Розроблення бази геопросторових даних для планування заходів з охорони земель щодо вітрової ерозії - Moskalenko, A.; Andriianov, V. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2025)
У роботі подано розроблення структури, яка надає можливість систематизувати та накопичити геопросторові та атрибутивні дані. В ході виконання дослідження розроблено модель бази геопросторових даних, що забезпечує накопичення даних для вирішення задачі просторово-часового аналізу та підтримати обґрунтування заходів з охорони земель щодо вітрової ерозії. Модель бази геопросторових даних розроблена з використанням UML-діаграми класів, що ілюструє не лише основні складові розробки, а й деталізує атрибути та їх типи даних.В статті було структуровано алгоритм здійснення аналізу геопросторових даних, що структуровані та накопичені в базі геопросторових даних, для визначення земель, яким може загрожувати вітрова ерозія. Алгоритм подано через функціональну модель.В дослідженні розроблено модель бази знань, як компоненти бази геопросторових даних, що містить як нормативи так і додаткові фактори впливу, які впливають на збільшення або зменшення ризику розвитку вітрової ерозії.На досліджувану територію в роботі подано геозображення з виділенням територій, що можуть зазнати вітрової ерозії в різні сезони.Результати роботи можуть бути використані в процесі планування заходів з охорони земель щодо захисту від вітрової ерозії.Ключові слова. база геопросторових даних, вітрова ерозія, геозображення.
Keywords: база геопросторових даних; вітрова ерозія; геозображення