НОРМАТИВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ І ЯКОСТІ М’ЯСА РАВЛИКІВ
Анотація
Актуальність даної роботи полягає у тому, що на
сьогоднішній день у країні не повністю вирішені питання контролю
якості і безпечності та ветеринарно-санітарної оцінки равликів, які
використовуються з метою харчування людей і виробництва лікарських
препаратів. На превеликий жаль, в сучасних умовах в Україні не існує
Держстандартів щодо цього напряму. Тому нами була досліджена
світова нормативно-правова база щодо ветеринарно-санітарної
експертизи м’яса харчових видів равликів.
Опрацьовані матеріали наступних нормативних документів:
Guidance on producing, harvesting and importing terrestrial edible snails for
human consumption Snails for human onsumption are defined in paragraph
6.2, Annex I of Regulation (EC) No 853/2004 as Muller, Helix lucorum and
species of the family Achatinidae, Regulation (ЕС) No 854/2004 of the
Еuropean Рarliament and of the council; Регламент о ветеринарно-
санитарных требованиях, общих и специальных требованиях к гигиене
пищевых продуктов животного происхождения и гигиенических
требованиях к пищевым продуктам животного происхождения. No25/11
Республики
Сербия;
Ветеринарно-санитарные
правила
по
производству мяса и других пищевых продуктов из виноградных улиток
и иных моллюсков, заготовке, транспортировке виноградных
улиток. Постановление Министерства сельского хозяйства и
продовольствия Республики Беларусь 7.03.2012 г. No 13; Philippine
National Pns/Bafps 89:2011 Standard ICS 67.120.30 Live and raw bivalve
mollusks.
У розглянутих нами нормативних документах ретельно
висвітлені лише вимоги до території, побутових, виробничих та
допоміжних приміщень, технологічних процесів, обладнання, інвентаря,
сировини, допоміжних матеріалів, пакування, транспортування
равликів, маркування, умов зберігання, проведення дезінсекції,
дератизації, дезінфекції, організації виробничого контролю.
Перспективою наших досліджень буде обґрунтувати комплекс
показників ветеринарно-санітарної експертизи та розробити систему
контролю безпечності та якості м’яса равликів. В Україні є нагальна
потреба у розробці правил ветеринарно-санітарної експертизи м'яса
харчових видів равликів.
Ключові слова: нормативно-правова база, м’ясо равликів,
якість, безпечність
Посилання
Guidance on producing, harvesting and importing terrestrial edible snails for
human consumption Snails for human сonsumption are defined in paragraph 6.2,
Annex I of Regulation (EC) No 853/2004 as meaning: terrestrial gastropods of the
species Helix pomatia Linné, Helix aspersa Muller, Helix lucorum and species of the
family Achatinidae. Available at : https:// www. fsai. ie/ uploadedFiles/
Reg853_2004(1).pdf.
Reglament o veterinarno-sanitarnykh trebovaniyakh, obshchikh i spetsial'nykh
trebovaniyakh k gigiyene pishchevykh produktov zhivotnogo proiskhozhdeniya i
gigiyenicheskikh trebovaniyakh k pishchevym produktam zhivotnogo proiskhozhdeniya No
[Regulation on veterinary and sanitary requirements, general and special requirements
for hygiene of food products of animal origin and hygienic requirements for food products
of animal origin. No 25]. Available at : fsvps.ru/fsvps-docs/ ru/ importExport/ serbia/ files/
serbia_25_11.pdf. Retreaved from http://www.fsvps.ru/fsvps-docs/ ru/ importExport/
serbia/ files/ serbia_25_11.pdf [in Serbia].
Veterinarno-sanitarnyye pravila po proizvodstvu myasa i drugikh
pishchevykh produktov iz vinogradnykh ulitok i inykh mollyuskov, zagotovke,
transportirovke vinogradnykh ulitok. Postanovleniye Ministerstva sel'skogo
khozyaystva i prodovol'stviya Respubliki Belarus' 7.03.2012g. No 13 [Veterinary and
sanitary rules for the production of meat and other food products from grape snails
and other mollusks, harvesting, transportation of grape snails. Decree of the Ministry
of Agriculture and Food of the Republic of Belarus on 7 March 2012. No 13].
mshp.gov.by/documents/technical-acts/de495f0b0a810a02.html. Retreaved from
http://www. mshp.gov.by/documents/technical-acts/de495f0b0a810a02.html.
Philippine National Pns/Bafps 89:2011 Standard ICS 67.120.30 Live and
raw bivalve molluscs. Available at : http://www.chinaaseansps.com/upload/2012-
/12072017472523.pdf.
Regulation (ЕС) No 854/2004 of the Еuropean Рarliament and of the
council. Available at : http:// www. cefas. co. uk/ media/ 1549/
extract_reg_no_854_2004.pdf.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).