ЯКІСТЬ МЕДУ ГОМОГЕНІЗОВАНОГО ЗА РІЗНИХ ТЕРМІНІВ ЗБЕРІГАННЯ
Анотація
Досліджено вплив технологічної обробки меду
натурального, а саме, гомогенізації на подальший термін зберігання
відібраних проб меду гомогенізованого, отриманого на потужності, що
займається переробкою та експортом меду в країни ЕС в м.
Олександрії Кіровоградської області. Досліджували початкові значення
показників якості (масова частка води, масова частка відновлюваних
цукрів (до безводної речовини), діастазне число (до безводної речовини),
вміст гідроксиметилфурфуролу, кислотність). Проби меду зберігали за
температури10 ± 2 °C і 18 ± 2 °C та аналізували наприкінці 1, 2 та 3
років зберігання щодо показників якості, які відповідають вимогам ДСТУ
4497 та СОУ 01.25-37-373.2005. Так, за кольором мед гомогенізований у
процесі зберігання набував темнішого відтінку, структура кристалів у
процесі зберігання змінювалась і їх кількість збільшувалася з часом.
Через 3 роки зберігання як за температури 10 ± 2 °C, так і за 18 ± 2 °C
мед розшарувався на фракції – тверду, світлу і сиропоподібну темну. У
процесі технологічної обробки меду натурального відбулося зниження
масової частки води на 0,3 %, а вміст гідроксиметилфурфуролу
збільшився на 0,7 мг / кг. Діастазне число зменшилось на 1,2 од. Готе, а
масова частка сахарози – на 1,2 %. Показник масової частки
відновлювальних цукрів знизився на 0,6 %. Кислотність необробленого
меду після гомогенізації знизилась на 1,4 (моль / дм3) / кг.
Ключові
слова:
показники
якості,
контроль,
мед
натуральний, мед гомогенізований, термін зберігання
Посилання
Mednaturalnyi. Tekhnichniumovy [Natural Honey. Specifications] : DSTU
:2005 (2005). 28.12.2005. Kyiv : DerzhspozhyvstandartUkrainy, 21.
SOU
25-37-373:2005
«Homohenizatsiia
medu
bdzholynoho.
Zahalnivymohy» [Homogenization of honey. General requirements] (2011).
07.2011. Kyiv:Ukrahrostandartsertyfikatsiia, 29.
Effect of freezing and room temperatures storage for 18 months on quality
of
raw
rapeseed
honey
(Brassica
napus).Available
at:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5055900.
Physico-Chemical, Enzymatic, Mineral and Colour Characterization of
Three Different Varieties of Honeys from Kashmir Valley of India with a Multivariate
Approach). Available at: https://www.degruyter.com/view/j/pjfns.2015.65.issue-
/pjfns-2015-0022/pjfns-2015-0022.xml.
White, J. W., Jr., Riethof, M. L., Kushnir, I. (1961). Composition of honey.
VI. The effect of storage on carbohydrates, acidity and diastase content. J. Food Sci.
White, J. W., Jr., Riethof, M. L., Kushnir, I. (1962). Composition of
American honeys. J. Food Sci.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).