Ефективність підгодівлі бджіл за використання на запиленні плодових культур

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2020.03.005

Ключові слова:

корми бджіл, бджолозапилення, канді, цукровий сироп, бджолине обніжжя

Анотація

У глобальному значенні медоносні бджоли (Apis mellifera L., 1758) реалізують важливу для всієї планети функцію запилення рослин. Для нормального розвитку бджолиної сім’ї задоволення харчових потреб є критично важливим процесом. Метою дослідження стало визначення ефективності застосування підгодівель для нарощування льотної діяльності бджіл на запилені плодових культур. Для її реалізації розробили циклограму застосування підгодівель та підібрали оптимальну рецептуру кормів; дослідили вплив підгодівлі на темпи нарощування сили бджолиних сімей за кількістю вуличок та визначили ефективність застосування підгодівель за обліком пилкозбиральної льотної діяльності бджіл. Дослідження проводили в умовах приватного плодового саду на запиленні вишень, черешень, груш і яблунь у 2020 році. Для підгодівель використовували: канді – в лютому по 1 кг 5 разів з інтервалом 6 днів; цукровий сироп – у березні по 300 г 6 разів з інтервалом 3 дні та у квітні по 100 г в перший день цвітіння; білкову суміш – у березні по 500 г 3 рази з інтервалом 6 днів. Для дресирування бджіл у квітні другій дослідній групі згодовували ароматизований гераніолом (1 %) сироп. Експериментально довели, що застосування підгодівель у квітні для використання бджіл на запиленні плодових культур є обов’язковим. Бджолині сім’ї, які отримували підгодівлю з початку лютого, здійснили очисний обліт на три дні раніше та за нижчої температури навколишнього середовища (+8…+10 C). Сім’ї, що вийшли із зимівлі силою 5,80 ± 0,095 вуличок, без застосування підгодівель не нарощували необхідної кількості (10 вуличок) бджіл для ефективного запилення на початок цвітіння плодових (перша декада квітня). Встановили, що комплексна вуглеводно-білкова підгодівля бджолиних сімей за розробленою циклограмою та підібраною рецептурою сприяє збільшенню їхньої сили на 5–21 % і кількості розплоду на 15,4 % в умовах запилення плодового саду у квітні. Ефективність застосування підгодівель бджіл на запиленні плодового саду підтверджується підвищенням льотної пилкозбиральної активності бджіл на 44–47 % під час цвітіння вишень, черешень і груш та на 26–35 % – під час цвітіння яблунь. Застосування ароматизованого сиропу дозволяє збільшити льотну активність бджіл на 6–12 %, у порівнянні до неароматизованого сиропу, наступного дня після згодовування.

Біографія автора

  • автор K. V. Pylypko, афіліація Київський національний університет імені Тараса Шевченка
    здобувач вищої освіти

Посилання

Abou-Shaara, H. F. (2017). Effects of various sugar feeding choices on survival and tolerance of honey bee workers to low temperatures. Journal of Entomological and Acarological Research, 49(1), 6-12. https://doi.org/10.4081/jear.2017.6200

Adamchuk, L. (2020). Efektyvne vykorystannia bdzhil dlia zapylennia sadiv ta yahidnykiv metodychni rekomendatsii. Kyiv: ST-Druk.

Adamchuk, L. O., Boiarchuk, S. V., Lavrinenko, K. V., Dvykaliuk, R. M., & Martseniuk, N. I. (2019). Development of bee colonies based on early spring feeding according to the developed scheme. Animal Science and Food Technology, 10(2), 5-11. https://doi.org/10.31548/animal2019.02.005

Azzouz-Olden, F., Hunt, A., & DeGrandi-Hoffman, G. (2018). Transcriptional response of honey bee (Apis mellifera) to differential nutritional status and Nosema infection. BMC Genomics, 19(1). https://doi.org/10.1186/s12864-018-5007-0

Balkanska, R. (2018). Determination of Trans-10-Hydroxy-2-Decenoic Acid in Royal Jelly by High Performance Liquid Chromatography after Different Bee Feeding. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7(04), 3738-3743. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2018.704.420

Bortolotti, L., Pošćić, F., & Bogo, G. (2020). Comparison of different pollen substitutes for the feeding of laboratory reared bumble bee (bombus terrestris) colonies. Journal of Apicultural Science, 64(1), 91-104. https://doi.org/10.2478/jas-2020-0013

Brovarskyi, V. D., Brindza, Y., Otchenashko, V. V., Povoznikov, M. H., & Adamchuk, L. O. (2017). Metodyka doslidnoi spravy u bdzhilnytstvi: navchalnyi posibnyk. Kyiv: Vinichenko.

