ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МІКРОБНОГО ФОНУ ПОВІТРЯ ПТАШНИКІВ ЗА РІЗНИХ СИСТЕМ ВИРОЩУВАННЯ КУРЧАТ
Анотація
Надмірний мікробний тиск у пташниках створює умови
для погіршення стану здоров’я птиці й зниження її продуктивності. В
статті здійснено аналітичний огляд систем утримання курчат-
бройлерів, розглянуто як органічне вирощування птиці відрізняється від
умов кліткового та вільно-вигульного утримання курей. Показано
результати бактеріологічного дослідження повітря пташників щодо
накопичення в них мікроорганізмів за традиційної, вільно-вигульної та
органічної системи утримання птиці.
Найменшу кількість мікрофлори з повітря було виділено за
органічного вирощування курчат-бройлерів. Найбільшу кількість
патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів виділили з пташника
традиційної системи вирощування. В умовах сертифікованого
органічного господарства було проведено дослід щодо випробування у
якості
натуральних
профілактичних
препаратів
пробіотику,
бактеріоцину та постбіотику (оскільки превентивне використання
антибіотиків заборонене у органічному тваринництві). В єксперименті
використовувались курчата-бройлери кросу Кобб 500.
Практично неможливо повністю позбутися аерогенної мікрофлори,
проте, контролювати та підтримувати її на допустимому рівні за
органічного вирощування птиці цілком необхідно. В приміщенні курчат
контрольної групи впродовж всього досліду реєстрували більш високе
загальне мікробне число повітря порівняно з повітрям дослідних груп.
Ключові слова: мікрофлора повітря, курчата-бройлери,
органічне птахівництво, вільно-вигульне утримання, традиційне
утримання
Посилання
Kozhemyaka, N. (2002). Profilaktika bolezney kur [Preventing diseases of
chickens]. Ptitsevodstvo, 5, 30−32.
Ushkalov, V. O., Holovko, A. M., Vyhovska, L. M. (2011). Monitornynh
zbudnyka salmonelozu – efektyvnyi instrument poperedzhennia spalakhiv toksykoinfektsii
[Monitoring the causative agent of salmonellosis – effective tool for preventing poisoning
outbreaks]. Aktualnyie voprosy sovremennogo ptitsevodstva, 301–306.
Kucheruk, M. D., Zasiekin, D. A., Dymko, R. O., Shcherbyna, O. A. (2017).
Sanitarno-hihiienichni umovy utrymannia ptytsi za orhanichnoho vyroshchuvannia
yak chynnyk produktyvnosti [Sanitary and hygienic conditions of poultry keeping for
organic cultivation as a factor of productivity]. Bioresursy i pryrodokorystuvannia
Ukrainy, 5−6 (9). doi : http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605.
Zon, G. A. (1990). Patogennost mikroflory ptichnikov i tehnologiya
soderzhaniya tsyplyat [Pathogenicity of poultry microflora and technology of keeping
chickens]. Tez. dokl. NO SSSR VNAP, 162−163.
Leenstra, F., Maurer, V., Bestman, M., Sambeek, F., Zeltner, E.,
Reuvekamp, B., Galea, F., Niekerk, T. (2012). Performance of commercial laying hen
genotypes on free range and organic farms in Switzerland, France and The
Netherlands. British Poultry Science, 53 (3), 282−290.
Hoste, H., Sotiraki, S., Mejer, H., Heckendorn, F., Maurer, V., Thamsborg,
S. (2014). Alternatives to Synthetic Chemical Antiparasitic Drugs in Organic
Livestock Farming in Europe, Prototype for Sustainable Agricultures. Springer
Science+Business Media, Dordrecht, 149−169.
Zasiekin, D. A., Kucheruk, M. D., Melnyk, V. V., Dymko, R. O. (2017).
Eubiosis of poultry intestinal tract as a factor of its high productivity. Suchasne
ptakhivnytstvo, 5−6, 35−38.
Crandall, S. P., Seideman, G. S., Ricke, C. A., O’Bryan, А. (2009).
Organic poultry: Consumer perceptions, opportunities, and regulatory issues. The
Journal
of
Applied
Poultry
Research,
(4),
−802.
doi
:
http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).