Концепція використання та охорони земель у сучасних умовах суспільного розвитку України - Dorosh, Y.; Ibatullin, S.; Barvinskyi, A.; Tarnopolskyi, A.; Sakal, O. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Констатовано кризову ситуацію у використанні земельних ресурсів як в аграрних, так і неаграрних сферах землекористування в Україні. Однією з основних причин такої ситуації визначено відсутність досконалої системи нормативно-правових документів, які б реально регламентували науково обґрунтоване екологічно та економічно припустиме використання земель. Обґрунтовано концепцію використання та охорони земель в умовах розвитку цифрової економіки та суспільства України, яка може бути покладена в основу розробки відповідної державної цільової програми. Концепція визначає керівний напрям в організації і реалізації процесів забезпечення сталого розвитку землекористування, захисту земель від виснаження, деградації та забруднення в умовах ринку з високою пріоритизацією моніторингу земель і земельних відносин засобами автоматизованих інформаційно-аналітичних систем та дистанційного зондування Землі. Запропоновано принципи і підходи до розробки державної цільової програми використання та охорони земель. Окреслено і проаналізовано варіанти вирішення проблеми забезпечення раціонального використання та охорони земель. Визначено напрями, шляхи, етапи реалізації, інноваційну складову й очікувані результати та ефективність виконання державної цільової програми використання і охорони земель на основі розробленої концепції.Ключові слова: земельні ресурси, раціональне використання земельних ресурсів, моніторинг земель, заходи з охорони земель і ґрунтів