Концепція сталого використання земель на прикладі міст України - Nazarenko, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2024)
В умовах стрімкого розширення міст і продовження використання природних земельних ресурсів необхідно розглядати землекористування комплексно з декількох напрямків і комплексу кластерів даних. Для цього були ретельно вивчені, згруповані та використані в дослідженні дані та матеріали, надані науковим співтовариством, а також державними установами та організаціями і комерційними компаніями. Ця методологія довела свою ефективність у прийнятті правильних припущень та допомогла побудувати ефективну модель розвитку землекористування у майбутньому. Земельні та лісові ресурси безсумнівно відіграють важливу роль у формуванні та розвитку міст. Наявність, значна кількість та їх використання впливають на економічний розвиток та екологічну ситуацію міст та прилеглих до них територій. Наявні лісові, земельні та продовольчі ресурси особливо важливі для забезпечення життєдіяльності великих міст. Ретельне планування, облік та аналіз різних факторів повинні бути спрямовані на відновлення земельних і природних ресурсів, планування витрат на впровадження нових ефективних енергозберігаючих та інших сучасних технологій. У фокусі цієї дослідницької роботи – кейс-стаді міського землекористування за програмою сталого розвитку України на основі даних до 2023 року. У результаті дослідження автором представлено концепцію сталого розвитку земель. Цю концепцію слід розглядати як ключову частину загальної програми розвитку міста. Результат використання запропонованої програми сталого розвитку відкриває можливість для розробки нової політики управління земельними ресурсами та містом, результатом якої стане збереження природних ресурсів, в окремих випадках відновлення природних ресурсів та покращення якості життя мешканців міст.