Якість бджолиних маток за різних способів їх отримання
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2021.04.004Ключові слова:
бджоли, матки, продуктивність, відводкиАнотація
Нектар, із якого бджоли виробляють мед, є продуктом медоносних рослин, що виробляється їх нектарниками. Нектар виділяють біля тисячі видів рослин, яких об'єднують під загальну назву нектароносні. До складу нектару входить багато цукрів, мінеральних та органічних речовин. Необхідно також відмітити, що хімічний склад, властивості і якість меду залежать від джерела нектару, території вирощування медоносу, часу збору, зрілості меду, породи бджіл, сили сім'ї, кліматичних і погодних умов та інших факторів. Медоносні бджоли можуть жити і працювати тільки в сім’ї. У нормальній бджолиній сім'ї, як правило, тільки одна матка. Це єдина цілком розвинена самка в сім'ї, мати молодих маток, трутнів і робочих бджіл. Якщо бджолина сім'я, що втратила матку, не може вивести собі нову, вона через деякий час гине. У бджолиних маток є жало, яким вони користуються під час бійки з іншими матками і при відкладанні яєць. Для проведення експериментальних робіт на пасіці було сформовано три групи контрольну та дві дослідні, по дев’ять бджолосімей у кожній групі. В першій групі були штучно виведені матки із розплідника, в другій групі свищеві матки та в третій ройові. Пасіка розміщена на точку розміром 50Í50 метрів. Бджолині сім¢ї утримуються у вуликах лежаках. Бджоли, що утримуються на пасіці української степової породи. Пасіка має медово-запилювальний напрямок. В результаті дослідження встановлено, що у сильної, біологічно цілісної сім'ї народжуються великі повноцінні матки. Якщо в аналогічній за силою сім'ї застосовували підсилення, то матки народжувалися на 30 мг легші. Число яйцевих трубочок у маток, вихованих з порушенням біологічної цілісності - 185,1 ± 7,3, зі збереженням біологічної цілісності, - 207,6 ± 7,4. Якщо під час виведення матки бджоли приносять нектар і пилок, то матки народжуються великими, без взятку - дрібними, з низькими господарськими якостями. Сила взятку ролі не грає, навіть 200-300 г нектару і пилку в день позитивно впливають на якість виведених маток.
Посилання
Davydenko, I. K., Mykytenko, G. D., & Chelak, S. O. (1992). Work in beekeeping. Kyiv: Urozhay.
Dmitruk, I. V. (2017). Growth and productivity of bee colonies when using organic acids and probiotics. Collection of scientific works of VNAU Agricultural science and food technology, 3(97), 32-37.
Dmytruk, I. V., Zotko, & M. O. (2016). Physico-chemical parameters of bee breading preserved with organic acids. Collection of scientific works of VNAU Agricultural science and food technology, 1(91), 159-164.
Hrynyk, S. (2013). Ecological aspects of production of beekeeping products. Ukrainian beekeeper, 7, 33-37.
Korzh, V. N. (2011). Rational practical beekeeping: Book 4. Intensive beekeeping. Kharkiv.
Kucheryavy, V. P., Razanov, O. S. (2017). Influence of invert syrup on the development of bee colonies. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 5(99(2)), 87-92.
Kucheryavy, V. P., Razanova, O. P., & Razanov, O. S. (2018). Strengthening the food base for bees. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 2(101), 44-51.
Kucheryavy, V. P., & Zhukovskaya, T. S. (2019). Carrying out preventive measures to combat varroasis in the apiary. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 5(108(2)), 71-77.
Kucheryavyy, V. P., & Horyachyy, V. A. (2019). Biological value of bee death. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 4(107(2)), 105-111.
Mishchenko, O. A., Litvinenko, O. M., Afara, K. D., & Kryvoruchko, D. I. (2020). Influence of the structure of the nest and the age of the queen bee on the procurement of protein feed by bees. Bulletin of Agricultural Science, 98(10), 27-32. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202010-04
Rangel, J., Keller, J. J., & Tarpy, D. R. (2013). The effects of honey bee (Apis mellifera L.) queen reproductive potential on colony growth. Insectes Sociaux, 60, 65-73. https://doi.org/10.1007/s00040-012-0267-1
Urcan, A., Marghitas, L., Dezmirean, D. S., Bobiș, O., Bonta, V., Mureșan, C. I., & Mărgăoan, R. (2017). Chemical Composition and Biological Activities of Beebread-Review. Bulletin of the university of agricultural sciences & veterinary medicine Cluj-Napoca. Animal Science & Biotechnologies, 74(1), 6-14. https://doi.org/10.15835/buasvmcn-asb:12646
Walsh, E., Rangel, J. (2016). Local Honey Bees Queen Production and Quality. Bee World, 93(2), 30-32. https://doi.org/10.1080/0005772X.2016.1211501
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).