Показники якісного стану ґрунтів як основа раціонального використання земель - Tykhenko, O.; Shamchuk, A. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2022)
Дослідження конкретних показників ґрунтового покриву та їх вплив на продуктивність земель є важливим завданням формування раціонального використання земельних ресурсів. Метою роботи була оцінка стану ґрунтів та пошук оптимальних параметрів родючості конкретного ґрунту в природно-сільськогосподарському районі. Це дуже важливо не лише для дослідження шляхів раціонального використання земель, але й для забезпечення  фіскальних цілей кадастру, оскільки основною територіальною одиницею грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення є природно-сільськогосподарський район. Дане дослідження описує стан ґрунтів через взаємозв’язок конкретних показників родючості та відповідні до нього виробничі можливості їх використання у сільському господарстві. Проведений кореляційно-регресійний аналіз, за допомогою якого встановлено, що перевагу має мінімальний (безполицевий) обробіток ґрунту, оскільки при ньому спостерігається помірний, сильний і дуже сильний кореляційний зв’язок між показниками фосфатного стану та іншими показниками родючості ґрунту. Для оцінки різних методів землекористування необхідно підібрати параметри для оцінки стану якості земель. З цією метою було проаналізовано комплекс параметрів конкретного ґрунту та їх зміни під впливом різних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Зокрема встановлено вплив показників фосфатного режиму на урожайність озимої пшениці. Розроблено шляхи раціонального землекористування на основі показників родючості ґрунту, який є типовим для конкретного природно-сільськогосподарського району. Результати роботи можуть бути використані при розробці комплексу заходів із раціонального використання земель. Перспектива подальших досліджень полягає в розробці комплексу показників із обліку якості земель.Ключові слова: земельні ділянки сільськогосподарського призначення, раціональне використання земель, ґрунт, землекористування, природно-сільськогосподарський район, якісний стан земель.