Геоінформаційні системи в сфері аграрного землекористування - Sharyi, G.; Nesterenko, S.; Gamernyk, D.; Tymoshevskyi, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
Умови аграрних відносин в Україні стрімко змінюються. Аграрні підприємства активно реструктуризуються, змінюють власників, залучають додаткових інвесторів та антикризових менеджерів. Технології управління, які на сьогодні застосовують на більшості сільгосппідприємствах України, не дозволяють ефективно приймати оперативні управлінські рішення і формувати плани земельного розвитку, так як вимагають об’єктивної та оперативної оцінки земельних активів, аналітично обґрунтованих даних про потенційних і існуючих землекористувачів. Розв’язати проблему можна за рахунок створення єдиної системи управління земельними ресурсами, яка ґрунтується на передових методах аналізу і сучасних інформаційних технологіях. Доведена необхідність у створенні бази даних земельного банку підприємств групи з можливістю експорту інформації до корпоративної системи управління підприємством. Керуючись такими критеріями, як комплексність, функціональність та співвідношення ціна/якість, обрано такі рішення, які дозволили б за допомогою мінімальної кількості програмних продуктів створити гнучку, повноцінну та універсальну систему управління агробізнесом з можливістю конфігурувати її залежно від зміни потреб. Пропонується додатково звернути увагу розробників на те, що по кожному напрямку необхідно розробити програмний продукт, націлений на розвиток, в найширшому розумінні виробничого і макроекономічного суспільного явища, за допомогою якого можна не просто управляти земельним банком, а земельним розвитком. Програми повинні формувати геоінформаційну характеристику просторового базису в розрізі, за правовим статусом і за правосуб’єктами. Доведено, що впровадження сучасних технологій підвищує контроль активів компаній, прозорість процесів та інформаційне забезпечення менеджменту, знижує ризики ведення бізнесу.Ключові слова: інформаційні системи, агровиробництва, управлінські рішення, земельні ресурси.