ВІТАМІННИЙ СКЛАД М’ЯСА РАВЛИКІВ
Анотація
Актуальність даної роботи полягає у тому, що
вітаміни є незамінними факторами живлення для людей і в той же час
не є такими для тварин деяких видів. За відсутності вітамінів в
організмі розвиваються гіповітамінози, причиною яких можуть бути
екзогенні, ендогенні та змішані фактори. В умовах сьогодення
делікатесом вважається м’ясо харчових равликів, а його вітамінний
склад взагалі не вивчене питання. Тому питання наявності вітамінів у
м’ясі харчових равликів, яке є в умовах сьогодення делікатесом,
залишається не розв'язаним. Таким чином, нами було поставлено за
мету дослідити наявність вітамінів у м’ясі харчових равликів Helix
аspersa maxima, Helix aspersa muller, та Helix pomatiа та визначити
точну кількість кожного з них.
В даній роботі використовувалися методики, які детально
наведені в ГОСТ 30627.5-98, ГОСТ 30627.6-98, ГОСТ 30627.4-98, ГОСТ
30627.3-98, ГОСТ 30627.1-98.
Нами встановлено, що найбільш збагачений вітамінами, які нам
вдалося дослідити (це В 1 , В 2 , В 3 (РР), В 9 , С, А, Е), є зразок No1 з м’яса
равликів Helix aspersa maxima, які вирощувалися в умовах фермерського
господарства «РАВЛИК 2016». З усіх вітамінів м’ясо равликів Helix aspersa
maxima найбільш збагачене альфатокоферолом та ніацином – 4,2:2,47
мг / 100г відповідно. Стосовно двох останніх зразків, то найбільше
альфатокоферолу міститься у зразку No2 – 3,7 мг / 100г, а 2,4 мг / 100г
міститься ніацину у м’ясі равликів H.potatia. Слід відмітити, що аскорбінова
кислота у м’ясі всіх дослідних равликів взагалі відсутня.
Таким чином, ми можемо зробити висновок, що у равликів видів Helix
аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatiа містяться вітаміни В 1 , В 2 ,
В 3 (РР), В 9 , А, Е. І найбільш за все вітамінів Е та В 3 (РР) у м’ясі равликів Helix
аspersa maxima, що становлять відповідно 4,2:2,47 мг / 100г. Перспектива
наших подальших досліджень стосується уточнення вітамінного складу
вареного м'яса равликів Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix
pomatiа та проведення аналізу отриманих результатів.
Ключові слова: жиро- та водорозчинні вітаміни, м’ясо
равликів, равлик Helix аspersa maxima, равлик Helix aspersa muller,
равлик Helix pomatiа
Посилання
State Standard 30627.5-98 Products of milk for baby food. The method of
measuring the mass fraction of vitamin B(1) (thiamine). Available at :
http://docs.cntd.ru/document/1200021712.
State Standard 30627.6-98 Dairy products for baby food. Methods for
measuring the mass fraction of vitamin B(2) (riboflavin). Available at :
http://docs.cntd.ru/document/1200021713.
State Standard 30627.4-98 Milk products for baby food. The method of
measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin). Available at :
http://docs.cntd.ru/document/1200021710.
State Standard 30627.3-98 Dairy products for baby food. The method of
measuring the mass fraction of vitamin E (tocopherol). Available at :
http://docs.cntd.ru/document/1200021708.
State Standard 30627.1-98 Milk products for baby food. The method of
measuring the mass fraction of vitamin A (retinol). Available at :
http://docs.cntd.ru/document/1200021702.
Ostrovsky,
Yu.
M.
(1979).
Eksperimental'naya
vitaminologiya
[Experimental vitaminology]. Minsk : Science and technology, 176−223.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).