ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ КОРМІВ КУРЧАТАМИ-БРОЙЛЕРАМИ ЗА РІЗНИХ РІВНІВ АРГІНІНУ У КОМБІКОРМАХ

Автор(и)

  • І. І. Ібатуллін Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • І. І. Ільчук Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • М. Я. Кривенюк Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

Експериментально визначено перетравність поживних речовин та баланс азоту у курчат-бройлерів кросу «Кобб-500» за різних рівнів аргініну у комбікормі. Встановлено, що найкращі показники використання поживних речовин корму спостерігалися у курчат-бройлерів, які споживали комбікорм з вмістом аргініну 1,28 % у перший період вирощування (1 – 10 діб); 1,15 % у другий (11 – 22 доба) та 1,11 % у третій період (23 – 42 доба). За підвищення вмісту аргініну у комбікормі курчат-бройлерів, у перший період вирощування, від 1,24 до 1,30 % відзначалося незначне підвищення перетравності сирих протеїну і жиру відповідно на 0,7 – 1,7 та 0,2 – 1,1 %. Перетравність сирої клітковини та БЕР у цей період суттєво не змінилася. Підвищення вмісту аргініну у комбікормі від 1,15 до 1,21 % у другий період вирощування та від 1,11 до 1,17 % у третій зумовило зниження перетравності основних поживних речовин. Перетравність сирого протеїну знизилась на 1,1 – 3,7 % (р <0,05); сирого жиру – на 1,3 – 3,3% та БЕР – на 1,4 – 3,9% (р <0,05). У перший період вирощування утримання азоту в організмі було найвищим у птиці, що споживала комбікорм із рівнем аргініну – 1,28 %, а у другий і третій – відповідно 1,15 та 1,11%.

Посилання

Архипов А. В. Протеиновое и аминокислотное питание птицы / А.В.Архипов, Л.В.Топорова. – М.: Колос, 1984. – 175 с.

Годівля сільськогосподарських тварин / [І.І.Ібатуллін, Д.О.Мельничук, Г.О.Богданов та ін.]. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 616 с.

Григорьев Н.Г. Аминокислотное питание

сельскохозяйственный птицы / Н.Г.Григорьев. – М.: Колос, 1972. – 177 с.

Кале. К. Потребность в аминокислотах у кур мясных пород / Белковый обмен и питание (сборник материалов симпозиума Европейской ассоциации по животноводству) / перевод с английского Г.Н.Жидкоблиновой, Б.Д.Кальницкого, Д.В.Карликова, В.Б.Решетова, Н.В.Носова; под. редакцией В.Ф.Варкина, ?.С.Ковальчук. – М.:Колос, 1980. – 352 с.

Петухова Е.А. Зоотехнический анализ кормов / [Е.А. Петухова, Р.Ф. Бесарабова, Л.Д. Халенова, О.А. Антонова]. – М.: Агропромиздат, 1989. – 239 с.

Подобед Л.?. Протеиновое и аминокислотное питание сельскохозяйственной птицы: структура, источники, оптимизация / Л.?.Подобед. – Днепропетровск, 2010. – 240 с.

Приложение: развитие и кормление бройлеров // [Електронний варіант] / Режим доступу до статті: http://cobb-vantress.com/docs/default-source/cobb-500-guidе/cobb 500_ bpn_supp_russian.pdf

Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці за редакцією Ю.О.Рябоконя. – Бірки: Інститут птахівництва Української академії аграрних наук, 2005. –101 с.

D’Mello J.P.F. Amino Acids in Animal Nutrition / D’Mello J.P.F.// CABI Publishing. – 2003. – 513 р.

Nutrient Requirements of Poultry / National Research Council // Washington. – 1994. – 157 p.

Завантаження

Номер

Розділ

Статті