Розвиток макроекономічних моделей заснованих на поведінковій економіці: проблеми та подальші дослідження - Talavyrya М.; Dorosh, B. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
У статті проаналізовано становлення, поширення та розвиток поведінкової економіки в мікроекономічних дослідженнях, а також її розвиток у макроекономічних дослідженнях протягом останніх двох десятиліть. Виділено ключові недоліки неокласичних макроекономічних моделей, та їх критику на основі існуючих досліджень й практичного застосування головами центральних банків. Виявлено ключові етапи становлення поведінкової макроекономіки, елементи якої почали з’являтись саме у працях неокласичних макроекономістів. Наведено основні аргументи на користь заміни неокласичних макроекономічних моделей новими поведінковими макроекономічними моделями, а також проаналізовано ключові проблеми становлення поведінкової макроекономіки та перспективи її подальшого сприйняття, як базової концепції для прийняття рішень для урядів країн. Виокремлено та систематизовано ключові дослідження поведінкових економістів про поведінкові макроекономічні моделі, більшість з яких базується на діяльності агентів (мікрофундацій). На основі результатів тестування різноманітних поведінкових моделей всесвітньо відомими вченими, а також проведеного нами аналізу, запропоновано сконцентрувати подальші наукові макроекономічні дослідження саме на поведінкових моделях заснованих на діяльності агентів (мікрофундацій). Ключові слова: поведінкова економіка, поведінкова макроекономіка, поведінкові макромоделі, моделі засновані на діяльності агентів (мікрофундацій)