Особливості амінокислотного складу м'язів M. Iliofibularis та M. Iliofemoralis Externus чорних африканских страусів
Анотація
FEATURES AMINO ACID COMPOSITION OF MUSCLE M. ILIOFIBULARIS AND M. ILIOFEMORALIS EXTERNUS BLACK AFRICAN OSTRICHES
L. I. Galuzina, L. M. Stepchenko
Abstract. In our time the more and more attention is paid to healthy lifestyle and quality nutrition - one of its of important components. Ostrich meat due to its high nutritional value, extremely low in fat and rich set of microelements is high demand. It is known that some amino acids (eg, alanine, glycine, glutamic acid, threonine, leucine, lysine, etc.), are important by predecessors flavor and aroma of meat. When heat-treated meat, they undergo various transformations, which determine the taste and aroma of meat products. The experiment was carried out in the conditions of JSC “Agro-Soyuz” on the basis of a production complex for ostrich farming. By results of researches it is established, that the maintenance of irreplaceable amino acids in a muscular fabric m. іliofibularis was 38.61 g/100 g protein and in m. іliofemoralis externus - 39,04 g/100 g. But the content of interchangeable amino acids in muscle tissue m. іliofibularis is 46.81 g/100 g protein, and in muscle tissue m. іliofemoralis externus - 45.23 g/100 g, while the content of all amino acids was 85.42 and 84.27 g/100 g of protein, respectively. The protein of muscle m. iliofibularis ostriches rich in alanine (4.52 g/100g protein) glycine (3.50 g/100g protein), glutamic acid (11.85 g/100g protein) and histidine (1.33 g/100g protein) from indicators of which depend the freshness meat. Amino acid composition of meat of ostriches presented as essential amino acids (threonine, valine, methionine, isoleucine, leucine, phenylalanine, lysine) and nonessential (aspartic acid, serine, glutamic acid, proline, tsistyn, glycine, alanine, tyrosine, histidine, arginine), which makes black African ostrich meat of biologically valuable product.
Keywords: black african ostrich, essential and nonessential amino acids, muscles of ostriches, m. iliofibularis, Fan Fillet, m. iliofemoralis externus, Oyster Fillet
Посилання
References
Bruznytskyi, A. A. (2007). Strausovodstvo stanet promыshlennыm Tekst. [Ostrich breeding will become an industrial ]. Ptytsevodstvo. (2), 35.
Stepchenko, L. M., Galuzina L. I. (2011). Dynamics of growth of and development of black African ostrich feed additive for impact "Humilid" [ Dynamics of growth and development of black African ostrich due to the influence of the supplements "Gumilid"]. Institute of Animal Biology, GNIKI Veterinary medicines and feed additives, (12), 3/4, 116–121.
Deeming, D. C. (1999) The ostrich biology, production and health / edited by D. C. Deeming. – Typeset by York House Typographic, London, Printed and bound in the UK by the University Press, Cambridge. 358.
Sabbioni, A., Superchi P., Sussi C. (2003). Factors affecting ostrich meat composition and guality. Ann. Fac. Medic. Vet. di Parma.XXIII. – 243–252.
Sales, J. (1996). Histological, biophysical, physical and chemical characteristcs of diferent ostrich muscles. Journal Science and Food Agriculture.(70). 109–114.
Stepchenko, L. M. Galuzina L. I., (2011). Influence of of biologically active food additive "Humilid" meat on productivity of black African ostrich in his breeding an industrial [Influence of the biologically active feed supplement "Gumilid" on the meat productivity of the black African ostrich for its industrial cultivation]. Bulletin of Dnipropetrovsk State Agrarian University, (1).165 –171.
Galuzina, L. I. (2012) Influence of feed additives "Humilid" on the quantitative and qualitative indices of productivity ostrich meat. [Influence of food supplement "Gumilod" on quantitative and qualitative indices of meat productivity of ostriches]. Scientific and technical bulletin. Institute of Animal Biology. 1/2 (13), 1/2, 137–142.
Stepchenko, L. M., Galuzina L. I.(2011). Khimichnyi sklad ta biolohichna tsinnist miasa pry vyroshchuvanni strausiv v umovakh Stepu [Chemical composition and biological value of meat in ostrich cultivation in the conditions of the Steppe of Ukraine] Problemy zooinzhenerii ta veterynarnoi medytsyny: zb. nauk. prats Kharkivskoi derzhavnoi zooveterynarnoi akademii. 2/2 (23), 497–502.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).