Якість та безпечність меду натурального різних сортів, отриманого в Кіровоградській області
DOI:
https://doi.org/10.31548/ujvs2019.03.005Анотація
Досліджено показники якості меду натурального різних ботанічних сортів, що надходили в Кіровоградську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини впродовж 2014−2018 рр. та визначено вміст залишків антибактеріальних речовин у дослідних пробах. Проведено дослідження 160 проб меду, отриманих з різних медоносних рослин (акації, гречки, соняшнику, липи, різнотрав’я). Відповідно до карти посівів сільськогосподарських культур Кіровоградської області простежується видова бідність медоносної флори (близько 80 % складають посіви соняшнику). Тому мед соняшниковий складає 80 %, 7 % − різнотрав’я, 5% − акацієвого, 5 % − липового та 3 % − гречаного. Якість досліджуваного меду натурального відповідає чинним нормативно-правовим актам: масова частка води в межах 18,3 ± 0,5−19,5 ± 0,5 %, масова частка відновлюваних цукрів (до безводної речовини) – 78,2 ± 0,4−85,04 ± 0,7 %, масова частка сахарози (до безводної речовини) –2,4 ± 0,4−5 ± 0,5 %, діастазне число (до безводної речовини) –7,4 ± 0,3−37,1 ± 0,5 од. Готе, вміст гідроксиметилфурфуролу –3,2 ± 0,4−8 ± 0,4 мг / кг, кислотність – 18,2 ± 0,4−25,4 ± 0,3 (моль / дм3) / кг. Впродовж досліджуваного періоду вміст тетрацикліну в меді не виявлений, стрептоміцину − 2,0 ± 0,1−3,0 ± 0,4мкг/кг, хлорамфеніколу − 0,05 ± 0,03−0,1 ± 0,01мкг/кг, вміст нітрофуранів 0,15 ± 0,04−0,1 ± 0,01 мкг / кг. Вміст залишків інших антибактеріальних речовин: метронідазол − 0,18 ± 0,05−0,2 ± 0,01 мкг / кг та сульфатіазол (2017 р.) − 1,0 ± 0,4 мкг / кг.
Ключові слова: мед натуральний, якість, безпечність, ботанічне походження, медоносні рослини, вміст антибактеріальних речовин
Посилання
Med naturalnyi. Tekhnichni umovy (2005) : DSTU 4497:2005. − Chynnyi vid 28 hrudnia, K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 21
Statystychna informatsiia URL: http://www.ukrstat.gov.ua
Ukrainskyi rynok medu [Ukrainian honey market] URL: http://www.souzinform.com.ua/index.php?language=ukr&menu=article/honey_market_review
Noori Al-Waili, Khelod Salom, Ahmed Al-Ghamdi, and Mohammad Javed Ansari (2012). Antibiotic, Pesticide, and Microbial Contaminants of Honey: Human Health Hazards URL: https://www.hindawi.com/journals/tswj/2012/930849/ https://doi.org/10.1100/2012/930849
Council Directive 74/409/EEC of 22 July 1974 on the harmonization of the laws of the Member States relating to honey URL: http://data.europa.eu/eli/dir/1974/409/oj
Fawzy Eissa, Sanaa El-Sawi, Nour El-Hoda Zidan. (2014). Determining Pesticide Residues in Honey and their Potential Risk to Consumers URL: https://pdfs.semanticscholar.org/3ce4/5ec12a0c3f16c246464aa37af7ef58c4572e.pdf
Honey bees as bioindicators of environmental pollution URL: https://www.researchgate.net/publication/242202509_Honey_bees_as_bioindicators_of_environmental_pollution
Gül, A., Şahi̇nler, N. (2017). Investigation of Different Botanical Origin of Honey Types with Respect to Food Safety URL: https://www.arjonline.org/papers/arja/v3-i1/5.pdf https://doi.org/10.21694/2378-9018.17005
Calatayud, F., Simo, E., Pico, Y. (2018). Pesticide residues in honey bees, pollen and beeswax: Assessing beehive exposure URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749118310893
Tucak, Z., Periškić, M., Škrivanko, M., Konjarević, A. (2007). The influence of the botanic origin of honey plants on the quality of honey URL: https://hrcak.srce.hr/file/24438
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).