Якість меду натурального гомогенізованого
Анотація
Наведено порівняльні дослідження основних показників якості та вмісту гідроксиметилфурфуролу в медові натуральному та медові натуральному гомогенізованому. Результати проведених досліджень свідчать про те, щогомогенізація меду натурального за чинними технологічними режимами має незначний вплив на показники його якості. Так, за кольором гомогенізований мед набув темнішого відтінку, консистенція із щільної кристалізованої стала в’язкою, показник масової частки води в медові знизився на 0,3 %, а масова частка відновлюваних цукрів зросла на 2,7 %. Діастазна активність меду знизилася на 1,3 од. Готе, рН – на 0,6, а кислотність – на 11,2 (моль/дм3)/кг.Щодо вмісту гідроксиметилфурфуролу, то термообробка меду за температури 45 ± 2 ºC не призводить до незначного збільшення цієї сполуки і вона коливалася в межах 0,3 мг/кг.
Ключові слова: контроль, мед натуральний, мед натуральний гомогенізований, показники якості, вміст гідроксиметилфурфуролу
Посилання
Med naturalnyi. Tekhnichni umovy: DSTU 4497:2005 [Tekst]. − Chynnyi vid 28 hrudnia 2005 r. – K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2005. – 21 s.
SOU 01.25-37-373:2005 «Homohenizatsiia medu bdzholynoho. Zahalni vymohy» [Tekst]. – Chynnyi 2011-07-22. – K.:Ukrahrostandartsertyfikatsiia, 2011. – 29 s.
Statystychna informatsiia Derzhavnoho komitetu statystyky Ukrainy [Elektronnyi resurs] / Rezhym dostupu: http://www.ukrstat.gov.ua
Shkenderov S. Pchelinye produkty [Tekst] / S. Shkenderov, C. Ivanov; per. s bolg. YU. I. Vishnyakova. – Sofiya.: Zemizdat, 1985. – 226 c.
Bodganov, S., Martin, P., & Lüllmann C. (1997). Harmonised methods of the European Honey Commission. Apidologie (pp. 1–59) [Electronic resource] / Available at: http://www.apis.admin.ch/host/doc/pdfhoney/IHCmethods_e.pdf
E. Tosi, R. Martinet, M. Ortega, H. Lucero, E. Re [Electronic resource] / Availableat:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607003767
The Criteria of Honey Quality and Its Changes during Storage and Thermal Treatment [Electronic resource] / Available at: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=LV2006000139
Effects of harvesting methods on physicochemical and microbial qualities of honey [Electronic resource] / Available at : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551116/#CR29
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).