Морфологічний склад крові курчат-бройлерів за сумісної дії охратоксину А і дезоксиніваленолу

Автор(и)

  • Ю. В. Бойко Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • В. Б. Духницький Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Г. В. Бойко Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Н. І. Бойко Національний університет біоресурсів і природокористування України

Анотація

Наведено результати досліджень гематологічних показників курчат-бройлерів за сумісної дії охратоксину А та дезоксиніваленолу. Встановлено, що згодовування курчатам-бройлерам корму, який містив охратоксин А у кількості 0,338 мг/кг та дезоксиніваленол – 1,095 мг/кг викликає хронічний токсикоз, що супроводжується розвитком гіпо- і арегенераторної анемії, лейкоцитопенії та тромбоцитопенії.

Біографії авторів

  • автор Ю. В. Бойко, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Аспірант
  • автор В. Б. Духницький, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    Доктор ветеринарних наук

  • автор Г. В. Бойко, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Кандидат ветеринарних наук
  • автор Н. І. Бойко, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Кандидат ветеринарних наук

Посилання

Бессарабов Б.Ф. Микотоксикозы в птицеводстве и меры борьбы с ними / Б.Ф. Бессарабов // Ветеринария сельскохозяйственных животных. – 2007. –№ 10. – С. 11-16.

Гогин А. Е. Микотоксины: значение и контроль / А. Е. Гогин // Ветеринария.– 2006. – № 3. – С. 9-11.

Дулетов Е. Г. Микотоксикозы кур в Ростовской области: автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. вет. наук: спец. 06.02.02 “Ветеринарная микробиология, вирусология, эпизоотология, микология с микотоксикологией и иммунология” / Е. Г. Дулетов //ФГБОУ ВПО “Донской государственный аграрный университет”. – пос. Персиановский, 2011. – 24 с.

Захарова Л. П. ?зучение содержания микотоксинов (дезоксиниваленола, зеараленона, фумонизинов В1 и В2, охротоксина А) в продовольственном зерне урожаев 2006-2007 / Л. П. Захарова, ?. Б. Седова, ?. В. Аксёнов // Современная микология в России. – 2008. – Т 2. – С. 253-254.

?ванов А. В. Актуальные проблемы профилактики микотоксикозов / А. В. ?ва-нов, М. Я. Тремасов, Г. М. Нуртдинов // Ветеринарный врач. – 2008. – № 2. – С. 2-3.

Котик А. Н. Микотоксикозы птиц / А. Н. Котик // Борки, УААН, ?нститут птицеводства. – Донецк, 1999. – 267 с. – ISBN 966-556-202-9.

Котик А.Н., Труханова В. А. Случаи микотоксикозов сельськохозяйственных птиц в Украине в 1974-96 гг. / А .Н. Котик, В. А. Труханова // Птахівництво. Міжвідомчий тем. наук. збірник. – 1997. – Вип. 47. – С. 92-100.

Тремасов М. Я. Профилактика микотоксикозов животных в Республике Марий Эл / М. Я. Тремасов, ?. ?. ?ванов, H. A. Новиков // Ветеринария. 2005. – № 8. – С. 12-14.

BIOMIN’sMycotoxinSurvey – 3rdQuarterReport2011 [Електронний ресурс] / Karin Nährer. – Режим доступу : http://temp.biomin.net/ru/obrazovatelnyi-centr/stati/articlesdetails/article/biomins-mycotoxin-survey-3rd-quarter-report-2011.

Effects of mycotoxins in animal nutrition: A review / O. O. M. Iheshiulor, B. O. Esonu, O. K. Chuwuka [et al.] // Asian J. Anim. Sci. – 2011. – № 5 – Р. 19-33.

Important mycotoxins and the fungi which produce them / J. C. Frisvad, U. Thrane, R.A. Samson, J.I. Pitt // Adv. Exp. Med. Biol. – 2006. – Vol. 571. – P. 3-31. 12. Mycotoxicosis in poultry. What to look for [Електронний ресурс] / Dr. Swamy Haladi. – Режим доступу : http://www.knowmycotoxins.com/documents/Dr.SwamyHaladi_000.pdf.

Mycotoxins: Risks in Plant, Animal, and Human Systems. Task Force Report // Council for Agricultural Science and Technology. –Ames, IA, USA, 2003.–№ 139. – 199 p. – ISBN 1-887383-22-0.

Worldwide occurrence of mycotoxins in commodities, feeds, and feed ingredients / E. M. Binder, L. M. Tan, L. J. Chin et al. // Anim. Feed Sci. Tech. – 2007. – №137. – P. 265-282.

Завантаження

Номер

Розділ

Статті