Моніторинг земельних відносин в Україні: стан і перспективи розвитку - Butenko, E.; Kononyuk, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У статті проаналізовано перспективи розвитку моніторингу земельних відносин, принципи його функціонування та тенденції на основі свідомо підібраних показників та науково обґрунтованих методів. Достовірні дані моніторингу важко отримати в ситуаціях, що існують у різних районах, для яких характерні великі площі та значні просторові та часові характеристики. Належне використання цих інструментів дозволяє інформації, зібраній за допомогою моніторингової діяльності, послужити основою для оцінки виявлення того, змінюються чи не змінюються умови ресурсів та чи бажані ці зміни. Розглянуто одну з головних проблем – закритий доступ до відомостей про земельні відносини, що дозволяє всупереч національним та місцевим публічним інтересам, посадовцям та пов’язаним з ними спільними корисливими намірами особам використовувати землю у своїх інтересах. І ця закритість породжує багато проблем. Наголошено на створенні відкритої, постійно обновлюваної бази даних, про земельні відносини, що стане інтегруючою інформаційною мережею для суб’єктів моніторингу, забезпечить новий рівень прозорості, усвідомленості прийняття рішень на місцевому рівні. Це забезпечить новий рівень прозорості в земельних відносинах і дозволить зосередити зусилля на поліпшенні використання земель і створення умов для ефективного управління. Ключові слова: Моніторинг земель, земельні відносини, дистанційне зондування, автоматизація, база даних.