Детермінанти сталого розвитку аграрного сектору в умовах децентралізації - Yaremko, Yu.; Dudyak, N.; Mazievich, T. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2019)
Розглянуто сутність понять децентралізації та детермінант сталого розвитку аграрного сектору. Проаналізовано динаміку плати за землю до місцевих бюджетів України  за 2014-2019 роки. Встановлено, що запровадження нової нормативної грошової оцінки суттєво знижується фіскальний потенціал територіальних громад, основним доходним джерелом формування бюджетів яких є надходження від плати за землю. Запропоновано підходи щодо вдосконалення механізму державного регулювання сталого розвитку аграрного сектора економіки України для підвищення його конкурентоспроможності в контексті інтеграції України в європейський простір.Обґрунтовано, що детермінанти  сталого розвитку аграрного сектору економіки визначаються з  двох позицій:  з  одного  боку,  детермінанти  сталого  розвитку  аграрного  сектора  – це умови, причини, фактори, від яких цей розвиток залежить, з іншого боку – це елементи, складові сталого розвитку аграрного сектору економіки.Розглянуто процес передачі земельних ділянок сільськогосподарськогопризначення із державної у комунальну власність об’єднаним територіальним громадам в Україні за 2018 рік.Проведено порівняльну характеристику переваг і недоліків джерел фінансування інвестиційних проектів в аграрному секторі економіки. В результаті, встановлено, що найбільш надійним та стабільним інвестиційним ресурсом є власні кошти підприємств.Запропоновано мобілізувати  інвестиційні процеси в аграрному секторі  з усіх можливих джерел, збільшити державні інвестиції, активізувати альтернативне інвестування, стимулювати притік іноземних інвестицій, розширити практику страхування і гарантування підтримуваних державою інвестиційних проектів у аграрний сектор економіки. Ключові слова: сталий розвиток, детермінанти сталого розвитку, агарний сектор, децентралізація