Визначення біологічної цінності м’яса органічних курчат
DOI:
https://doi.org/10.31548/ujvs2020.01.005Анотація
Анотація. Вивчено хімічний склад м'яса і вміст амінокислот у м'язовій тканині курчат м'ясо-яєчного напряму продуктивності за органічного вирощування. Метою досліджень було вивчення впливу нутріцевтиків на якість і повноцінність курячого м’яса. Про біологічну цінність м’яса роблять висновок за «білково- якісним показником», який є співвідношенням триптофану (індикатором повноцінних білків м’язової тканини) до оксипроліну (показника неповноцінних сполучнотканинних білків).
Дослідження проводились у органічному господарстві. Птиця утримувалась у пташниках із вільним виходом на пасовище, отримувала органічні корми. Курчатам дослідних груп (Д1 та Д2) застосовувались натуральні профілактичні препарати – пробіотик та постбіотик відповідно, курчата контрольної групи не отримували жодних профілактичних препаратів. Після забою птиці здійснювали порівняльну оцінку біологічної цінності м'яса дослідних і контрольних курчат, визначено амінокислотний скор білка грудних і стегнових м'язів. Встановлено, що застосування в годівлі пробіотика і постбіотика покращує амінокислотний склад м’яса птиці на фоні кращої продуктивності та збереженості курчат.
Серед незамінних амінокислот у м’ясі курчат з Д1 реєстрували вірогідне збільшення валіну на 5,76 %, ізолейцину – на 5,22, лізину – на 7,42, метіоніну – на 4,96, триптофану – на 4,83, аргініну – на 4,98 %. У м’ясі курчат Д2 вірогідне збільшення показників розподілилось наступним чином: ізолейцину на – 4,75 %; лізину – на 8,05; метіоніну – на 9,67 %; триптофану – на 16,69; аргініну – на 5,71 %. Серед замінних амінокислот за результатами досліджень грудних м’язів курчат у дослідних групах відмічено збільшення в Д1 аланіну – на 5,47 % і цистину – на 11,49 %, а в Д2 аланіну – на 6,58 % і цистину – на 25,32 %. Білково-якісний показник м’яса органічних курчат обох дослідних груп перевищує значення такого у пробах м’яса курчат з контрольної групи. Отже, органічне вирощування птиці з використанням натуральних профілактичних нутріцевтиків сприяє покращенню біологічої цінності м’яса курчат.
Ключові слова: курчата, органічне виробництво, білок, амінокислоти, м'ясо, м’язи, якість, повноцінність
Посилання
Borovkov, M. F., Frolov, V. P., Serko, S. A. (2010) Veterinarno-sanitarnaya ekspertiza s osnovami tehnologii i standartizatsii produktov zhivotnovodstva [Veterinary-sanitary examination with the basics of technology and standardization of livestock products]. Moscow: Lan', 480.
Cicenia, A., Scirocco, A., Carabotti, M., Severi, C. (2013). Postbiotic activities of Lactobacilli-derived factors. Journal of Clinical Gastroenterology, 48(1)1: 18-22.
https://doi.org/10.1097/MCG.0000000000000231
Crandall, S. P., Seideman, G. S., Ricke, C. A., O'Bryan, А. (2009). Organic poultry: сonsumer perceptions, opportunities, and regulatory issues. The journal of applied poultry research, 18 (4):795-802. https://doi.org/10.3382/japr.2009-00025
Gadzalou, M., Kaminsky, V. (2016). Naukovi osnovy' vy'robny'cztva organichnoyi produkciyi v Ukrayini [Scientific fundamentals of organic produce production in Ukraine] monograph. National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine, National Science Center "Institute of Agriculture of NAAS", Agrarian Science, 592.
Garda, S. O., Danilenko, S. G., Litvinov, G. S. (2014) Biotexnologichni aspekty' analizu mikroflory' sil's'kogospodars'koyi pty'ci [Biotechnological aspects of the analysis of poultry microflora] Biotechnologia acta., 7 (4):25-34.
https://doi.org/10.15407/biotech7.04.025
Kalmykova, A. I. (2001). Probiotiki: terapiya i profilaktika zabolevanij, ukreplenie zdorov'ya [Probiotics: therapy and prophylaxis of diseases, strengthening of health]. Novosibirsk, 208.
Kucheruk, M. D., Zasiekin, D. A., Dymko, R. O. (2018). Microbiological and sanitary-hygienic significance of intestinal eubiozus in agricultural animals. Ukrainian Journal of Ecology, 8(2):287-293. doi: 10.15421/2018_340
Law of Ukraine "On Basic Principles and Requirements for Organic Production, Circulation and Labeling of Organic Production" 2496-VIII Verkhovna Rada (BBR) Announcement, 2018, No. 36, Article 275. 2019, BBR, 2019, No. 28, Article 116
Mugnai, C., Mattioli, S. (2016). Transfer of bioactive compounds from pasture to meat in organic free-range chickens By: Dal Bosco, A. Poultry Science, 95(10): 2464-2471.
https://doi.org/10.3382/ps/pev383
Poznyakovsky, V. M. (2014). Ekspertiza myasa i myasoproduktov. Kachestvo i bezopasnost. [Examination of meat and meat products. Quality and safety.]. Educational reference manual Saratov: University education, 527.
Kyrychenko, V. M. (2016). Kilkisnyi i yakisnyi aminokyslotnyi sklad miasa kurchat-broileriv za zbahachennia ratsionu nanomikroelementnoiu kormovoiu dobavkoiu «Mikrostymulin». Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 18 (71) 3:30-36.
Zinchenko, E. V., Panin, A. N., Panin, V. A. (2003). Prakticheskie aspekty primenenij probiotikov [Practical aspects of applications of probiotics]. Veterinary Consultant, 3:12-14.
Reutova, E. A. (2010). Amynokyslotnij sostav belkov y kachestvo mjasa cipljat-brojlerov pry yspol'zovanyy ymunomoduljatorov [The amino acid composition of proteins and quality of broiler meat using imunomodulyatorov]. Uchenie zapysky KGAVM, 1(204):236−239. (in Russian).
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).