Геоінформаційне моделювання в оптимізації місцерозташувань земельних ділянок для пасік - Moskalenko, A.; Domina, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Проаналізовано особливості підбору території для розташування пасік, що забезпечать достатню кормову базу та продуктивність пасіки і водночас будуть безпечними для життя бджіл.У дослідженні показано можливості використання геоінформаційних моделей для пошуку оптимального розташування пасік. Знаходження підходящих ділянок за досить короткий час обумовлено залежністю від цвітіння ентомофільних культур. У статті наведено аналіз вимог до розміщення земельних ділянок пасіки та розроблено і обґрунтовано модель вирішення автоматизації робіт, пов'язаних з підготовкою геозображень придатних для пасік територій. Дане дослідження описує алгоритм виготовлення геозображень, що зменшує витрати часу та дозволяє пришвидшити аналіз просторових даних для прийняття рішень щодо розташування пасік. Для вибору оптимального місця розташування пасіки було запропоновано використовувати просторовий аналіз.В результаті проведеного дослідження встановлено, що для визначення місцярозташування земельних ділянок для пасік може бути використаний алгоритм, який автоматизує деякі етапи створення документації із землеустрою для пасічних господарств.Ключові слова: геоінформаційне моделювання, кормова база бджільництва, геозображення.