Удосконалення технології рибних пудингів для дитячого харчування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2020.03.073

Ключові слова:

дитяче харчування, пудинг, хек, судак, рослинні добавки, показники якості, термін зберігання.

Анотація

В роботі обґрунтовано доцільність та ефективність удосконалення технології рибного пудингу для дитячого харчування. Проаналізовано сучасний стан, інноваційні розробки вітчизняних і закордонних вчених, визначено перспективні напрями розширення асортименту рибних пудингів та розвитку ринку продукції для дитячого харчування. Встановлено, що основними лідерами з виробництва даного виду продукції є: Італія, Англія, Німеччина, Норвегія, Болгарія, які спеціалізуються на овочево-рибній продукції. Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ефективність комбінування рибної, рослинної та тваринної сировини з метою формування харчової цінності  рибних пудингів відповідно до вимог продуктів  для дитячого харчування. Шляхом експериментальних досліджень оптимізовано інгредієнтний склад та розроблено рецептури нових рибних пудингів для дитячого харчування на основі рибної (хек, судак), рослинної (гарбуз, картопля) та тваринної сировини (масло вершкове, молоко, яйця) в такому співвідношенні: зразок 1 (хек – 50, гарбуз – 16, масло вершкове – 4, молоко – 13,4, яйця – 16,2); зразок 2 (судак – 50, картопля –16, масло вершкове – 4, молоко – 13,4, яйця – 16,2). Наведено результати досліджень структурно-механічних показників, а саме – граничної напруги зсуву. Під час досліджень з’яcoвaнo, щo під час додавання гарбуза до складу пудингу даний показник знижується. Це можна пояснити підвищенням здaтнocтi до вoлoгoутримaння, щo рoбить готовий виріб піддатливим до мехaнiчнoгo впливу, тобто більш ніжним та coкoвитим. Для забезпечення гарантійного терміну зберігання досліджено закономірності та динаміку зміни показників якості у процесі зберігання. Результати досліджень кислотного та перекисного чисел жиру  засвідчили, що зі збільшенням тривалості зберігання дані показники збільшуються в межах допустимих норм, що підтверджує можливість використання обраної сировини в рецептурах нових рибних пудингів. На основі отриманих результатів визначено перспективи подальших дослідженьрозробити технологічну схему виробництва рибних пудингів на основі представників прісноводних риб, а саме білого амура та товстолобика.

Біографія автора

  • автор A. O. Ivaniuta, афіліація , Національний університет біоресурсів та природокористування України

    Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

    к.т.н., асистент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів

Посилання

Ladodo, K. (2000). Guidelines for therapeutic nutrition for children. Moskva: Medytsyna [in Russian].

Arsenieva, L. Y. (2007). Scientific substantiation and development of technology of functional bakery products with vegetable proteins and micronutrients: dissertation of the doctor of technical sciences: 05.18.01. Natsionalnyi universytet kharchovykh tekhnolohii. Kyiv.

Dorokhovych, A. M., Bushura, I. V., Babich, O. V. (2003). Pechyvo dlia dytiachoho kharchuvannia [Cookies for baby food]. Development, research and creation of functional food products, equipment and new technologies for the food and processing industry: materialy 69-oi nauk. konf. molodykh vchenykh, aspirantiv i studentiv, April 2-3. 2003 (p. 58). Kyiv: National University of Food Technology [in Ukraine].

Marteau, P. Safety of probiotic products. Scandi nauian Jornal of Nutrition, 2001. 45. 22. https://doi.org/10.3402/fnr.v45i0.1785

Yancheva, M. O., Bolshakova, V. A. (2007). Development of poultry pudding technology using polysaccharide structurants. New resource- and energy-saving technologies of food production. All-Ukrainian scientific-practical conference, April 11-12. 2007 (р.102-104). Poltava: PUSKU [in Ukraine].

Naumova, N. L., Lukin, A. A., Lyulkovich, V. S. (2019). About the development of meat pudding with the addition of vegetable raw materials. Vestnik Kamchatskogo gosudarstvennogo tekhnicheskogo universiteta. 47. 49-54. https://doi.org/10.17217/2079-0333-2019-47-49-54

Peresichnyi, M. I., Sobko, A. B. (2015). Cheese pudding. Patent UA, no 108106,. (in Ukraine).

Diakonova, A. K., Funtova, O. L. (2015). Pudding based on sour milk cheese for preventive purposes. Patent UA, no 78842, (in Ukraine).

Kniazeva, N. S. (1995). Composition for the preparation of canned fish product for baby and diet food. Patent RF, no. 2035170, (In Russian).

Завантаження

Опубліковано

2020-09-30