Вирощування цьоголітків райдужної форелі за різних рівнів протеїну у комбікормах
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2020.03.035Ключові слова:
райдужна форель, годівля риб, цьоголітки, комбікорми, сирий протеїн, продуктивність, економічна ефективністьАнотація
У статті розглянуто питання ефективності використання повнораціонних комбікормів з різним рівнем протеїну за вирощування цьоголітків райдужної форелі до маси 10 г. Метою досліду було встановлення впливу різних рівнів протеїнового живлення форелі на показники її продуктивності. Для цього за методом аналогів було сформовано п’ять піддослідних груп цьоголітків. Контрольна група риб отримувала комбікорми, рівень протеїну в яких становив 52 %. У зрівняльний період піддослідна риба споживала комбікорм контрольної групи. В основний період рівень сирого протеїну в комбікормах форелі коливався від 48 до 56 % у 1 кг. У результаті проведених досліджень встановлено, що використання у годівлі цьоголітків форелі комбікормів з підвищеною протеїновою поживністю (56 %) супроводжується збільшенням їхньої маси на 12,3 % (р<0,01) та інтенсивності росту – на 7,1-15,7 % у порівнянні з аналогами, що споживали корм із рівнем протеїну 52 %. Зменшення цього показника до рівня 48 % сприяє вірогідному зменшенню (р < 0,05) маси на 11,5 %, та зниженню інтенсивності росту на 5,8-13,8 %. Доведено, що витрати корму на 1 кг приросту маси у цьоголітків форелі, які отримували комбікорми із вмістом протеїну на рівні 56 %, були меншими на 5,5 %, а за його вмісту на рівні 48 % – на 7,4 % більшими у порівнянні з рибами, що споживали корм із вмістом протеїну на рівні 52 %. Водночас збереженість піддослідних риб упродовж усього досліду відповідала нормативним показникам у форелівництві й перебувала у межах 75,2-78,1 %. Аналізом отриманих рибницьких результатів встановлено, що найбільш економічно доцільним є вирощування цьоголітків форелі, які споживають комбікорм із поживністю 52 % протеїну у порівнянні з зниженням чи підвищенням цього показника до 48 та 56 % відповідно.
Посилання
Yehorov, B. V., Fihurska L.V. (2011). Status and prospects of trout farming development in fish farms of Ukraine. Zernovi produkty i kombikormy. 2. 37-39.
Kanydev, A. N. (1985). Instruction on rearing rainbow trout. Moscow, Russia: VNYYPRKh. 59.
Plokhynskyi, N. A. (1969). Guidance on biometry for livestock experts. Moscow, Russia: Kolos. 246.
SOU 05.01.-37-385:2006. (2006). Water at fish-farms. General requirements and norms. Kyiv, Ukraine: Ministry of Agrarian Policy of Ukraine. 15.
Sherman, I. M., Hrynzhevskyi, M. V., Zheltov, Yu. O., Py'ly'penko Yu. V., Volichenko M. I. (2002). Scientific justification of balanced fish feeding: manual. Kyiv, Ukraine: Vyshcha osvita. 128.
Shcherbyna, M. A., Hamyhyn, E. A. (2006). Fish feeding in freshwater aquaculture. Moscow, Russia: VNYRO. 360.
Cowey, C. B. (1992). Nutrition: estimating requirements of rainbow trout. Aquaculture. 100. 177-189. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90370-Z
Food and Agriculture Organization of the United Nations. (2016). El estado mundial de la pesca y la acuicultura. Contribución a la seguridad alimentaria y la nutrición para todos. Roma: Food and Agriculture Organization of the United Nations. 224.
Jobling, M. (2016). Fish nutrition research: Past, present and future. Aquaculture International. 24. 767-786. https://doi.org/10.1007/s10499-014-9875-2
Karabulut, H. A., Yandi, I., Aras, N. M. (2010). Effects of different feed and temperature conditions on growth, meat yield, survival rate, feed conversion ratio and condition factor in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9(22). 2818-2823. https://doi.org/10.3923/javaa.2010.2818.2823
Kim, J. D., Кaushik, S. J. (1992). Contribution of digestible energy from carbohydrates and estimation of protein/energy requirements for growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture. 106(2). 161-169. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90200-5
Takeuchi, T., Yokoyama, M., Watanabe, T., Ogino, C. (1978). Optimum Ratio of Dietary Energy to Protein for Rainbow Trout. Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries. 44(7). 729-732. https://doi.org/10.2331/suisan.44.729
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).