Морфологічна характеристика пилкових зерен та бджолиного обніжжя гречки посівної (Fagopyrum esculentum Moench)
Анотація
The aim of this study was to document the morphological characteristics of pollen grains and bee pollen of common buckwheat. Pollen grains were collected for the experiments from plants of common buckwheat harvested in Poltava region. Bee pollen was obtained from beekeepers in Poltava region. With scanning electron microscope the length of polar and equatorial axis of pollen grains were evaluated in range 27.60–36.64 μm and 13.07–18.99 μm respectively. For the bee pollen the average weight in the range 5.47–10.04 mg, height in the range 2.62–3.05 mm and width in the range 2.62–3.05 mm were determined.
Statistically significant medium-strong dependence (r=0.479) between the weight and height of bee pollen was found. Antioxidant activity of bee pollen was determined with DPPH method. Antioxidant activity of aqueous / methanolic extracts of samples dried to 40 °C was 12.9 34.8 % and dried to 80 °C – 5.0/24.9 %.Посилання
Brindza J. Variabilita v hmotnosti včelích peľových obnôžok z vybraných druhov rastlín. / [Brindza J., Molnárová E., Nôžková J., Ostrovský R.] // In Potravinárstvo [online]. – Vol. 4. – 15–16 pp. [cit. 2015-09-10]. – TÓTH D. 2010. – Available on : http://www.potravinarstvo.com/dokumenty/mc_februar_2010/pdf/1/ Brindza.pdf
Brovarskyi V. Včelí obnôžkový peľ / V. Brovarskyi, J. Brindza. – Nitra : Agrobiodiverzita, 2010. – 290 p.
Ember Ö. A hajdina mézelése / Ö. Ember. – In Méhészet. – 1955. –
Vol. 3. – No. 10. – 210 p.
Halbritter H. Fagopyrum esculentum / H. Halbritter, N. Svojtka. – In PalDat a palynological database [accessed 2015-09-09], 2011. – Available on : https://www.paldat.org/pub/Fagopyrum_esculentum/205453.
Janovská D. Metodika pĕstování pohanky obecné v ekologickém a konvenčním zemĕdĕlství / D. Janovská, J. Kalinová, A. Michalová. – České Budĕjovice, 2008. – 18 p.
Moudrý J. Pohánka a proso / J. Moudrý, J. Kalinová, J. Petr, A. Michalová. – Praha, 2005 : ÚZAPI – 206 p.
Nôžková J. Hodnotenie kvantitatívnych a kvalitatívnych znakov včelieho peľu a ich klasifikácia podľa navrhnutých deskriptorov / J. Nôžková, J. Brindza, R. Ostrovský, B. Stehlíková // In Potravinárstvo [online]., 2010. – Vol. 4, special issue. – P. 204–216. [cit. 2015-09-10], http://www.potravinarstvo.com/dokumenty /mc_februar_2010/pdf/2/Nozkova.pdf
Poluninová M. Liečivá z prírody / M. Poluninová, Ch. Robbins. – Bratislava : Gemini, 1994. – 102 s.
Sághi, Z. A pohánka termesztése / Z. Sághi. – In Méhészet, 2002. – Vol. 50. – No. 5. – P 4.
Larrauri A. A procedure to measure the antioxidant afficiency of polyphenols / C. Sánchés-Moreno, A. Larrauri, F. Saura-Calixto // In Journal of the Science of Food and Agriculture, 1998. – Vol. 76. – P. 270–276.
SAS 2009. User's Guide Version 9. 2. SAS/STAT ® SAS Institute Inc. Cary, NC, USA
Szilva Á. Termesztett növényeink és a méhészet / Á. Szilva. – In Méhészet, 1968. – Vol. 16. – No. 9. – P.166–168.
Vančurová, R. Poľnohospodárska botanika a systematika rastlín / R. Vančurová, F. Kühn // Nitra : Slovenské vydavateľstvo poľnohospodárskej literatúry, 1996. – 488 p.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).