НОРМУВАННЯ ЛІПІДНОГО ЖИВЛЕННЯ ПЕРЕПЕЛІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ М’ЯСА

Автор(и)

  • М. Ю. Сичов Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

Представлено результати експериментального обґрунтування оптимальних рівнів та джерел ліпідів у комбікормах для м’ясних перепелів. Встановлено, що застосування у годівлі м’ясних перепілок комбікормів з рівнем жиру 5 % з додаванням соєвої олії сприяє підвищенню живої маси на 3,8 %, середньодобового приросту − на 3,6 %, та збільшенню маси грудних м’язів − на 12,1 %, м’язів тазових кінцівок − на 5,5 %. Розроблені принципи ліпідного живлення м’ясних перепелів з урахуванням рівня сирого жиру та джерела ліпідів, що передбачають використання комбікормів з соєвою олією та вмістом жиру 5%.

Посилання

Архипов А. В. Обмен веществ и продуктивность кур в зависимости от уровня и природы жира в изокалорийных рационах / А. В. Архипов, Л. В. Топорова // Труды ВНИФБиП с.-х. животных. – 1978. – T. 20. – С. 134–142.

Дмитроченко А. П. Кормление сельскохозяйсвенных животных / А. П. Дмитроченко, П. Д. Пшеничный. – Львів: Колос, 1964. – 647 с.

Калмыков С. Т. Определение качества коркових жиров / С. Т. Калмыков. – М. : Колос, 1976. – 192 с.

Кружель Б. Б. Влияние добавок животных и растительных жиров к комбикорму с разным содержанием энергии и протеина на продуктивность цыплят-бройлеров и некоторые стороны обмела веществ в их организме : автореф. дис. на соискание учен. степени канд. биол. наук. : спец. 03.00.04 «Зоотехния» / Б. Б. Кружель. − Львов, 1985. − 22 с.

Маслиева О. ?. Анализ качества кормов и продуктов птицеводства / О. ?. Маслиева. – М. : Колос, 1967. – 334 с.

Методика исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы / [ ?. А. Егоров, Т. М.Околелова, А. В. Езерская и др.]. – М. : ВНИТ?П, 2000. – 44 с.

Методика определения переваримости кормов и рационов / [под ред. М. Ф. Томмэ]. – М. : ВНИЭСХ, 1969. – С. 19−22.

Поливанова Т. М. Оценка м’ясних качеств тушки сельскохозяйственной птицы (Методика по определению и оценке отдельных признаков селекционного молодняка (птиц) м’ясних пород) / Т. М. Поливанова – М. : [б. и.], 1967. – С. 17–28.

Эффективность использования питательных веществ корма и состав тушек м’ясних цыплят в зависимости от энергетической ценности рационов / Л. В. Орлов, Н. Г. Григорьев, А. ?. Сычёв, Г. П.Маленко // Научн. труды ВНИФБиП с.-х. животных. – 1978. – T. 20. – С. 143–150.

Crespo N. Esteve-Garcia E. Dietary polyunsaturated fatty acids decrease fat deposition in separable fat depots but not in the remainder carcass / N. Crespo // PoultSci. – 2002. – Vol. 81 (4). – Р. 512–518.

De Groot G. The metabolic efficiency on energy utilization of glucose, soybean oil and different animal fats by growing chicks / G. De Groot, N. Reyntens, J. Amich-Cali // Poult. Sci. – 1971. – Vol. 50. – № 3. – Р. 808–819.

Grimes J. L. Dietary prilled fat and layer chicken performance and egg composition / J. L. Grimes, D. V. Maurice, S. F. Lightsey // Poult. Sci. – 1996. – Vol. 75. – № 2. – P. 250–253.

Mateos G. G. Kate of food passage (transit time) as influenced by level supplemental fat / G. G. Mateos, J. L. Sell, J. A. Eastwood // Poult. Sci. –1982. – Vol. 61. – № 1. – P. 94–100.

Sibbald I. R. The effect of the basal diet on the true metabolizable energy of fat / I. R. Sibbald, J. K. S. Kramer // Poult. Sci. – 1978. – Vol. 57. – P. 685–691.

Van Elswyk M. E. Comparison of n-3 fatty acid sources in laying hen rations for improvement of whole egg nutritional quality / M. E.Van Elswyk // Br. J. Nutr. – 1997. – Vol. 71. – № l. – P. 61–69.

Wilson P. N. Fats in compound feed / P. N. Wilson, A. B. Lawrence // Chem. Ind. – 1985. – №4. – P. 113–118.

Завантаження

Номер

Розділ

Статті