Відгодівельні, забійні, м’ясні якості свиней та дегустаційна оцінка м’яса за застосування кормових добавок LG-MAX і Cел-Плекс

Автор(и)

  • L. V., Tkachik Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • S. A. Tkachuk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/ujvs2020.01.014

Анотація

Анотація. За застосування до основного раціону свиням на дорощуванні кормових добавок LG-MAX і Сел-Плексвірогідно у дослідних групах порівняно з такими у контролі більшими були показники: живої маси свиней у кінці досліду (155 діб) у групах Д1, Д2 і Д3 відповідно на 4,92 %, 14,95 %, і на 7,79 %; абсолютного приросту відповідно у групі Д1 – на 5,47 %, у групі Д2 – на 17,05 %, і у групі Д3 – на 8,50 %; відносного приросту свиней у групі Д1 – на 0,97 %, у групі Д2  – на 5,06 %, а у групі Д3 – на 1.83 %; середньодобового приросту у групі Д1 – на 5,47 %, у групі Д2 – на 17,04 %, і у групі Д3 – на 8,51 %; забійної маси у групі Д1 – на 5,31 %, у групі Д2 – на 1,46 %, і у групі Д3 – на 9,05 %; довжини охолодженої туші у групі Д1 – на 2,71 %, у групі Д2 – на 4,54 %, і у групі Д3 – на 3,43 %; площі «м’язового вічка» у групі Д1– на 6,61 %, у групі Д2 – на 7,93 %, і у групі Д3 – на 4,99 %; товщини шпику у групіД2 – на 16,32 %, а у групі Д3 – на 6,95 %; зовнішнього вигляду м’яса у групі Д2 – на 17,39 %, а у групі Д3 – на 10,87 %; смаку м’яса у групі Д1 – на 13,95 %. Водночас у групі Д2 були вірогідно меншими показники запаху (аромату) та смаку відповідно на 23,40 % і на 13,9 %; запаху бульйону у групі Д2 – на 20,8 %, смаку, у групі Д3 – на        21,74 %.

Ключові слова: кормові добавки, свині на дорощуванні, відгодівельні, забійні та дегустаційні показники, м’ясні якості свиней

Посилання

Beare-Rogers, J., Dieffenbacher, A., Holm, J. V. (2011). Lexicon of lipid nutrition (IUPAC Technical Report). Pure and Applied Chemictry, 73:685-744.

https://doi.org/10.1351/pac200173040685

Rossi, R., Pastorelli, G., Cannata, S., Corino, C. (2010). Recent advances in the use of fatty acids as supplements in pig diets: A review. Animal Feed Science and Technology, 162:1-11.

https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.08.013

Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, J. A., Millington, K. J. (2017). The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 20:275-85.

Tkachyk, L. V., Tkachuk, S. A. (2019). Biokhimichni pokaznyky syrovatky krovi svynei za zastosuvannia u hodivli orhanichnoi kormovoi dobavky LG-MAX [Biochemical parameters of pig serum for use in feeding organic feed additives]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy, 1 (77). Available at:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.026

Tkachuk, S. A., Tkachyk, L. V. (2018). Yakist i bezpechnist svynyny za zastosuvannia orhanichnykh kormovykh dobavok [Biochemical parameters of pig serum for use in feeding organic feed additives] : [monohrafiia]. K: TsP "Komprynt", 132.

Voietska, O. Ye., Lapinska, A. P., Makarynska, A. V., Lunina, L. O. (2013). Efektyvnist vykorystannia ekstrudovanoho zerna ta fermentiv u kombikormakh dlia porosiat . Zernovi produkty i kombikormy, 3 (51): 41-45.

Omeha-3 zhyrni kysloty dlia pokrashchennia reproduktyvnykh vlastyvostei svynei. Available at: http://avatlantik.com.ua/uk/media/articles/743 2017.

Kostenko, V. M., Sukhovukha, S. M. (2011). Efektyvnist vykorystannia nekharchovoi soniashnykovoi olii v hodivli vidluchenykh porosiat [Effective use of non-edible sunflower oil in feeding weaned piglets]. Hodivlia tvaryn tekhnolohiia kormiv, 9 (49) : 55-58.

Svynei proponuiut hoduvaty lososevym zhyrom. [Pigs are offered to be fed salmon fat]. Landlord. Available at: http://landlord.ua/sviney-proponuyut-goduvati-lososevim-zhirom2017.

Novhorodska, N. V. (2010). Efektyvnist vykorystannia selenu i marhantsiu v skladi premiksiv dlia molodniaku svynei u zoni Vinnytskoho Prybuzhzhia Lisostepu Ukrainy [Efficiency of Selenium and Manganese in Premixes for Young Pigs in Vinnytsia Pribuzhya Forest Steppe of Ukraine.]. Kharkivska derzhavna zooveterynarna akademiia. Kharkiv, 18.

Pohodaev, V., Kondratov, R. (2009). Otkormochnaia, miasnaia produktyvnost y kachestvo miasa svynei v zavysymosty ot tekhnolohyy otkorma [Effect of selenium on biochemical parameters of pig blood]. Svynovodstvo, 2 : 8 - 11.

Pirova, L. V. (2012). Vplyv selenu na biokhimichni pokaznyky krovi svynei [Effect of selenium on biochemical parameters of pig blood]. Zbirnyk naukovykh prats VNAU. Hodivlia tvaryn ta tekhnolohiia kormiv, 2 (60) : 32-35.

Moran, C. A, Morlacchini, M., Keegan, J. D., Fusconi, G. (2018). Dietary supplementation of finishing pigs with the docosahexaenoic acid-rich microalgae, Aurantiochytrium limacinum: effects on performance, carcass characteristics and tissue fatty acid profile. Journal Animal Science, 31(5): 712-720.

https://doi.org/10.5713/ajas.17.0662

Salem, N., Eggersdorfer, M. (2015). Is the world supply of omega-3 fatty acids adequate for optimal human nutrition? Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 18:147-54.

https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000145

Pechmilov, V. M., Vdovychenko, Yu. V., Povod, M. H. (2019). Dynamika zabiinykh i miasnykh yakostei svynei, doroshchenykh za riznoho typu hodivli [Dynamics of slaughter and meat qualities of pigs grown for different types of feeding]. Naukovyi visnyk Askaniia nova», 12 : 185-196.

https://doi.org/10.33694/2617-0787-2018-1-11-185-196

Mazanko, M. O. (2014). Smakovi ta zabiini yakosti svynyny otrymanoi v umovakh vilno-vyhulnoho utrymannia [Taste and slaughter qualities of pork obtained under free-range conditions.]. Svynarstvo, 65 : 25-30.

Topchii, L. I. (2011). Miasni yakosti svynei askaniiskoho typu ukrainskoi miasnoi porody [Meat qualities of Askani-type pigs of Ukrainian meat breed]. Naukoviy zbIrnik «AskanIya-nova», 4 : 207-212.

Kucheruk, M. D. (2018). Yakist i bezpechnist orhanichnoi kuriatyny [Quality and safety of organic chicken]. Bioresursy i pryrodokorystuvannia, 10 (3-4) : 211-220.

https://doi.org/10.31548/bio2018.03.027

Birta, H. O., Burhu Yu. H. (2010). Smakovi vlastyvosti miasa svynyny [Taste properties of pork meat]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 3 : 90 - 92.

Завантаження

Опубліковано

2020-03-19

Номер

Розділ

Статті