ЯЄЧНІ КУРИ: ІСТОРІЯ ПРИРУЧЕННЯ, ПОРОДОУТВОРЮВАЛЬНИЙ ПРОЦЕС, СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ
Анотація
Узагальнено літературні дані про походження курей, їх диких предків, час та місце одомашнення. Описано основні шляхи розповсюдження курей у світі. Наведена історія приручення курей та розвиток породоутворювального процесу. На підставі першоджерел показано зародження спеціалізації птахівництва.Посилання
Дарвин Ч. ?зменение домашних животных и культурных растений / Ч. Дарвин; Под ред. Е.Н.Павловского. – М.; Л, 1951. – 245 с.
Лубо-Лесниченко Е.?. Китай на шелковом пути / Лубо-Лесниченко Е.?. – М., 1994.– 98 с.
Моисеева ?.Г. Происхождение и эволюция домашних кур / ?.Г. Моисеева, М.Г. Лисичкина // Природа. – 1996. – Т.5. – С.88–96.
Никитин Н. Выставки птицеводства в дореволюционной России / Н. Никитин // Птицеводство. – 1992.– № 5. – С.23–27.
Петров С.Г. Происхождение и эволюция сельскохозяйственной птицы / С.Г. Петров // Сельскохозяйственная птица. – 1962. – Т.1. – С. 125–144.
Серебровский А.С. Происхождение домашних животных / Серебровский А.С. – Л., 1934. – 213 с.
Astill G. The countryside of medieval England / G. Astill, A. Grant. – Oxford, 1988. – 314 р.
Bellwood P. Austronesian prehistory in Southeast Asia: Homeland, expansion and transformation / P. Bellwood, J. Fox, D.Tryon // The Austronesians: Historical and comparative perspectives. – 1995. – Р. 96–111.
Benecke N. On the utilization of domestic fowl in central Europe from the Iron Age up to the Middle Ages / N. Benecke. – Poultry Sci. – 1993. – Vol. 73, № 5. – P. 1838–1845.
Blench R. M. A history of domestic animals in northeastern Nigeria / R. M. Blench // Cahiers des Sciences Humaines. – Vol. 3. – P. 181–238.
Brewer D. J. Domestic plants and animals: The Egyptian origins / Brewer D. J., Redford D. B., Redford S. – Warminster, 1994. – 289 р.
Buitenhuis H. The animal remains from Tell Sweyhat / H. Buitenhuis // Palaeohistoria. – 1983. – Vol. 25. – P. 131–44.
Carter G. F. Pre-Columbian chickens in America / G. F. Carter, C. L. Riley, J. C. Kelley, C. W. Pennington, R. L. Rands // Man across the sea: Problems of pre Columbian contacts. – 1971. – P. 178–218.
Carter H. An ostracon depicting a red jungle-fowl / H. Carter // Journal of Egyptian Archaeology. – 1923. – Vol. 9. – P. 1–4.
Coltherd J. B. The domestic fowl in ancient Egypt / J. B. Coltherd // Ibis. – 1966. – Vol. 108. – P. 217–23.
Crawford R.D. Domestic fowl. Evolution of domesticated animals / Crawford R.D. – London; New York, 1984. – P.298–311.
Darby W. The gift of Osiris / Darby W., Ghalioungui P., Grivetti L. – London, 1977. – 425 р.
Fumihito A. One subspecies of the red junglefowl (Gallus gallus gallus) suffices as the matriarchic ancestor of all domestic breeds / A. Fumihito, T. Miyake, S.-I. Sumi // Proceedings of the National Academy of Sciences. – 1994. – Vol. 91. – Р. 9–125.
Hernandez-Carrasquilla F. Some comments on the introduction of domestic fowl in Iberia / F. Hernandez-Carrasquilla // Archaeofauna. – 1992. – Vol. 1. – Р. 45–53.
Kuit H. G. Livestock production in central Mali: Ownership, management and productivity of poultry in the traditional sector / H. G. Kuit, A. Traore, R. T. Wilson // Tropical Animal Health and Production. – 1986. – Vol. 18. –Р. 31–222.
Langdon R. When the blue-egg chickens come home to roost / R. Langdon // Journal of Pacific History. – 1990. – Vol. 25. – Р. 92–164.
