Щодо питання встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць - Kharytonenko, R.; Derkulskyi, R.; Kravchenko, O.; Smolenskyi, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2021)
Проаналізовано наукові підходи щодо встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць. Зазначено, що частка встановлених та змінених меж населених пунктів складає понад 73%. Фактичний рівень внесених меж населених пунктів до відомостей Державного земельного кадастру складає 32%, що свідчить про значну кількість адміністративно-територіальних одиниць межі яких не встановлені. Це унеможливлює досягнення цілей розвитку територій як населених пунктів, так і територіальних громад.Зважаючи на те, що межі більшості населених пунктів і територіальних громад не встановлені, а при їх зміні виникають питання, які неможливо урегулювати за наявної системи нормативно-правових документів та науково обґрунтувати їх встановлення чи зміну, що негативно позначається на регулюванні громадами екологічного та економічно припустимого використання земель. Запропоновано такі зміни до нормативно-правових документів: передбачити попередню реєстрацію у ДЗК проектних меж територій населених пунктів і територіальних громад; створити можливості для перевірки обмінного файлу формату XML щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць; встановлення (зміну) меж здійснювати з урахуванням принципів «публічного управління» (передусім самоорганізації громадянського суспільства).Ключові слова: адміністративно-територіальна одиниця, межа територіальної громади, межа населеного пункту, Державний земельний кадастр