ЯИЧНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ ЯПОНСКИХ ПЕРЕПЕЛОВ ПРИ ИСПОЛЬЗОВАНИИ ПРОБИОТИЧЕСКИХ ПРЕПАРАТОВ
Abstract
Использование пробиотической кормовой добавки «Байкал ЭМ-1У» в кормлении яичных перепелов способствовало повышению сохранности поголовья на 4,8 % и яйценоскости на начальную несушку за период− на 3,0 %, что позволило получить на 4,8 % больше яичной массы. Применение пробиотического препарата «Праймикс-Бионорм П(К)» способствовало повышению яйценоскости за период на начальную несушку на 10,2 % и на среднюю несушку − на 9,0 %, вследствие чего получено больше яичной массы на 13,7 %.
References
Бородай В. П. Виробництво продукції перепелів / В. П. Бородай, В. В. Мельник, С. М. Базиволяк // Сучасне птахівництво. – 2007. – № 5/6. – C. 37–38.
Виробництво перепелиних яєць. Технологічний процес. Основні параметри: СОУ 01.24-37-538:2007. – [Чинний від 2007-03-05] / Ю. Петров, О. Пономаренко, Т. Ручко, М. Сахацький. – К.: Мінагрополітики України, 2007. – 15 с. − (Стандарт організацій України).
Данилевская Н. Пробиотик: действие на перепелов разных пород / Н. Данилевская, В. Субботин // Птицеводство. – № 8. – 2005. – С. 14 – 15.
Кощаев А. Кормовые добавки на основе живых культур микроорганизмов /А. Кощаев, А. Петенко, А. Калашников // Птицеводство. – 2006. – № 11. – С. 43– 45.
Ленц Е. Перепеловодство: проблемы или выгоды / Е. Ленц // Ефективне птахівництво. – 2007. – № 1. – C. 38–41.
Меркулова І. Збереженість перепелів за споживання пребіотика / І. Меркулова // Тваринництво України. – № 5. – 2012. – С. 25–28.
Научные основы применения пробиотиков в птицеводстве / [Ноздрин Г. А., ?ванова А. Б., Шевченко А. ?., и др.]. – Новосибирск: Новосиб. гос. аграр. ун-т., 2005. –188 с.
Панікар І. І. Перепелівництво: критерії благополуччя ферм та використання продукції для харчування і в біопромисловості / І. І. Панікар, Г. Гарагуля, Іг. Іг. Панікар // Ветеринарна медицина України. –2005. – № 8. – C. 17–18.
Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Плохинский. – М. : Колос, 1969. – 280 с.
Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці / [Братишко Н. І., Горобець А. І., Притуленко О. В. та ін.] за ред. Ю. О. Рябоконь. – Бірки: Інститут птахівництва УААН, 2005. – 101 с.
Решетніченко О. Пробіотики в годівлі тварин / О. Решетніченко, Л. Орлов, В. Крюков // Тваринництво України.– 2012. – №5. – С. 25 – 28.
Чудак Р. А. Продуктивність перепелів під впливом пробіотика / Р. А. Чудак, Ю. М. Подолян, О. В. Павлик // Ефективне птахівництво. – 2011. – № 12(84). – С. 33–36.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).