MacDonald K. C. The domestic chicken (Gallus gallus) in sub-Saharan Africa: A background to its introduction and its osteological differentiation from indigenous fowls (Numidinae and Francolinus sp.) / K. C. MacDonald // Journal of Archaeological Science. –1992. – Vol. 19. – Р. 18–303.
MacDonald K. C. Chickens in Africa: The importance of Qasr Ibrim / K. C. MacDonald, D. N. Edwards // Antiquity. 1993. – Vol. 67. – Р. 90–584.
Manessy G. Les noms d’animaux domestiques dans les langues voltaïques / G. Manessy, J. M. C. Thomas, L. Bernot // Langues et techniques, nature et société; approches linguistiques. – 1972. – Vol. 1. – Р. 20–301.
McGee H. On food and cooking / McGee H. – New York, 1984. – 269 р.
Moiseeva I. G. Comparative analysis of morphological traits in the Mediterranean and Chinese chicken breeds: The problem of the origin of the domestic chicken / I. G. Moiseeva, Z. Yuguo, A. A. Nikiforov, I. A. Zakharov // Russian Journal of Genetics. –1996. – Vol. 32. – Р.57–1349.
Mudida N. Subsistence at Shanga: The faunal record. In Shanga / N. Mudida, M. Horton // The archaeology of a Muslim trading community on the coast of East Africa. – 1996. – Р. 93–378.
Nishi Y. Can fowls fly hundreds of miles over the Himalayas? / Y. Nishi, T. Sakiyama, A. Sato // Asian languages and general linguistics. –1990. – Р. 55–77.
Plug I. 1996. Domestic animals during the early Iron Age in southern Africa / I. Plug, G. Pwiti, R. Soper // In Aspects of African archaeology: Papers from the 10th Congress of the Pan-African Association for Prehistory and Related Studies. – 1996. – Р.20– 515.
Somes R.G. International registry of poultry genetic stocks / R.G. Somes. – Exp.Stat.Bull.Conn., 1985. – 469р.
Stromberg L. Poultry Oddities, History, Folklore / L. Stromberg. – Pine River, Minnesota, USA, 1992. – 356 р.
Stromberg L. Poultry of the World / L. Stromberg. – 1996. – 516р.
Simoons F. J. Eat not this flesh. Second edition / F. J. Simoons. – Madison, 1994. – 289 р.
Smith P. The chicken book / P. Smith, D. Charles. – San Francisco, 1982. – 458р.
Tannahill R. Food in history / Tannahill R. – New York, 1989. – 562р.
Taran M. Early records of the domestic fowl in Judea / M. Taran // Ibis. – 1975. – Vol. 117. – Р.10–109.
Thesing R. Die Groβentwicklung des Haushuhns in vor- und frühgeschichtlicher Zeit. Ph.D. dissertation, Munich University, 1977. – 148 р.
Toussaint-Samat M. A history of food, trans. Anthea Bell / M. Toussaint Samat. – Cambridge, Mass, 1992. – 789 р.
Trager J. The food chronology / Trager J. – New York, 1995. – 854 р.
Wandelt R. Handbuch der Nuhnerrassen die Huhnerrassen der Welt / R. Wandelt, J. Wolters // Verlag Wolters, 1996. – 258 р.
West B. Did chickens go north? New evidence for domestication / B. West, B.-X. Zhou // Journal of Archaeological Science. – 1988. – Vol. 15. – Р.33–515.
West В. Did chicken go north? New evidence for domestication / B. West, B.-X. Zhou // World's poultry Science Journal. – 1989. – Vol. 45. – P.205–218.
Wood-Gush D. G. M. A history of the domestic chicken from antiquity to the 19th century / D. G. M. Wood-Gush // Poultry Science. – 1959. – Vol. 38. – P. 321–326.
Zeuner F.E.A history of domesticated animals / Zeuner F. E. – London, 1963. – 421 р.
Zorc R.D.P. Austronesian culture history through reconstructed vocabulary (overview) / R. D. P. Zorc, A. K. Pawley, M. D. Ross // Austronesian terminologies: Continuity and change. – 1994. – Р.94–541.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).