Якість меду натурального гомогенізованого

Автор(и)

  • O. M. Yakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • A. V. Yermak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

Наведено порівняльні дослідження основних показників якості та вмісту гідроксиметилфурфуролу в медові натуральному та медові натуральному гомогенізованому. Результати проведених досліджень свідчать про те, щогомогенізація меду натурального за чинними технологічними режимами має незначний вплив на показники його якості. Так, за кольором гомогенізований мед набув темнішого відтінку, консистенція із щільної кристалізованої стала в’язкою, показник масової частки води в медові знизився на 0,3 %, а масова частка відновлюваних цукрів зросла на 2,7 %. Діастазна активність меду знизилася на 1,3 од. Готе, рН – на 0,6, а кислотність – на 11,2 (моль/дм3)/кг.Щодо вмісту гідроксиметилфурфуролу, то термообробка меду за температури 45 ± 2 ºC не призводить до незначного збільшення цієї сполуки і вона коливалася в межах 0,3 мг/кг.

Ключові слова: контроль, мед натуральний, мед натуральний гомогенізований, показники якості, вміст гідроксиметилфурфуролу

Посилання

Med naturalnyi. Tekhnichni umovy: DSTU 4497:2005 [Tekst]. − Chynnyi vid 28 hrudnia 2005 r. – K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2005. – 21 s.

SOU 01.25-37-373:2005 «Homohenizatsiia medu bdzholynoho. Zahalni vymohy» [Tekst]. – Chynnyi 2011-07-22. – K.:Ukrahrostandartsertyfikatsiia, 2011. – 29 s.

Statystychna informatsiia Derzhavnoho komitetu statystyky Ukrainy [Elektronnyi resurs] / Rezhym dostupu: http://www.ukrstat.gov.ua

Shkenderov S. Pchelinye produkty [Tekst] / S. Shkenderov, C. Ivanov; per. s bolg. YU. I. Vishnyakova. – Sofiya.: Zemizdat, 1985. – 226 c.

Bodganov, S., Martin, P., & Lüllmann C. (1997). Harmonised methods of the European Honey Commission. Apidologie (pp. 1–59) [Electronic resource] / Available at: http://www.apis.admin.ch/host/doc/pdfhoney/IHCmethods_e.pdf

E. Tosi, R. Martinet, M. Ortega, H. Lucero, E. Re [Electronic resource] / Availableat:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814607003767

The Criteria of Honey Quality and Its Changes during Storage and Thermal Treatment [Electronic resource] / Available at: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=LV2006000139

Effects of harvesting methods on physicochemical and microbial qualities of honey [Electronic resource] / Available at : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551116/#CR29

Завантаження

Опубліковано

2018-07-23

Номер

Розділ

Статті