ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯСА КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ЗМІШАНОГО Т-2 І ЗЕАРАЛЕНОНОТОКСИКОЗУ ТА ЗАСТОСУВАННЯ СОРБЦІЙНИХ ПРЕПАРАТІВ

Автор(и)

  • Hryhoriy Boyko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Olga Yakubchak Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Natalia Boyko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

У статті наведені результати дослідження органолептичних показників м’яса курчат-бройлерів за змішаного Т-2 і зеараленонтоксикозу та застосування сорбційних препаратів. Під час дослідження органолептичних показників мяса курчатбройлерів, яким в експерименті згодовували ентеросорбенти Карбовет, Ксерогель, Токсиніл і Ревіталь (перша серія дослідів) та БіоТокс, Ксерогель+Інулін, Пресорб і вугільно-бентонітовий сорбент (ВБС) (друга серія дослідів) будь-яких відмінностей, порівняно з контрольною групою не було виявлено. Застосування сорбентів курчатам-бройлерам за змішаного Т-2 і зеараленонотоксикозу позитивно впливає на органолептичні показники м’яса. За зовнішнім виглядом, ароматом, смаком, ніжністю і соковитістю м'ясо курчат за змішаного мікотоксикозу мало вірогідно нижчі показники порівняно з контролем. Встановлені відмінності органолептичних показників м’яса курчат-бройлерів можуть бути обумовлені негативною дією Т-2 токсину та зеараленону. Ключові слова: мікотоксикози, Т-2 токсин, зеараленон, курчата-бройлери

Посилання

Dukhnytskyi, V. B., Khmelnytskyi, H. O., Boiko, H. V., Ishchenko, V. D. (2015).

Veterynarna mikotoksykolohiia [Veterinary Mycotoxicology]. Kyiv : Komprynt, 273.

Popova, S. A., Skoptsova, T. I., Losyakova, E. V. (2017). Mikotoksinyi v

kormah: prichinyi, posledstviya, profilaktika [Mycotoxins in feed: causes, effects,

prevention]. Izvestiya Velikolukskoy GSHA, 1, 16−23.

Monastyirskiy, O. A., Iskenderov, M. Ya. (2006). Mikotoksinyi – globalnaya

problema bezopasnosti produktov pitaniya i kormov [Mycotoxins is a global food and

feed safety issue]. Agrohimiya, 6, 67−71.

Burdaeva, K. (2016). Sredstva borbyi s mikotoksinami. Kratkiy obzor

ryinka [Means to combat mycotoxins. Market Overview]. Tsenovik, 6, 50−52.

Pravyla peredzabiinoho ohliadu tvaryn i veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy

miasa ta miasnykh produktiv: nakaz vid 07.06.2002 № 28 (2002). Ministerstvo

ahrarnoi polityky Ukrainy. Derzhavnyi departament veterynarnoi medytsyny [The

rules of pre-slaughter inspection of animals and veterinary and sanitary examination

of meat and meat products: Order dated June 7, 2002 No. 28. Ministry of Agrarian

Policy of Ukraine. State Department of Veterinary Medicine]. Kyiv, 80.

Ptytsia silskohospodarska dlia zaboiu: DSTU 3136–95, 01.01.1991 (2000).

[Agricultural bird for slaughter]. Lviv, 4, 284.

Завантаження

Опубліковано

2019-02-20

Номер

Розділ

Статті