До питання інвентаризації земель оборони України - Kustovska О.; Mudra, S. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У статті проаналізовано проведення інвентаризації земель оборони України, яка передбачає встановлення місцерозташування об’єктів та їхніх меж, адже виконання на належному рівні управлінських функцій держави щодо планування, моніторингу і контролю за використанням та охороною земель залежить від наявної повної, об’єктивної й достатньої інформації щодо них. Встановлені правопорушення, з якими стикаються землекористувачі таких земельних ділянок, це,зокрема,самовільне зайняття земельних ділянок і самовільне будівництво, заволодіння землями шляхом оформлення права власності на об’єкти нерухомості, заниження орендної плати за землю тощо. Досліджено Порядок проведення інвентаризації земель, який регламентує вимоги до проведення інвентаризації земель під час здійснення землеустрою та складання за її результатами технічної документації, зокрема, Постанову Кабінету Міністрів України № 476 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації земель та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 5 червня 2019 року. Оцінено проведену роботу щодо інвентаризації земель і об’єктів нерухомості Збройних сил України за період 2014-2019 років. Відзначено позитивні аспекти щодо корегування та наповнення започаткованої три роки тому вМіністерстві оборони України бази даних нерухомого майна для створення автоматизованих робочих місць керівників для підтримки ефективного управління нерухомим майном і мережею інфраструктури, адже від наявності систематизованої інформації про земельні ділянки, що є власністю держави та перебувають в оперативному управлінні Міністерства оборони України, залежить виконання Україною міжнародних зобов’язань, що є незаперечним аргументом на користь проведення державної інвентаризації земель оборони в найкоротші терміни. Ключові слова:інвентаризація, земельні ділянки, майно, землі оборони, Збройні сили України, проекти землеустрою.