Вплив комплексу незамінних амінокислот на активність ферментів органів травлення перепелів та їх м'ясну продуктивність

Authors

  • М. П. Ніщеменко Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml
  • М. М. Саморай Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml
  • О. А. Порошинська Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml
  • Л. С. Стовбецька Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml
  • А. А. Ємельяненко Bila Tserkva National Agrarian University image/svg+xml

Abstract

Показано, що добавка до раціону перепелів лізину, метіоніну і треоніну сприяє зростанню ферментативної активності хімусу, слизової оболонки дванадцятипалої кишки та підшлункової залози, внаслідок чого поліпшується перетравність поживних речовин корму та м’ясна продуктивність птиці. Перепели, лізин, метіонін, треонін, травні ферменти, протеази, амілаза, ліпаза.

 

Author Biographies

  • М. П. Ніщеменко, Bila Tserkva National Agrarian University

    доктор ветеринарних наук, професор

     

  • М. М. Саморай, Bila Tserkva National Agrarian University
    кандидат біологічних наук
  • О. А. Порошинська, Bila Tserkva National Agrarian University
    аспірантка
  • Л. С. Стовбецька, Bila Tserkva National Agrarian University
    аспірантка
  • А. А. Ємельяненко, Bila Tserkva National Agrarian University
    аспірантка

References

Список літератури

Batal A.B. Effects of age on development of digestive organs and performans of chicks fed a corn-soybean meal versus a crystaline amino acids diet / A.В.Batal, С.M. Parsons // J. Poult. Sci. – 2002. – Vol. 81 – Р. 1338 – 1341.

Ludden P. A. Effects of oscillating dietary protein on nutrient digestibility, nitrogen metabolism, and gastrointestinal organ mass in sheep / P. A. Ludden, T. L. Wechter, B. W. Hess // J. Anim. Sci. 2002. – Vol. 80. – Р. 3021–3026.

Пасічна Ю.Я. Динаміка змін активності гідролітичних ферментів у тонкій кишці курей у процесі адаптації до кормових чинників / Ю.Я. Пасічна, В.Г. Стояновський // Наук-техн. Бюл. Інститут біології тварин ДНДКІ вет. препаратів та кормових добавок. – Львів, 2008. – В. 1, 2. – С. 53 – 57.

Біохімічні методи дослідження крові тварин: [метод. рекоменд. для лікарів хіміко-токсикологічних відділів держ. лабор. вет. медицини України, слухачів факультетів підвищ. кваліфікації та студентів фак. вет. медицини] / Левченко В.І., Новожицька Ю.М., Сахнюк В.В. та ін.]. – К., 2004. – 104 с.

Петрова Л. К изучению липазы микроорганизмов / Л. Петрова, Г. Казацкая, А. Селезнева // Прикладная биохимия и микробиология. – 1977. – Т.

, Вып. 4. – С. 521–529.6. Данчук В.В. Довідник загальних і спеціальних методів дослідження крові сільськогосподарської птиці // [Данчук В.В., Ніщеменко М.П., Пеленьо Р.А. та ін.] – Львів, 2013. – 248 с.

Способ определения активности протеиназ: А.с. 397843 СССР./ К.А. Калунянц, Л.М. Лупова, Л.Г. Федорова. – 1973. – 4 с.

Супрунов О.В. Физиология питания птиц. / О.В. Супрунов –

Краснодар, 2003. – 308 с.

Ruiz-Garsia I.J. Intestine morphometry of the coturnix japonica in relation with different levels of lysine in the food / I.J. Ruiz-Garsia, J.R. Orozco, J.P. Navarro Aguilar // J. of anim. аnd vet. adv. – 2006. – Vol. 5. – Р. 1143 – 1145