Czekońska, K., Chuda-Mickiewicz, B., & Samborski, J. (2015). Quality of honeybee drones reared in colonies with limited and unlimited access to pollen. Apidologie, 46(1). https://doi.org/10.1007/s13592-014-0296-z

De Mattos, I. M., de Souza, J., & E E Soares, A. (2015). Análisis de los efectos en la producción de polen de abeja del tamaño poblacional de la colonia y los suplementos alimentarios. Journal of Apicultural Research, 54(5), 411-419. https://doi.org/10.1080/00218839.2016.1159892

Dikhtiar, O. O. (2019). Утримання бджолиних сімей та їх використання на медоносних угіддях соняшнику в умовах Житомирського Полісся. Наукові доповіді НУБіП України, 2(78). https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.02.018

Eremiya, N. G., Zagaryanu, A. N., Modvala, S., Eremiya, N. M., & Kiriyak, A. (2015). Ispol'zovaniye effektivnykh mikroorganizmov v stimuliruyushchikh podkormkakh dlya pchel. V: Nauka, obrazovaniye, kul'tura: mezhd. nauch.-praktich. konf., 11 fevr. 2015. Komrat, 2015, t. 1, s. 175-179.

Frizzera, D., Del Fabbro, S., Ortis, G., Zanni, V., Bortolomeazzi, R., Nazzi, F., & Annoscia, D. (2020). Possible side effects of sugar supplementary nutrition on honey bee health. Apidologie, 51(4), 594-608. https://doi.org/10.1007/s13592-020-00745-6

Gemeda, T. K., Li, J., Luo, S., Yang, H., Jin, T., Huang, J., & Wu, J. (2018). Pollen trapping and sugar syrup feeding of honey bee (Hymenoptera: Apidae) enhance pollen collection of less preferred flowers. PLoS ONE, 13(9). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203648

He, C., Zhang, K., Hou, X., Han, D., & Wang, S. (2019). Foraging behavior and pollination efficiency of apis mellifera L. On the oil tree peony 'Feng Dan' (Paeonia ostii T. Hong et J.X. Zhang). Insects, 10(4). https://doi.org/10.3390/insects10040116

Hung, K. L. J., Kingston, J. M., Albrecht, M., Holway, D. A., & Kohn, J. R. (2018). The worldwide importance of honey bees as pollinators in natural habitats. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 285(1870). https://doi.org/10.1098/rspb.2017.2140

Kandolf Borovšak, A., Ogrinc, N., Lilek, N., & Korošec, M. (2017). Feeding honey-bee colonies (Apis mellifera carnica poll.) and detection of honey adulteration. Acta Alimentaria, 46(2), 127-136. https://doi.org/10.1556/066.2016.0002

Kast, C., & Roetschi, A. (2017). Evaluation of baker's yeast in honey using a real-time PCR assay. Food Microbiology, 62, 282-288. https://doi.org/10.1016/j.fm.2016.10.025

Khalifa, S. A. M., Elashal, M., Kieliszek, M., Ghazala, N. E., Farag, M. A., Saeed, A., … El-Seedi, H. R. (2020, March 1). Recent insights into chemical and pharmacological studies of bee bread. Trends in Food Science and Technology, Vol. 97, pp. 300-316. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2019.08.021

Krivtsov, N. I. (2019). Tekhnologii soderzhaniya pchelinykh semey: uchebnik dlya srednego professional'nogo obrazovaniya. 3-e izd. Moskva: YUrayt,

Kumari, I., & Kumar, R. (2019). Pollen substitute diet for apis mellifera: Consumption and effects on colony parameters in sub-tropical himalaya. Indian Journal of Agricultural Research, 54(2), 147-153. https://doi.org/10.18805/IJARe.A-5369

Lois, A. N., Jaffe, B., & Guédot, C. (2020). Supplemental feeding solutions do not improve honey bee (Hymenoptera: Apidae) foraging on cranberry (Vaccinium macrocarpon). Journal of Apicultural Research, 59(5), 783-790. https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1716472

Mao, W., Schuler, M. A., & Berenbaum, M. R. (2013). Honey constituents up-regulate detoxification and immunity genes in the western honey bee Apis mellifera. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 110(22). https://doi.org/10.1073/pnas.1303884110

Molnár, S., Juhász, Á., & Szalontai, H. (2020). Development of a Bee Feeding Procedure to Support Bee Health Protection. Acta Carolus Robertus, (klsz), 71-77. https://doi.org/10.33032/acr.2020.spec.71

