, present and future. Aquaculture International. 24. 767-786. https://doi.org/10.1007/s10499-014-9875-2

Karabulut, H. A., Yandi, I., Aras, N. M. (2010). Effects of different feed and temperature conditions on growth, meat yield, survival rate, feed conversion ratio and condition factor in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9(22). 2818-2823. https://doi.org/10.3923/javaa.2010.2818.2823

Kim, J. D., Кaushik, S. J. (1992). Contribution of digestible energy from carbohydrates and estimation of protein/energy requirements for growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 106(2). 161-169. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90200-5

Takeuchi, T., Yokoyama, M., Watanabe, T., Ogino, C. (1978). Optimum Ratio of Dietary Energy to Protein for Rainbow Trout. Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries. 44(7). 729-732. https://doi.org/10.2331/suisan.44.729

Завантаження

Опубліковано

2020-09-30