Визначення біологічної цінності м’яса органічних курчат

Автор(и)

  • M. D. Kucheruk Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • D. A. Zasekin Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/ujvs2020.01.005

Анотація

Анотація. Вивчено хімічний склад м'яса і вміст амінокислот у м'язовій тканині курчат м'ясо-яєчного напряму продуктивності за органічного вирощування. Метою досліджень було вивчення впливу нутріцевтиків на якість і повноцінність курячого м’яса. Про біологічну цінність м’яса роблять висновок за «білково- якісним показником», який є співвідношенням триптофану (індикатором повноцінних білків м’язової тканини) до оксипроліну (показника неповноцінних сполучнотканинних білків).

Дослідження проводились у органічному господарстві. Птиця утримувалась у пташниках із вільним виходом на пасовище, отримувала органічні корми. Курчатам дослідних груп (Д1 та Д2) застосовувались натуральні профілактичні препарати – пробіотик та постбіотик відповідно, курчата контрольної групи не отримували жодних профілактичних препаратів. Після забою птиці здійснювали порівняльну оцінку біологічної цінності м'яса дослідних і контрольних курчат, визначено амінокислотний скор білка грудних і стегнових м'язів. Встановлено, що застосування в годівлі пробіотика і постбіотика покращує амінокислотний склад м’яса птиці на фоні кращої продуктивності та збереженості курчат.

Серед незамінних амінокислот у м’ясі курчат з Д1 реєстрували вірогідне збільшення валіну на 5,76 %, ізолейцину – на 5,22, лізину – на 7,42, метіоніну – на 4,96, триптофану – на 4,83, аргініну – на 4,98 %. У м’ясі курчат Д2 вірогідне збільшення показників розподілилось наступним чином: ізолейцину на – 4,75 %; лізину – на 8,05; метіоніну – на 9,67 %; триптофану – на 16,69; аргініну – на 5,71 %. Серед замінних амінокислот за результатами досліджень грудних м’язів курчат у дослідних групах відмічено збільшення в Д1 аланіну – на 5,47 % і цистину – на 11,49 %, а в Д2 аланіну – на 6,58 % і цистину – на 25,32 %. Білково-якісний показник м’яса органічних курчат обох дослідних груп перевищує значення такого у пробах м’яса курчат з контрольної групи. Отже, органічне вирощування птиці з використанням натуральних профілактичних нутріцевтиків сприяє покращенню біологічої цінності м’яса курчат.

Ключові слова: курчата, органічне виробництво, білок, амінокислоти, м'ясо, м’язи, якість, повноцінність

Посилання

Borovkov, M. F., Frolov, V. P., Serko, S. A. (2010) Veterinarno-sanitarnaya ekspertiza s osnovami tehnologii i standartizatsii produktov zhivotnovodstva [Veterinary-sanitary examination with the basics of technology and standardization of livestock products]. Moscow: Lan', 480.

Cicenia, A., Scirocco, A., Carabotti, M., Severi, C. (2013). Postbiotic activities of Lactobacilli-derived factors. Journal of Clinical Gastroenterology, 48(1)1: 18-22.

https://doi.org/10.1097/MCG.0000000000000231

Crandall, S. P., Seideman, G. S., Ricke, C. A., O'Bryan, А. (2009). Organic poultry: сonsumer perceptions, opportunities, and regulatory issues. The journal of applied poultry research, 18 (4):795-802. https://doi.org/10.3382/japr.2009-00025

Gadzalou, M., Kaminsky, V. (2016). Naukovi osnovy' vy'robny'cztva organichnoyi produkciyi v Ukrayini [Scientific fundamentals of organic produce production in Ukraine] monograph. National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine, National Science Center "Institute of Agriculture of NAAS", Agrarian Science, 592.

Garda, S. O., Danilenko, S. G., Litvinov, G. S. (2014) Biotexnologichni aspekty' analizu mikroflory' sil's'kogospodars'koyi pty'ci [Biotechnological aspects of the analysis of poultry microflora] Biotechnologia acta., 7 (4):25-34.

https://doi.org/10.15407/biotech7.04.025

Kalmykova, A. I. (2001). Probiotiki: terapiya i profilaktika zabolevanij, ukreplenie zdorov'ya [Probiotics: therapy and prophylaxis of diseases, strengthening of health]. Novosibirsk, 208.

Kucheruk, M. D., Zasiekin, D. A., Dymko, R. O. (2018). Microbiological and sanitary-hygienic significance of intestinal eubiozus in agricultural animals. Ukrainian Journal of Ecology, 8(2):287-293. doi: 10.15421/2018_340

Law of Ukraine "On Basic Principles and Requirements for Organic Production, Circulation and Labeling of Organic Production" 2496-VIII Verkhovna Rada (BBR) Announcement, 2018, No. 36, Article 275. 2019, BBR, 2019, No. 28, Article 116

Mugnai, C., Mattioli, S. (2016). Transfer of bioactive compounds from pasture to meat in organic free-range chickens By: Dal Bosco, A. Poultry Science, 95(10): 2464-2471.

https://doi.org/10.3382/ps/pev383

Poznyakovsky, V. M. (2014). Ekspertiza myasa i myasoproduktov. Kachestvo i bezopasnost. [Examination of meat and meat products. Quality and safety.]. Educational reference manual Saratov: University education, 527.

Kyrychenko, V. M. (2016). Kilkisnyi i yakisnyi aminokyslotnyi sklad miasa kurchat-broileriv za zbahachennia ratsionu nanomikroelementnoiu kormovoiu dobavkoiu «Mikrostymulin». Naukovyi visnyk LNUVMBT imeni S.Z. Gzhytskoho, 18 (71) 3:30-36.

Zinchenko, E. V., Panin, A. N., Panin, V. A. (2003). Prakticheskie aspekty primenenij probiotikov [Practical aspects of applications of probiotics]. Veterinary Consultant, 3:12-14.

Reutova, E. A. (2010). Amynokyslotnij sostav belkov y kachestvo mjasa cipljat-brojlerov pry yspol'zovanyy ymunomoduljatorov [The amino acid composition of proteins and quality of broiler meat using imunomodulyatorov]. Uchenie zapysky KGAVM, 1(204):236−239. (in Russian).

Завантаження

Опубліковано

2020-03-19

Номер

Розділ

Статті