Ветеринарно-санітарна експертиза м'ясних напівфабрикатів за мікробіологічними показниками
Abstract
Доведено необхідність ветеринарно-санітарного контролю м’ясних напівфабрикатів за мікробіологічними показниками, що попереджає виникнення токсикоінфекцій у людини. За даними дослідження виділено підвищену кількість МАФАМ у зразку фаршу свинячого. М’ясні напівфабрикати, мікробіологічні показники, ветеринарно-санітарна експертиза.
References
Список літератури
ДСТУ ISO 4833:2006 Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Горизонтальный метод подсчета микроорганизмов. Метод подсчета колоний при температуре 30 град. C (ISO 4833:2003, IDT). – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 12 С.
Кравців Р.Й. Харчові токсикоінфекції, бактеріальні токсикози та інфекційні хвороби тварин, небезпечні для людини: [навч. посіб.] // Р.Й. Кравців, Ю.І Остап’юк. – Львів: ЛНАВМ ім. С.З. Гжицького, 2006. – 200 с.
Лузина Н.?. Микробиология мяса и мясных продуктов: [учеб. Пособ. ]/ Лузина Н.?. – Кемерово: Кемеров. техн. ин-т пищ. пром-сти, 2004. – 75с.
Олексієнко Н. Мікробіологічна безпека харчових продуктів / Н.Олексієнко, В. Оболкіна, І. Сивній. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/chem_biol/Piapk/2011_6/11onamso.pdf
Постанова кабінету Міністрів України N 833 від 14 червня 2002 р “Про затвердження Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень”. – Режим доступу:
http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/KP020833.html.
Постанова №139 від 7.11.2001 р. “Про затвердження Державних санітарних правил і норм “Мікробіологічні нормативи та методи контролю продукції громадського харчування”. – Режим доступу:
http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/KP020833.html.
Пічкур, Т. Стан Українського ринку м’яса і м’ясопродуктів / Т. Пічкур, Г. Бандуренко, Д. Засєкін // Товари і ринки. – 2011. – № 2. – С. 46–53
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).