Інвентаризація земель як передумова ефективного управління земельними ресурсами - Butenko, E.; Danshova, A.; Yurchenko, I. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2020)
У даній статті розглянуто питання інвентаризації земель. Відзначено, що інвентаризація земель є одним із головних засобів забезпечення ефективного управління земельними ресурсами. Крім того, продемонстровані проблеми, які дозволяє вирішити інвентаризація земель задля ефективного управління земельними ресурсами. Констатовано, що інвентаризація земель виступає певним засобом для проведення земельної політики шляхом моніторингу земель, який і дозволяє виявити невідповідності у використанні земельних ділянок та стан земель.  Виявлено, що основною метою проведення інвентаризації є створення інформаційної основи для ведення державного земельного кадастру, проведення контролю за використанням земель та реєстрація земельних ділянок. Розглянуто, що уточнення законодавчого регулювання інвентаризації земель сприятиме якості державного управління земельними ресурсами України. У статті було досліджено два об’єкта. Проаналізовано сучасний стан використання їх земель. У підсумку було запропоновано шляхи вирішення  проблем, які існують у використанні земель Державного підприємства «Дослідне господарство «Перемога» Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України» та Дослідної станції тютюнництва Національного наукового центру «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України».Ключові слова: інвентаризація земель, управління земельними ресурсами, Державний земельний кадастр, земельні відносини, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, землекористування.