НОРМАТИВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ І ЯКОСТІ М’ЯСА РАВЛИКІВ

Автор(и)

  • I. Danilova Laboratory for Biosafety, Quality Management and Metrology of the National Scientific Center "Institute Experimental and Clinical Veterinary Medicine ", Kharkiv , Laboratory for Biosafety, Quality Management and Metrology of the National Scientific Center "Institute Experimental and Clinical Veterinary Medicine ", Kharkiv
  • I. Yacenko Харківська державна зооветеринарна академія image/svg+xml
  • V. Rysovaniy Сумський національний аграрний університет image/svg+xml

Анотація

Актуальність даної роботи полягає у тому, що на
сьогоднішній день у країні не повністю вирішені питання контролю
якості і безпечності та ветеринарно-санітарної оцінки равликів, які
використовуються з метою харчування людей і виробництва лікарських
препаратів. На превеликий жаль, в сучасних умовах в Україні не існує
Держстандартів щодо цього напряму. Тому нами була досліджена
світова нормативно-правова база щодо ветеринарно-санітарної
експертизи м’яса харчових видів равликів.
Опрацьовані матеріали наступних нормативних документів:
Guidance on producing, harvesting and importing terrestrial edible snails for
human consumption Snails for human onsumption are defined in paragraph
6.2, Annex I of Regulation (EC) No 853/2004 as Muller, Helix lucorum and
species of the family Achatinidae, Regulation (ЕС) No 854/2004 of the
Еuropean Рarliament and of the council; Регламент о ветеринарно-
санитарных требованиях, общих и специальных требованиях к гигиене
пищевых продуктов животного происхождения и гигиенических
требованиях к пищевым продуктам животного происхождения. No25/11
Республики
Сербия;
Ветеринарно-санитарные
правила
по
производству мяса и других пищевых продуктов из виноградных улиток
и иных моллюсков, заготовке, транспортировке виноградных
улиток. Постановление Министерства сельского хозяйства и
продовольствия Республики Беларусь 7.03.2012 г. No 13; Philippine
National Pns/Bafps 89:2011 Standard ICS 67.120.30 Live and raw bivalve
mollusks.
У розглянутих нами нормативних документах ретельно
висвітлені лише вимоги до території, побутових, виробничих та
допоміжних приміщень, технологічних процесів, обладнання, інвентаря,
сировини, допоміжних матеріалів, пакування, транспортування
равликів, маркування, умов зберігання, проведення дезінсекції,
дератизації, дезінфекції, організації виробничого контролю.
Перспективою наших досліджень буде обґрунтувати комплекс
показників ветеринарно-санітарної експертизи та розробити систему
контролю безпечності та якості м’яса равликів. В Україні є нагальна
потреба у розробці правил ветеринарно-санітарної експертизи м'яса
харчових видів равликів.
Ключові слова: нормативно-правова база, м’ясо равликів,
якість, безпечність

Посилання

Guidance on producing, harvesting and importing terrestrial edible snails for

human consumption Snails for human сonsumption are defined in paragraph 6.2,

Annex I of Regulation (EC) No 853/2004 as meaning: terrestrial gastropods of the

species Helix pomatia Linné, Helix aspersa Muller, Helix lucorum and species of the

family Achatinidae. Available at : https:// www. fsai. ie/ uploadedFiles/

Reg853_2004(1).pdf.

Reglament o veterinarno-sanitarnykh trebovaniyakh, obshchikh i spetsial'nykh

trebovaniyakh k gigiyene pishchevykh produktov zhivotnogo proiskhozhdeniya i

gigiyenicheskikh trebovaniyakh k pishchevym produktam zhivotnogo proiskhozhdeniya No

[Regulation on veterinary and sanitary requirements, general and special requirements

for hygiene of food products of animal origin and hygienic requirements for food products

of animal origin. No 25]. Available at : fsvps.ru/fsvps-docs/ ru/ importExport/ serbia/ files/

serbia_25_11.pdf. Retreaved from http://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ ru/ importExport/

serbia/ files/ serbia_25_11.pdf [in Serbia].

Veterinarno-sanitarnyye pravila po proizvodstvu myasa i drugikh

pishchevykh produktov iz vinogradnykh ulitok i inykh mollyuskov, zagotovke,

transportirovke vinogradnykh ulitok. Postanovleniye Ministerstva sel'skogo

khozyaystva i prodovol'stviya Respubliki Belarus' 7.03.2012g. No 13 [Veterinary and

sanitary rules for the production of meat and other food products from grape snails

and other mollusks, harvesting, transportation of grape snails. Decree of the Ministry

of Agriculture and Food of the Republic of Belarus on 7 March 2012. No 13].

mshp.gov.by/documents/technical-acts/de495f0b0a810a02.html. Retreaved from

http://www. mshp.gov.by/documents/technical-acts/de495f0b0a810a02.html.

Philippine National Pns/Bafps 89:2011 Standard ICS 67.120.30 Live and

raw bivalve molluscs. Available at : http://www.chinaaseansps.com/upload/2012-

/12072017472523.pdf.

Regulation (ЕС) No 854/2004 of the Еuropean Рarliament and of the

council. Available at : http:// www. cefas. co. uk/ media/ 1549/

extract_reg_no_854_2004.pdf.

Завантаження

Опубліковано

2019-03-05

Номер

Розділ

Статті