Якість бджолиних маток за різних способів їх отримання

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2021.04.004

Ключові слова:

бджоли, матки, продуктивність, відводки

Анотація

Нектар, із якого бджоли виробляють мед, є продуктом медоносних рослин, що виробляється їх нектарниками. Нектар виділяють біля тисячі видів рослин, яких об'єднують під загальну назву нектароносні. До складу нектару входить багато цукрів, мінеральних та органічних речовин. Необхідно також відмітити, що хімічний склад, властивості і якість меду залежать від джерела нектару, території вирощування медоносу, часу збору, зрілості меду, породи бджіл, сили сім'ї, кліматичних і погодних умов та інших факторів. Медоносні бджоли можуть жити і працювати тільки в сім’ї. У нормальній бджолиній сім'ї, як правило, тільки одна матка. Це єдина цілком розвинена самка в сім'ї, мати молодих маток, трутнів і робочих бджіл. Якщо бджолина сім'я, що втратила матку, не може вивести собі нову, вона через деякий час гине. У бджолиних маток є жало, яким вони користуються під час бійки з іншими матками і при відкладанні яєць. Для проведення експериментальних робіт на пасіці було сформовано три групи контрольну та дві дослідні, по дев’ять бджолосімей у кожній групі. В першій групі були штучно виведені матки із розплідника, в другій групі свищеві матки та в третій ройові. Пасіка розміщена на точку розміром 50Í50 метрів. Бджолині сім¢ї утримуються у вуликах лежаках. Бджоли, що утримуються на пасіці української степової породи. Пасіка має  медово-запилювальний напрямок. В результаті дослідження встановлено, що у сильної, біологічно цілісної сім'ї народжуються великі повноцінні матки. Якщо в аналогічній за силою сім'ї застосовували підсилення, то матки народжувалися на 30 мг легші. Число яйцевих трубочок у маток, вихованих з порушенням біологічної цілісності - 185,1 ± 7,3, зі збереженням біологічної цілісності, - 207,6 ± 7,4. Якщо під час виведення матки бджоли приносять нектар і пилок, то матки народжуються великими, без взятку - дрібними, з низькими господарськими якостями. Сила взятку ролі не грає, навіть 200-300 г нектару і пилку в день позитивно впливають на якість виведених маток.

Біографії авторів

  • автор V. P. Kucheryavyy, афіліація ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
    Doctor of Agricultural Sciences, Professo
  • автор O. O. Salyuk, афіліація ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
    Postgraduate
  • автор S. V. Skrypnyk, афіліація ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
    Postgraduate

Посилання

Davydenko, I. K., Mykytenko, G. D., & Chelak, S. O. (1992). Work in beekeeping. Kyiv: Urozhay.

Dmitruk, I. V. (2017). Growth and productivity of bee colonies when using organic acids and probiotics. Collection of scientific works of VNAU Agricultural science and food technology, 3(97), 32-37.

Dmytruk, I. V., Zotko, & M. O. (2016). Physico-chemical parameters of bee breading preserved with organic acids. Collection of scientific works of VNAU Agricultural science and food technology, 1(91), 159-164.

Hrynyk, S. (2013). Ecological aspects of production of beekeeping products. Ukrainian beekeeper, 7, 33-37.

Korzh, V. N. (2011). Rational practical beekeeping: Book 4. Intensive beekeeping. Kharkiv.

Kucheryavy, V. P., Razanov, O. S. (2017). Influence of invert syrup on the development of bee colonies. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 5(99(2)), 87-92.

Kucheryavy, V. P., Razanova, O. P., & Razanov, O. S. (2018). Strengthening the food base for bees. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 2(101), 44-51.

Kucheryavy, V. P., & Zhukovskaya, T. S. (2019). Carrying out preventive measures to combat varroasis in the apiary. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 5(108(2)), 71-77.

Kucheryavyy, V. P., & Horyachyy, V. A. (2019). Biological value of bee death. Collection of scientific works of VNAU Agrarian science and food technologies, 4(107(2)), 105-111.

Mishchenko, O. A., Litvinenko, O. M., Afara, K. D., & Kryvoruchko, D. I. (2020). Influence of the structure of the nest and the age of the queen bee on the procurement of protein feed by bees. Bulletin of Agricultural Science, 98(10), 27-32. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202010-04

Rangel, J., Keller, J. J., & Tarpy, D. R. (2013). The effects of honey bee (Apis mellifera L.) queen reproductive potential on colony growth. Insectes Sociaux, 60, 65-73. https://doi.org/10.1007/s00040-012-0267-1

Urcan, A., Marghitas, L., Dezmirean, D. S., Bobiș, O., Bonta, V., Mureșan, C. I., & Mărgăoan, R. (2017). Chemical Composition and Biological Activities of Beebread-Review. Bulletin of the university of agricultural sciences & veterinary medicine Cluj-Napoca. Animal Science & Biotechnologies, 74(1), 6-14. https://doi.org/10.15835/buasvmcn-asb:12646

Walsh, E., Rangel, J. (2016). Local Honey Bees Queen Production and Quality. Bee World, 93(2), 30-32. https://doi.org/10.1080/0005772X.2016.1211501

Завантаження

Опубліковано

2021-12-23