Охорона особливо цінних земель: досвід зарубіжних країн - Євсюков, Т. О. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2017)
Проаналізовано зарубіжний досвід класифікації та охорони особливо цінних  земель. Установлено, що у США, Німеччині, Греції, країнах пострадянського  простору та інших охорона особливо цінних земель ґрунтується на концепції  високої природної цінності сільськогосподарських і лісогосподарських земель. В  Україні доцільно використати досвід держав ЄС та США у сферах ведення обліку, картографування і формування їхніх реєстрів. Варто також запозичити  підходи до методів управління цими землями, розроблення та впровадження  оптимізаційних заходів щодо їх екологобезпечного використання