ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ КОРМІВ КУРЧАТАМИ-БРОЙЛЕРАМИ ЗА РІЗНИХ РІВНІВ АРГІНІНУ У КОМБІКОРМАХ
Анотація
Експериментально визначено перетравність поживних речовин та баланс азоту у курчат-бройлерів кросу «Кобб-500» за різних рівнів аргініну у комбікормі. Встановлено, що найкращі показники використання поживних речовин корму спостерігалися у курчат-бройлерів, які споживали комбікорм з вмістом аргініну 1,28 % у перший період вирощування (1 – 10 діб); 1,15 % у другий (11 – 22 доба) та 1,11 % у третій період (23 – 42 доба). За підвищення вмісту аргініну у комбікормі курчат-бройлерів, у перший період вирощування, від 1,24 до 1,30 % відзначалося незначне підвищення перетравності сирих протеїну і жиру відповідно на 0,7 – 1,7 та 0,2 – 1,1 %. Перетравність сирої клітковини та БЕР у цей період суттєво не змінилася. Підвищення вмісту аргініну у комбікормі від 1,15 до 1,21 % у другий період вирощування та від 1,11 до 1,17 % у третій зумовило зниження перетравності основних поживних речовин. Перетравність сирого протеїну знизилась на 1,1 – 3,7 % (р <0,05); сирого жиру – на 1,3 – 3,3% та БЕР – на 1,4 – 3,9% (р <0,05). У перший період вирощування утримання азоту в організмі було найвищим у птиці, що споживала комбікорм із рівнем аргініну – 1,28 %, а у другий і третій – відповідно 1,15 та 1,11%.
Посилання
Архипов А. В. Протеиновое и аминокислотное питание птицы / А.В.Архипов, Л.В.Топорова. – М.: Колос, 1984. – 175 с.
Годівля сільськогосподарських тварин / [І.І.Ібатуллін, Д.О.Мельничук, Г.О.Богданов та ін.]. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 616 с.
Григорьев Н.Г. Аминокислотное питание
сельскохозяйственный птицы / Н.Г.Григорьев. – М.: Колос, 1972. – 177 с.
Кале. К. Потребность в аминокислотах у кур мясных пород / Белковый обмен и питание (сборник материалов симпозиума Европейской ассоциации по животноводству) / перевод с английского Г.Н.Жидкоблиновой, Б.Д.Кальницкого, Д.В.Карликова, В.Б.Решетова, Н.В.Носова; под. редакцией В.Ф.Варкина, ?.С.Ковальчук. – М.:Колос, 1980. – 352 с.
Петухова Е.А. Зоотехнический анализ кормов / [Е.А. Петухова, Р.Ф. Бесарабова, Л.Д. Халенова, О.А. Антонова]. – М.: Агропромиздат, 1989. – 239 с.
Подобед Л.?. Протеиновое и аминокислотное питание сельскохозяйственной птицы: структура, источники, оптимизация / Л.?.Подобед. – Днепропетровск, 2010. – 240 с.
Приложение: развитие и кормление бройлеров // [Електронний варіант] / Режим доступу до статті: http://cobb-vantress.com/docs/default-source/cobb-500-guidе/cobb 500_ bpn_supp_russian.pdf
Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці за редакцією Ю.О.Рябоконя. – Бірки: Інститут птахівництва Української академії аграрних наук, 2005. –101 с.
D’Mello J.P.F. Amino Acids in Animal Nutrition / D’Mello J.P.F.// CABI Publishing. – 2003. – 513 р.
Nutrient Requirements of Poultry / National Research Council // Washington. – 1994. – 157 p.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).