Результати моніторингових досліджень щодо поширення кампілобактерій в ес

Автор(и)

  • О. М. ЯКУБЧАК Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • О. Ю. ЛАПА Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • А. В. Баширова Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

Анотація

THE RESULTS OF MONITORING STUDIES ON THE SPREAD OF CAMPYLOBACTER IN THE EU

 

O. Lapa, O. Iakubchak, A. Bashyrova

 

Abstract.Thearticledescribes the results of tracking and identification of microorganisms genus Campylobacter among the most important food people and among livestock and poultry, which can be a source of human infection Campylobacter in the European Union and the world.

Біографії авторів

  • автор О. М. ЯКУБЧАК, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    доктор ветеринарних наук, професор
  • автор О. Ю. ЛАПА, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    аспірант
  • автор А. В. Баширова, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    магістр

Посилання

Verbitskiy P. I. (2009). Spilnizusillyanastorozhiyakosti y bezpekiproduktsiyi [Workingtogethertoguardthequalityandsafetyofproducts]. Kyiv, VeterinarnameditsinaUkrayini, № 3, 8. (inUkraine)

Dragut S. S. (2013). Rozpovsyudzhennyasalmonelozu, kampilobakteriozutaiersiniozu v Ukrayinitakrayinah ES [Distributionofsalmonellosis, campylobacteriosisandyersiniosisinUkraineandthe EU]. Kyiv, Veterinarnameditsina, № 97, 186–188. (inUkraine)

Kirik D. L. (1991). Sovremennyieaspektyiepidemiologiikampilobakterioza [Modernaspectsoftheepidemiologyofcampylobacteriosis]. Kyiv, Kishechnyieinfektsii, № 22, 62–70. (inUkraine)

Mikrobiologiyaharchovihproduktiv i kormivdlyatvarin. Gorizontalniymetodviyavlennya i pidrahunkukampilobakteriy (Campylobacterspp) [Microbiologyoffoodandanimalfeed. HorizontalmethodfordetectingandcountingCampylobacter (Campylobacterspp)]. Chastina 1. Metodviyavlennya (ISO 10272-1:2006, IDT) : DSTU ISO 10272–1:2007. – [ChinniyvId 2006-08-03]. – K.: DerzhspozhivstandartUkrayini, 2007. – 28. – (NatsionalniystandartUkrayini).

AnalysisofthebaselinesurveyontheprevalenceofCampylobacterinbroilerbatchesandofCampylobacterandSalmonellaonbroilercarcasses, inthe EU, 2008; Part B: AnalysisoffactorsassociatedwithCampylobactercolonisationofbroilerbatchesandwithCampylobactercontaminationofbroilercarcasses; andinvestigationoftheculturemethoddiagnosticcharacteristicsusedtoanalysebroilercarcasssamples. EFSA Journal 2010;8(8):1522, 132.

EFSA (EuropeanFoodSafetyAuthority), 2015. EuropeanUnionsummaryreportonzoonoses, zoonoticagentsandfood-borneoutbreaks 2014 // The EFSA Journal. – 2015. – # 13 (12):4329. – 191.

EFSA (EuropeanFoodSafetyAuthority), 2015. TheEuropeanUnionsummaryreportontrendsandsourcesofzoonoses, zoonoticagentsandfood-borneoutbreaksin 2013// The EFSA Journal. – 2015. – # 13(1):3991. – 165.

NMKL 119, 2007. ThermotolerantCampylobacter. Detection, semi-quantitativeandquantitativedeterminationinfoodsanddrinkingwater.

www.efsa.europa.eu/efsajournal

Завантаження

Опубліковано

2016-10-31

Номер

Розділ

Статті