Продуктивний потенціал земель та принципи його оцінки в Україні - Butenko, E.; Kharytonenko, R. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2017)
Висвітлено сутність поняття продуктивний потенціал земель, передумови виникнення, необхідність оцінювання. Запропоновано основні показники для оцінювання продуктивного потенціалу сільськогосподарських земель із врахуванням якісної характеристики ґрунтів та агротехнологій. Описано проблеми збільшення в Україні продуктивного потенціалу. Наведено необхідність запровадження прогнозування при оцінці продуктивного потенціалу території і створення економіко-математичної моделі. Ключові слова: продуктивний потенціал, родючість ґрунтів, агротехнології,  прогнозування.