Інтенсивність пероксидного окиснення ліпідів уеритроцитах поросят за дії міцелярної формитокоферолу

Автор(и)

  • О. В. ДАНЧУК Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Р. В. ПОСТОЙ Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • В. В. Карповський Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • М. Р. КЛЮЦУК Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • В. М. Скрипкіна Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • В. І. Карповський Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Т. Б. ЖЕЛТОНОЖСЬКА Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
  • Н. М. ПЕРМЯКОВА Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

Анотація

INTENSITY OF LIPID PEROXIDATION IN THE ERYTHROCYTES OF PIGS UNDER THE IMPACT OF TOCOPHEROL MICELLAR FORM

 

O. V. Danchuk, R. V. Postoy, V. V. Karpovskiy, M. R. Klyutsuk,

V. M. Skripkina, V. I. Karpovskiy, T. B. Zheltonozhskaya,
N. M. Permyakova

 

Abstract. The paper presents the results of studying the intensity of lipid peroxidation in erythrocytes of pigs under the impact of micellar form of tocopherol. Experiments were conducted on 20 pigs of large white breed 4 months of age who were fattening. Formed two groups of animals – control and experimental. Animals of experimental group were given nanodrug of vitamin E (micellar form of encapsulated α-tokopherol acetate) at a dose of 4.5 mg / kg for 10 days. Serum samples were tested for products of lipid peroxidation: diene conjugates, related trienes and Schiff bases.

Feeding piglets with micellar form of vitamin E for 10 days contributes to a significant decrease in the content of diene conjugates and Schiff bases in erythrocytes respectively 18.7 % and 30.0 % (p <0.05). Established probable strength impact of watering micellar form tocopherol on content of diene conjugates and Schiff bases in erythrocytes of pigs (η2x = 0.36–0.46; p <0.05).

Біографії авторів

  • автор О. В. ДАНЧУК, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    кандидат ветеринарних наук, доцент, докторант
  • автор Р. В. ПОСТОЙ, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    кандидат ветеринарних наук, докторант

  • автор В. В. Карповський, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    аспірант
  • автор М. Р. КЛЮЦУК, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    аспірант
  • автор В. М. Скрипкіна, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    аспірант
  • автор В. І. Карповський, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    доктор ветеринарних наук, професор
  • автор Т. Б. ЖЕЛТОНОЖСЬКА, афіліація Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
    доктор хімічних наук, професор

Посилання

Volchehorskyi, Y. A. (1989). Sopostavlenye razlychnykh podkhodov k opredelenyiu produktov perekysnoho okyslenyia lypydov v heptan yzopropanolovykh ekstraktakh krovy [A comparison of different approaches to the definition of lipid peroxidation products in heptane isopropanol extracts blood]. Problems of Medical Chemistry, 35 (1), 127–135. (in Russia)

Danchuk, V. V., Danchuk, O. V., Tsepko, N. L. (2004). Oksydatsiinyi stres – patolohiia chy adaptatsiia? [Oxidativ stress – pathology or adaptation?]. Animal Husbandry of Ukraine, 4, 21–23. (in Ukraine)

Danchuk, A. V., Karpovskyi, V. Y., Trokoz, V. A., Karpovskyi, V. V., Karpovskyi, P. V. (2015). Yntensyvnost peroksydnoho okyslenyia lypydov v erytrotsytakh svynei raznikh typov visshei nervnoi deiatelnosty [The intensity of lipid peroxidation in erythrocytes of pigs of different types of higher nervous activity]. Proceedings of the XXII International scientific-practical conference. Scientific factor in the strategy of innovative development of pig breeding. Hrodno, 335–339. (in Russia)

Plokhynskyi, N. A. (1969). Rukovodstvo po byometryy dlia zootekhnykov [Guide to Biometrics for zootechnicians]. Moscow: Kolos, 246. (in Russia)

Skrypkina, V. M. (2015). Vmist diienovykh kon’iuhativ ta hidroperekysiv lipidiv u plazmi krovi svynomatok zalezhno vid tonusu avtonomnoi nervovoi systemy [The content of diene conjugates and lipid hydroperoxides in the blood plasma of sows depending on the tone of the autonomic nervous system]. Bulletin of NULES of Ukraine, 227, 198–203. (in Ukraine)

Packer, L. (1991). Protective role of vitamin E in biological systems. Am. J. Clin. Nutr., 53:1050–1055.

Taylor, S. L. (1976). Sensitive fluorimetric method for tissue tocopherol analysis. Lipids, 11, (7), 350–358.

Tolle, A. (1997). Effect of hyperoxia on the composition of the alveolar surfactant phospholipids, cholesterol, plasmalogens and vitamin E. Biochim. Biophys. Acta – Lipids and Lipid Metab., 1346, (2), 198–204.

Завантаження

Опубліковано

2016-10-31

Номер

Розділ

Статті