Заплавно-русловий комплекс малої річки: оцінка стану, оптимізаційні заходи - Kovalchuk, I.; Mykytchyn, O.; Andreychuk, Y.; Ivanov, E. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2017)
У статті  охарактеризовані методичні засади оцінювання геоекологічного стану заплавно-руслового комплексу однієї з малих річок Українських Карпат. За даними тривалих досліджень (польових, картометричних, лабораторних та дистанційних) здійснено розчленування річища на однорідні за геоекологічним станом відтинки, виконана їх типізація за тенденціями розвитку несприятливих процесів. Виявлено головні причини погіршення якісних характеристик стану заплавно-руслового комплексу річки. Ключові слова: мала річка, заплавно-русловий комплекс, антропогенне навантаження, деградація, ренатуралізація.