ПРОДУКТИВНІСТЬ ВІДГОДІВЕЛЬНОГО МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ЗА РІЗНИХ РІВНІВ ТА ДЖЕРЕЛ СЕЛЕНУ У РАЦІОН

Автор(и)

  • О. В. Яценко Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Р. О. Тарасов Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Д. П. Уманець Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

Встановлено, що підвищення рівня Селену у раціонах молодняку свиней  до 0,3 мг/кг сухої речовини завдяки органічній формі дає змогу
збільшити їх кінцеву живу масу на 8,1 % та знизити витрати кормів на 9,6%. Також зростає передзабійна маса на 8,0 %, маса туші – на 11,1, а її вихід – на 2,0 %. Введення органічної форми селену до раціонів зумовлює підвищення вмісту протеїну у найдовшому м’язі спини на 2,1% з тенденцією до зниження вмісту жиру та не впливає вірогідно на вміст води, органічної речовини, БЕР та золи.

Посилання

Борисенко Л.Н. Новые возможности в диагностике макро- и микроэлементозов сельскохозяйственной птицы / Л.Н. Борисенко, Е.К. Кириленко, С.А. Лесник, С.В. Фус // Збірка доповідей II Міжнар. конф.

«Україна. Комбікорми 2004». – К.: Поліграф-Інко, 2004. – С. 29 – 32.

Галочкин В.А. Антиоксидантный статус организма свиноматок и их потомства при использовании минеральных и органических форм селена / В.А. Галочкин, Т.С. Кузнецова // Вестник Российской Ака-

демии сельскохозяйственных наук – 2000. Т.2. – С. 51–54.

Гурьянов A.M. Нормирование микроэлементов в рационах свиней / A.M. Гурьянов // Зоотехния. – 1995. – № 6. – С. 13–15.

Методики зоотехнических и биохимических анализов кормов, продуктов обмена и животноводческой продукции. – Дубровицы: ВНИЖ, 1978. – 128 с.

Сивик Т.Л. Вплив різних рівнів та джерел селену на продуктивність і перетравність поживних речовин у молодняку свиней на відгодівлі / Т.Л. Сивик, Л.В. Пірова // Збірник наукових праць Білоцерківського

НАУ. – 2009. – Вип. 1 (67) «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». – С. 10–14.

Тишков А.?. Токсикологическая характеристика селенита натрия / А.?. Тишков, Л.?. Войтов // Ветеринария. – 1989 – №11. – С. 65.

Jonsson Z. The patology of disorders due to selenium deficiency in nonruminants / Z. Jonsson // Nezur J. Agr Sci. – 1993. – Suppl. 11. – С. 95–103.

Mkola E. Effect of selenium on the health of the dairy cow with spetial reference to udder healf and reproduction / E. Mkola // Norw. J. Agr. Sci. – 1993. – Suppl.11. – С. 169–173.

Suomi K. Responces to organic and inorganic selenium in the performance and blood selenium content of growing pigs / K.Suomi, T. Alavihkola // Agr. Sci. Finl. – 1992. – №2. – С. 211–214.

Surai P.F. Selenium in poultry nutrition. 1. Antioxidant properties, deficiency and toxicity / P.F. Surai // World’s Poultry Science Journal. – 2002. – № 58. – С. 333 –347.

Van Ryssen J. B. J. Comparative metabolism of organic and inorganic selenium by sheep / J. B. J. Van Ryssen, J.T. Deagen, M.A. Beilstein, P.D. Whanger // J. of Agricultural and Food Chemistry. – 1989.

– № 37. – С. 1358–1363.

Завантаження

Номер

Розділ

Статті