Mortensen, A. N., Jack, C. J., Bustamante, T. A., Schmehl, D. R., & Ellis, J. D. (2019). Effects of Supplemental Pollen Feeding on Honey Bee (Hymenoptera: Apidae) Colony Strength and Nosema spp. Infection. Journal of Economic Entomology, 112(1), 60-66. https://doi.org/10.1093/jee/toy341

Moumeh, B., Dolores Garrido, M., Diaz, P., Peñaranda, I., & Linares, M. B. (2020). Chemical analysis and sensory evaluation of honey produced by honeybee colonies fed with different sugar pastes. Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1002/fsn3.1843

Nedashkivskyi, V. M., & Hutsol, H. V. (2020). The effectiveness of using protein mixed feed in feeding honey bees. Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences, 3(1), 34-37.

https://doi.org/10.32718/ujvas3-1.06

Paiva, J. P. L. M., Paiva, H. M., Esposito, E., & Morais, M. M. (2016). On the effects of artificial feeding on bee colony dynamics: A mathematical model. PLoS ONE, 11(11). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0167054

Papežíková, I., Palíková, M., Syrová, E., Zachová, A., Somerlíková, K., Kováčová, V., & Pecková, L. (2019). Effect of feeding honey bee (Apis mellifera Hymenoptera: Apidae) colonies with honey, sugar solution, inverted sugar, and wheat starch syrup on nosematosis prevalence and intensity. Journal of Economic Entomology, 113(1), 26-33. https://doi.org/10.1093/jee/toz251

Peña, J. F., & Carabalí, A. (2018). Effect of honey bee (Apis Mellifera L.) density on pollination and fruit set of avocado (Persea Americana Mill.) cv. Hass. Journal of Apicultural Science, 62(1), 5-14. https://doi.org/10.2478/jas-2018-0001

Puškadija, Z., Spiljak, L., & Kovačić, M. (2017). Late winter feeding stimulates rapid spring development of carniolan honey bee colonies (Apis mellifera carnica). Poljoprivreda, 23(2), 73-76. https://doi.org/10.18047/poljo.23.2.11

Ricigliano, V. A., & Anderson, K. E. (2020). Probing the honey bee diet-microbiota-host axis using pollen restriction and organic acid feeding. Insects, 11(5). https://doi.org/10.3390/insects11050291

Rousseau, A., & Giovenazzo, P. (2016). Optimizing Drone Fertility With Spring Nutritional Supplements to Honey Bee (Hymenoptera: Apidae) Colonies. Journal of Economic Entomology, 109(3), 1009-1014. https://doi.org/10.1093/jee/tow056

Salmela, H., Amdam, G. V., & Freitak, D. (2015). Transfer of Immunity from Mother to Offspring Is Mediated via Egg-Yolk Protein Vitellogenin. PLoS Pathogens, 11(7). https://doi.org/10.1371/journal.ppat.1005015

Sammataro, D., & Weiss, M. (2013). Comparison of productivity of colonies of honey bees, Apis mellifera, supplemented with sucrose or high fructose corn syrup. Journal of Insect Science, 13. https://doi.org/10.1673/031.013.1901

Stephan, J. G., Lamei, S., Pettis, J. S., Riesbeck, K., de Miranda, J. R., & Forsgren, E. (2019). Honeybee-specific lactic acid bacterium supplements have no effect on American foulbrood-infected honeybee colonies. Applied and Environmental Microbiology, 85(13). https://doi.org/10.1128/AEM.00606-19

Taranov, G. F. (1986). Korma i kormleniye pchel. 2-e izd. Moskva: Rossel'khozizdat.

Tawfik, A. I., Ahmed, Z. H., Abdel-Rahman, M. F., & Moustafa, A. M. (2020). Influence of winter feeding on colony development and the antioxidant system of the honey bee, Apis mellifera. Journal of Apicultural Research, 59(5), 752-763. https://doi.org/10.1080/00218839.2020.1752456

Virgiliou, C., Kanelis, D., Pina, A., Gika, H., Tananaki, C., Zotou, A., & Theodoridis, G. (2019). A targeted approach for studying the effect of sugar bee feeding on the metabolic profile of Royal Jelly. Journal of Chromatography A, 1616. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2019.460783

Wang, Y., & Li-Byarlay, H. (2015). Physiological and Molecular Mechanisms of Nutrition in Honey Bees. In Advances in Insect Physiology, 49, 25-58). https://doi.org/10.1016/bs.aiip.2015.06.002

Завантаження

Опубліковано

2020-09-30