Геоінформаційне моделювання вибору територій для несільськогосподарського використання - Moskalenko, A.; Zakharova, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Розглянуто можливості застосування геоінформаційного моделювання для підбору земельних ділянок несільськогосподарського призначення. Проведено аналіз стану вивчення питань щодо автоматизації підтримки прийняття рішень та застосування геоінформаційного забезпечення для питань екології. Розглянуто використання геоінформаційного моделювання для вибору земельних ділянок несільськогосподарського використання.Дане дослідження описує структурування загального алгоритму встановлення територій необхідного та неможливого розташування об’єктів та їх обмежень через функціональну модель. Функціональна модель підбору територій загалом є спільною, тобто необхідно визначити бажане розташування та виключити території з обмеженнями, однак для кожного об’єкту необхідно за нормативами встановлювати обмеження з урахуванням оточення. В статті наведено аналіз вимог до вибору територій для двох типів об’єктів: АЗС та звалищ. Розроблено та реалізовано геоінформаційні моделі вибору земельних ділянок несільськогосподарського використання для розміщення визначених об’єктів. В результаті здійсненої роботи визначено, що підбору земельних ділянок для розташування деяких об’єктів не сільськогосподарського призначення може використовуватись алгоритм, який дозволяє автоматизувати деякі етапи визначення території. Результати роботи можуть бути використані при плануванні територій громад для формування просторових рішень щодо використання розташування об’єктів несільськогосподарського використання.Ключові слова. геоінформаційне моделювання, модель, підбір територій, геозображення.