Відгодівельні, забійні, м’ясні якості свиней та дегустаційна оцінка м’яса за застосування кормових добавок LG-MAX і Cел-Плекс
DOI:
https://doi.org/10.31548/ujvs2020.01.014Анотація
Анотація. За застосування до основного раціону свиням на дорощуванні кормових добавок LG-MAX і Сел-Плексвірогідно у дослідних групах порівняно з такими у контролі більшими були показники: живої маси свиней у кінці досліду (155 діб) у групах Д1, Д2 і Д3 відповідно на 4,92 %, 14,95 %, і на 7,79 %; абсолютного приросту відповідно у групі Д1 – на 5,47 %, у групі Д2 – на 17,05 %, і у групі Д3 – на 8,50 %; відносного приросту свиней у групі Д1 – на 0,97 %, у групі Д2 – на 5,06 %, а у групі Д3 – на 1.83 %; середньодобового приросту у групі Д1 – на 5,47 %, у групі Д2 – на 17,04 %, і у групі Д3 – на 8,51 %; забійної маси у групі Д1 – на 5,31 %, у групі Д2 – на 1,46 %, і у групі Д3 – на 9,05 %; довжини охолодженої туші у групі Д1 – на 2,71 %, у групі Д2 – на 4,54 %, і у групі Д3 – на 3,43 %; площі «м’язового вічка» у групі Д1– на 6,61 %, у групі Д2 – на 7,93 %, і у групі Д3 – на 4,99 %; товщини шпику у групіД2 – на 16,32 %, а у групі Д3 – на 6,95 %; зовнішнього вигляду м’яса у групі Д2 – на 17,39 %, а у групі Д3 – на 10,87 %; смаку м’яса у групі Д1 – на 13,95 %. Водночас у групі Д2 були вірогідно меншими показники запаху (аромату) та смаку відповідно на 23,40 % і на 13,9 %; запаху бульйону у групі Д2 – на 20,8 %, смаку, у групі Д3 – на 21,74 %.
Ключові слова: кормові добавки, свині на дорощуванні, відгодівельні, забійні та дегустаційні показники, м’ясні якості свиней
Посилання
Beare-Rogers, J., Dieffenbacher, A., Holm, J. V. (2011). Lexicon of lipid nutrition (IUPAC Technical Report). Pure and Applied Chemictry, 73:685-744.
https://doi.org/10.1351/pac200173040685
Rossi, R., Pastorelli, G., Cannata, S., Corino, C. (2010). Recent advances in the use of fatty acids as supplements in pig diets: A review. Animal Feed Science and Technology, 162:1-11.
https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2010.08.013
Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, J. A., Millington, K. J. (2017). The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 20:275-85.
Tkachyk, L. V., Tkachuk, S. A. (2019). Biokhimichni pokaznyky syrovatky krovi svynei za zastosuvannia u hodivli orhanichnoi kormovoi dobavky LG-MAX [Biochemical parameters of pig serum for use in feeding organic feed additives]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy, 1 (77). Available at:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.026
Tkachuk, S. A., Tkachyk, L. V. (2018). Yakist i bezpechnist svynyny za zastosuvannia orhanichnykh kormovykh dobavok [Biochemical parameters of pig serum for use in feeding organic feed additives] : [monohrafiia]. K: TsP "Komprynt", 132.
Voietska, O. Ye., Lapinska, A. P., Makarynska, A. V., Lunina, L. O. (2013). Efektyvnist vykorystannia ekstrudovanoho zerna ta fermentiv u kombikormakh dlia porosiat . Zernovi produkty i kombikormy, 3 (51): 41-45.
Omeha-3 zhyrni kysloty dlia pokrashchennia reproduktyvnykh vlastyvostei svynei. Available at: http://avatlantik.com.ua/uk/media/articles/743 2017.
Kostenko, V. M., Sukhovukha, S. M. (2011). Efektyvnist vykorystannia nekharchovoi soniashnykovoi olii v hodivli vidluchenykh porosiat [Effective use of non-edible sunflower oil in feeding weaned piglets]. Hodivlia tvaryn tekhnolohiia kormiv, 9 (49) : 55-58.
Svynei proponuiut hoduvaty lososevym zhyrom. [Pigs are offered to be fed salmon fat]. Landlord. Available at: http://landlord.ua/sviney-proponuyut-goduvati-lososevim-zhirom2017.
Novhorodska, N. V. (2010). Efektyvnist vykorystannia selenu i marhantsiu v skladi premiksiv dlia molodniaku svynei u zoni Vinnytskoho Prybuzhzhia Lisostepu Ukrainy [Efficiency of Selenium and Manganese in Premixes for Young Pigs in Vinnytsia Pribuzhya Forest Steppe of Ukraine.]. Kharkivska derzhavna zooveterynarna akademiia. Kharkiv, 18.
Pohodaev, V., Kondratov, R. (2009). Otkormochnaia, miasnaia produktyvnost y kachestvo miasa svynei v zavysymosty ot tekhnolohyy otkorma [Effect of selenium on biochemical parameters of pig blood]. Svynovodstvo, 2 : 8 - 11.
Pirova, L. V. (2012). Vplyv selenu na biokhimichni pokaznyky krovi svynei [Effect of selenium on biochemical parameters of pig blood]. Zbirnyk naukovykh prats VNAU. Hodivlia tvaryn ta tekhnolohiia kormiv, 2 (60) : 32-35.
Moran, C. A, Morlacchini, M., Keegan, J. D., Fusconi, G. (2018). Dietary supplementation of finishing pigs with the docosahexaenoic acid-rich microalgae, Aurantiochytrium limacinum: effects on performance, carcass characteristics and tissue fatty acid profile. Journal Animal Science, 31(5): 712-720.
https://doi.org/10.5713/ajas.17.0662
Salem, N., Eggersdorfer, M. (2015). Is the world supply of omega-3 fatty acids adequate for optimal human nutrition? Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care, 18:147-54.
https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000145
Pechmilov, V. M., Vdovychenko, Yu. V., Povod, M. H. (2019). Dynamika zabiinykh i miasnykh yakostei svynei, doroshchenykh za riznoho typu hodivli [Dynamics of slaughter and meat qualities of pigs grown for different types of feeding]. Naukovyi visnyk Askaniia nova», 12 : 185-196.
https://doi.org/10.33694/2617-0787-2018-1-11-185-196
Mazanko, M. O. (2014). Smakovi ta zabiini yakosti svynyny otrymanoi v umovakh vilno-vyhulnoho utrymannia [Taste and slaughter qualities of pork obtained under free-range conditions.]. Svynarstvo, 65 : 25-30.
Topchii, L. I. (2011). Miasni yakosti svynei askaniiskoho typu ukrainskoi miasnoi porody [Meat qualities of Askani-type pigs of Ukrainian meat breed]. Naukoviy zbIrnik «AskanIya-nova», 4 : 207-212.
Kucheruk, M. D. (2018). Yakist i bezpechnist orhanichnoi kuriatyny [Quality and safety of organic chicken]. Bioresursy i pryrodokorystuvannia, 10 (3-4) : 211-220.
https://doi.org/10.31548/bio2018.03.027
Birta, H. O., Burhu Yu. H. (2010). Smakovi vlastyvosti miasa svynyny [Taste properties of pork meat]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi ahrarnoi akademii, 3 : 90 - 92.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).