Практика розрахунків фізичної площі земельних ділянок - Malashevskyi, M.; Malashevska, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У статті розглядається питання розрахунку фізичної площі земельних ділянок. Актуальність дослідження обумовлена впливом точності визначення площ земельних ділянок на економічну, екологічну, соціальну складову землекористування. У статті виокремлено проблему врахування фізичних характеристик земельних ділянок при визначенні їх площі. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні застосування методики розрахунку фізичної площі земельних ділянок в сучасних соціально-економічних умовах. Наведене поняття фізичної площі земельних ділянок, систематизовано напрямки застосування методики визначення фізичної площі земельних ділянок. Використана методика визначення фізичної площі земельної ділянки шляхом розмічування полігонів та визначення середнього ухилу. Проведені розрахунки площі земельної ділянки із врахування рельєфу при різних кількостях поділу сторони трикутника. Виконано порівняння із розрахунками площі без врахування рельєфу. Здійснений регресійний аналіз залежності зміни фізичної площі зі зміною кількості розбиття сторін трикутників. Наведені розрахунки коефіцієнту складності рельєфу для визначення фізичної площі земельної ділянки; розрахунки, які підтверджують економічну доцільність визначення фізичної площі земельної ділянки за запропонованою методикою при проведенні благоустрою території та при агротехнічних роботах. Отримані результати можуть бути використані в різних видах робіт, пов`язаних із просторовими аспектами використанням земель; в наступних наукових дослідженнях. Ключові слова: фізична поверхня, земельна ділянка, площа земельної ділянки, рельєф, математичне моделювання.