ПРОДУКТИВНІСТЬ ВІДГОДІВЕЛЬНОГО МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ЗА РІЗНИХ РІВНІВ ТА ДЖЕРЕЛ СЕЛЕНУ У РАЦІОН
Анотація
Встановлено, що підвищення рівня Селену у раціонах молодняку свиней до 0,3 мг/кг сухої речовини завдяки органічній формі дає змогузбільшити їх кінцеву живу масу на 8,1 % та знизити витрати кормів на 9,6%. Також зростає передзабійна маса на 8,0 %, маса туші – на 11,1, а її вихід – на 2,0 %. Введення органічної форми селену до раціонів зумовлює підвищення вмісту протеїну у найдовшому м’язі спини на 2,1% з тенденцією до зниження вмісту жиру та не впливає вірогідно на вміст води, органічної речовини, БЕР та золи.
Посилання
Борисенко Л.Н. Новые возможности в диагностике макро- и микроэлементозов сельскохозяйственной птицы / Л.Н. Борисенко, Е.К. Кириленко, С.А. Лесник, С.В. Фус // Збірка доповідей II Міжнар. конф.
«Україна. Комбікорми 2004». – К.: Поліграф-Інко, 2004. – С. 29 – 32.
Галочкин В.А. Антиоксидантный статус организма свиноматок и их потомства при использовании минеральных и органических форм селена / В.А. Галочкин, Т.С. Кузнецова // Вестник Российской Ака-
демии сельскохозяйственных наук – 2000. Т.2. – С. 51–54.
Гурьянов A.M. Нормирование микроэлементов в рационах свиней / A.M. Гурьянов // Зоотехния. – 1995. – № 6. – С. 13–15.
Методики зоотехнических и биохимических анализов кормов, продуктов обмена и животноводческой продукции. – Дубровицы: ВНИЖ, 1978. – 128 с.
Сивик Т.Л. Вплив різних рівнів та джерел селену на продуктивність і перетравність поживних речовин у молодняку свиней на відгодівлі / Т.Л. Сивик, Л.В. Пірова // Збірник наукових праць Білоцерківського
НАУ. – 2009. – Вип. 1 (67) «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». – С. 10–14.
Тишков А.?. Токсикологическая характеристика селенита натрия / А.?. Тишков, Л.?. Войтов // Ветеринария. – 1989 – №11. – С. 65.
Jonsson Z. The patology of disorders due to selenium deficiency in nonruminants / Z. Jonsson // Nezur J. Agr Sci. – 1993. – Suppl. 11. – С. 95–103.
Mkola E. Effect of selenium on the health of the dairy cow with spetial reference to udder healf and reproduction / E. Mkola // Norw. J. Agr. Sci. – 1993. – Suppl.11. – С. 169–173.
Suomi K. Responces to organic and inorganic selenium in the performance and blood selenium content of growing pigs / K.Suomi, T. Alavihkola // Agr. Sci. Finl. – 1992. – №2. – С. 211–214.
Surai P.F. Selenium in poultry nutrition. 1. Antioxidant properties, deficiency and toxicity / P.F. Surai // World’s Poultry Science Journal. – 2002. – № 58. – С. 333 –347.
Van Ryssen J. B. J. Comparative metabolism of organic and inorganic selenium by sheep / J. B. J. Van Ryssen, J.T. Deagen, M.A. Beilstein, P.D. Whanger // J. of Agricultural and Food Chemistry. – 1989.
– № 37. – С. 1358–1363.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).