Процедура впровадження стратегічної екологічної оцінки в сфері землеустрою на основі інтеграційних моделей - Dorosh О.; Dorosh А.; Derkulskyi, R.; Avramchuk, B. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У даній статті проаналізовано нормативно-правові засади здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування як в країнах Європейського союзу, де така оцінка проводиться вже тривалий час, а також в Україні. Встановлено відсутність науково-методологічних засад здійснення процедури стратегічної екологічної оцінки в сфері землеустрою. Оновлено процедуру впровадження стратегічної екологічної оцінки в землеустрої, а саме для документації із землеустрою, яка підлягає такій оцінці. Запропоновано етап розроблення такої документації, на якому найдоцільніше проводити стратегічну екологічну оцінку. У рамках даного дослідження встановлено документацію із землеустрою, що підлягає стратегічній екологічній оцінці, а також умови за яких окремі документи підлягають СЕО. Визначено цілі та завдання стратегічної екологічної оцінки в сфері землеустрою, а також з’ясовано основні етапи проведення СЕО, зокрема в сфері землеустрою. Нами проаналізовано моделі інтеграції стратегічної екологічної оцінки в землеустрій та встановлено, що впровадження часткової та повної моделей інтеграції СЕО в землеустрій є найбільш доцільними. Запропоновано перелік складових, які повинна містити стратегічна екологічна оцінка документації із землеустрою, а також визначено найбільш доцільний аналітичний інструментарій необхідний при здійсненні СЕО. Ключові слова: стратегічна екологічна оцінка, СЕО, документація із землеустрою, природно-заповідні території.