ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯСА КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗА ЗМІШАНОГО Т-2 І ЗЕАРАЛЕНОНОТОКСИКОЗУ ТА ЗАСТОСУВАННЯ СОРБЦІЙНИХ ПРЕПАРАТІВ
Анотація
У статті наведені результати дослідження органолептичних показників м’яса курчат-бройлерів за змішаного Т-2 і зеараленонтоксикозу та застосування сорбційних препаратів. Під час дослідження органолептичних показників мяса курчатбройлерів, яким в експерименті згодовували ентеросорбенти Карбовет, Ксерогель, Токсиніл і Ревіталь (перша серія дослідів) та БіоТокс, Ксерогель+Інулін, Пресорб і вугільно-бентонітовий сорбент (ВБС) (друга серія дослідів) будь-яких відмінностей, порівняно з контрольною групою не було виявлено. Застосування сорбентів курчатам-бройлерам за змішаного Т-2 і зеараленонотоксикозу позитивно впливає на органолептичні показники м’яса. За зовнішнім виглядом, ароматом, смаком, ніжністю і соковитістю м'ясо курчат за змішаного мікотоксикозу мало вірогідно нижчі показники порівняно з контролем. Встановлені відмінності органолептичних показників м’яса курчат-бройлерів можуть бути обумовлені негативною дією Т-2 токсину та зеараленону. Ключові слова: мікотоксикози, Т-2 токсин, зеараленон, курчата-бройлериПосилання
Dukhnytskyi, V. B., Khmelnytskyi, H. O., Boiko, H. V., Ishchenko, V. D. (2015).
Veterynarna mikotoksykolohiia [Veterinary Mycotoxicology]. Kyiv : Komprynt, 273.
Popova, S. A., Skoptsova, T. I., Losyakova, E. V. (2017). Mikotoksinyi v
kormah: prichinyi, posledstviya, profilaktika [Mycotoxins in feed: causes, effects,
prevention]. Izvestiya Velikolukskoy GSHA, 1, 16−23.
Monastyirskiy, O. A., Iskenderov, M. Ya. (2006). Mikotoksinyi – globalnaya
problema bezopasnosti produktov pitaniya i kormov [Mycotoxins is a global food and
feed safety issue]. Agrohimiya, 6, 67−71.
Burdaeva, K. (2016). Sredstva borbyi s mikotoksinami. Kratkiy obzor
ryinka [Means to combat mycotoxins. Market Overview]. Tsenovik, 6, 50−52.
Pravyla peredzabiinoho ohliadu tvaryn i veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy
miasa ta miasnykh produktiv: nakaz vid 07.06.2002 № 28 (2002). Ministerstvo
ahrarnoi polityky Ukrainy. Derzhavnyi departament veterynarnoi medytsyny [The
rules of pre-slaughter inspection of animals and veterinary and sanitary examination
of meat and meat products: Order dated June 7, 2002 No. 28. Ministry of Agrarian
Policy of Ukraine. State Department of Veterinary Medicine]. Kyiv, 80.
Ptytsia silskohospodarska dlia zaboiu: DSTU 3136–95, 01.01.1991 (2000).
[Agricultural bird for slaughter]. Lviv, 4, 284.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).