Ідентифікація м’яса за тривалістю охолодженого зберігання
Анотація
М’ясо є одним з необхідних продуктів для здорового збалансованого раціону харчування. На жаль, пересічному споживачеві буває важко розпізнати можливі фальсифікації і швидко обрати якісне свіже м’ясо. Тому є необхідність у розробленні експрес-методу контролю свіжості м’яса, що може бути покладений в основу засобів для оперативного виявлення лежалого м’яса.
Головним завданням даного дослідження є виявлення ідентифікаційної ознаки, за якою можна оперативно визначити тривалість зберігання м’яса. Вимірювали значення реактивної складової комплексної провідності м’яса здійснювализ різних частин туші на різних частотах для різного терміну зберігання. Отримано залежності реактивних складових комплексної провідності м’яса з різних частин туші від частоти тестового сигналу в діапазоні 1-100 кгГц для різного терміну зберігання. При цьому характер залежностей однаковий, вони відрізняються за абсолютними значеннями складових на всіх частотах, окрім однієї, на якій значення складових однакові.
Практична значимість даного дослідження полягає у тому, що за частотою як інформативним параметром можна оперативно визначити термін зберігання м’яса.
Ключові слова: імітанс, провідність, реактивна складова, яловичина, частини туші, оцінювання якості, псуванняПосилання
Syrokhman, I. V., Rasytiuk T. M. (2004). Tovaroznavstvo m’iasa ta m’iasnykh tovariv:pidruch. dliastud.vuziv [Meat processing and meat products]. M-vo osvity i nauky Ukrainy. Kyiv: TsUL, 384.
Liubchyk, O., Mykyichuk, M., Honsor, O. (2014). Analiz shliakhiv udoskonalennia metodiv identyfikatsii vydiv m’iasa [Analysis of ways to improve methods of identification of types of meat]. Vymiriuvalna tekhnika ta metrolohiia, №75. 63-68. Available at: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/metrolog_2014_75_15.pdf.
Pokhodylo, E., Bondyriev, V. (2007). Perspektyvy zastosuvannia impedansnykh metodiv dlia otsiniuvannia yakosti kharchovoi produktsii [Prospects for the application of impedance methods for assessing the quality of food products]. Vymiriuvalna tekhnika i metrolohiia. № 67,100-103.
Pokhodylo, Ie., Vikovych, O. (2014). Kontrol svizhosti m’iasa za parametramy imitansu [Control of freshness of meat by parameters of imitation].Naukovo-tekhnichnyi zhurnal «Standartyzatsiia, sertyfikatsiia, yakist», №1, 86.
Pokhodylo, Ie. (2004). Rozvytok teorii ta pryntsypiv pobudovy zasobiv vymiriuvannia imitansu ob’iektiv kvalimetrii [Development of the theory and principles of constructing means of measuring imitation of objects of qualimetry]: Extended abstract of Doctor’s thesis. Natsionalnyi un-t “Lvivska politekhnika”. Lviv, 40.
Pokhodylo Ie. V., Stoliarchuk P. H., Protsai O. V. (2012). Method of determining the freshness of meat. Patent of Ukraine for useful model. MPK G 01 R 27/00№ u 2011 14432; declared 06.12.2011; published. 10.07.2012, № 13.
Vikovych, O. V. (2016). Perspektyvy rozvytku elektrychnykh metodiv ta zasobiv otsiniuvannia yakosti m’iasa ta m’iasoproduktiv [Prospects for the development of electrical methods and tools for assessing the quality of meat and meat products] . Kherson: PP Vyshemyrskyi V. S., 118 -120.
Vikovych, O. V., Pokhodylo, Ie.V. (2015). Vymiriuvalni zasoby dlia vyiavlennia rozmorozhenoho kuriachoho miasa [Measuring means for detecting defrosted chicken meat]. Ivano-Frankivsk : IFNTUNH. №35, 94-99.
Shchebentovska, O. M (2012). Vyznachennia svizhosti m’iasa svynei metodom impedansnoi spektroskopii [Determination of freshness of pig meat by impedance spectroscopy]. Lviv,13, № 1-2. 456-459. Access mode: http://www.inenbiol.com/ntb/ntb7/88.pdf.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).