Зміни кількісного та якісного складу мікрофлори рубця у телят за впливу сірковмісних амінокислот

Автор(и)

  • М. П. Ніщеменко Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • М. М. Саморай Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • О. А. Порошинська Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml
  • Л. С. Стовбецька Білоцерківський національний аграрний університет image/svg+xml

Анотація

Тривалий час вважалось, що мікроорганізми рубця жуйних тварин можуть синтезувати достатню кількість мікробного білка, який за- безпечить потреби організму в замінних і незамінних амінокислотах. Разом з тим, не враховувалась наявність у раціонах як критичних, так і лімітуючих амінокислот. Для молодняка великої рогатої худоби особ- ливо часто не вистачає сірковмісних амінокислот метіоніну та цисти- ну. Активність і присутність у рубці молодняка великої рогатої худоби мікрофлори є свідченням нормального перебігу ферментативних проце- сів у цьому органі. Додаткове введення до раціону телят сірковмісних амінокислот метіоніну і цистину сприяло збільшенню кількості різнома- нітних корисних мікроорганізмів у рубці тварин та їхньої ферментатив- ної активності, внаслідок чого встановлено краще засвоєння поживних речовин, які входять до складу раціону телят.

Біографії авторів

  • автор М. П. Ніщеменко, афіліація Білоцерківський національний аграрний університет
    доктор ветеринарних наук, професор
  • автор М. М. Саморай, афіліація Білоцерківський національний аграрний університет

    кандидат біологічних наук, доцент

  • автор О. А. Порошинська, афіліація Білоцерківський національний аграрний університет
    кандидат ветеринарних наук, асистент
  • автор Л. С. Стовбецька, афіліація Білоцерківський національний аграрний університет
    ветеринарних наук, асистент

Посилання

Николаев А. Я. Биологическая химия / А. Я. Николаев. – М.: Медицинское информационное агентство, 2001. – С. 325.

Ніщеменко М. П. Вплив комплексного застосування метіоніну та цистину на амінокислотний склад крові телят та їх продуктивність / М. П. Ніщеменко, А. П. Штепенко // Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин. – Львів.

–2009. – №3. – С. 37-41.

Ніщеменко М. П. Вплив сірковмісних амінокислот на кількісний і якісний склад мікрофлори рубця та їхню ферментативну активність / М. П. Ніщеменко, А. П. Штепенко, О. В. Чуб // Науковий вісник НУБіПУ. – 2010. – №151. – Ч.1. – С. 227-230.

Тараканов Б. В. Влияние аминокислот на ферментативную активность микрофлоры рубца / Б. В. Тараканов // Зоотехния. – 2003. – № 6. – С. 11-13.

Огородник Н. З. Вплив азотних, енергетичних і мінеральних сполук на ріст і метаболічну активність мікроорганізмів рубця телят:автореф. дис… канд. вет. наук: спец. 03.00.04 "Біохімія" / Огородник Наталія Зіновіївна; Інститут біології тварин. – Львів, 2002. – С. 2-12.

Курилов Н. В. ?спользование протеина кормов животными / Н. В. Курилов, А. Н. Кошаров. – М.: Колос, 1979. – С. 37-115.

Алиев А. А. Достижения физиологии пищеварения сельскохозяйственных животных в ХХ веке / А. А. Алиев // Сельскохозяйственная биология. – 2007. –

№ 2. – С. 12-27.

Янович В. Г. Біологічні основи трансформації поживних речовин у жуйних тварин / В. Г. Янович, Л. І. Сологуб. – Львів, 2000. – 384 с.

Паска М. З. Метаболічні реакції організму бугайців поліської м’ясної породи залежно від типів вищої нервової діяльності при згодовуванні кормової добавки мікроліповіт / М. З. Паска, М. Г. Личук // Наук. Вісн. Львівського НУВМБ ім. С. З. Гжицького – 2014. – Т.16, №2. Ч.2 – С. 258-265.

Alberts B. The molecular Biology of the Cell / B. Alberts, D. Bray. – New-York.

– 1995. – Р. 540.

Civilek V. N. Regulation of pancreatic B-cell mitochondrial metabolism: influence of Ca2+ substrate and ADP / V. N. Civilek, J. T. Deeney // Biochem. J. – 1996. –Vol. 318. – № 2. – P. 615-621.

Giroux L. Role of lysine, methionine and arginine in the regulation of hypercholesterole miainrabbits / L. Giroux, E. Kurowska, K. Carroll // J. Biochem. – 1999. – № 10. – P. 166-171.

Hiroaki O. Function sofsulfur-containing amino acids inlipid metabolism/

O. Hiroaki // The Journal of Nutrition. – 2006. – № 6. – Р. 20-45.

Kennedy P. M. The degradation and utilization of endogenousurea in the gastrointestinal tract of ruminants: are view / P. M. Kennedy, L. P. Milligan //

Canadian Journal of Animal Science. – 1980. – Vol. 60. – P. 205-221. ‒

Wilson J. D. Hormones and hormone saction / J. D. Wilson // Harrison’s

Prinsipleso finternal medicine. – New-York. – 1994. – Vol. 1-2. – P. 1883-1889.

Stipanuk Martha H. Sulfur-containing amino acids / H. Martha Stipanuk. Division of Nutritional Sciences, New York, 1986. – P. 179-196.

Завантаження

Номер

Розділ

Статті