Багаторівнева модель оцінювання впливу об’єктів культурної спадщини на вартість міських земель і нерухомості - Новаковський, Д.; Скрипник, Л.; Новаковська, І.; Ромах, П. (Землеустрій, кадастр і моніторинг земель, 2026)
У статті запропоновано багаторівневу теоретико-методичну модель оцінювання впливу об’єктів культурної спадщини на вартість міських земель і нерухомості. Актуальність дослідження зумовлена тим, що в українській практиці історичне середовище й досі переважно розглядається як обмеження для забудови, тоді як його ринковий, фіскальний і просторовий ефект лишається недостатньо виміряним. Метою статті є концептуалізація механізмів капіталізації спадщини у вартості нерухомості та формування аналітичного інструментарію, який поєднує класичні просторові методи з новими цифровими індикаторами суспільної уваги. Методологія дослідження спирається на поєднання інституціонального аналізу, гедонічного ціноутворення, просторової економетрики, аналізу зовнішніх ефектів, а також на використання даних геоінформаційних систем, ринкового моніторингу, цифрових слідів користувачів, відгуків і фотометричних індикаторів платформеної видимості. Обґрунтовано, що вплив пам’яток на вартість проявляється через кілька каналів: естетико-символічний, туристично-комерційний, інституційно-регуляторний, інфраструктурний, репутаційний та фіскальний. Наукова новизна полягає у введенні поняття «чиста капіталізація спадщини», яка визначається як різниця між премією та дисконтом спадщини. Показано, що позитивний ціновий ефект виникає не автоматично через сам факт наявності пам’ятки, а за наявності чітко зареєстрованих режимів використання, зрозумілого охоронного договору, низької регуляторної невизначеності та достатньої спроможності власника забезпечувати утримання об’єкта. Практична значущість статті полягає у формуванні рамки для удосконалення нормативної грошової оцінки, податкової політики, містобудівного регулювання та інвестиційних рішень у межах історичних ареалів. Зроблено висновок, що охорона культурної спадщини є не витратою споживчого характеру, а довгостроковою інвестицією у підтримання цінності нерухомості, бюджетної бази громад та економічного зростання історичних територій.Отримано: 22.04.2026;Прийнято: 30.04.2026;
Keywords: культурна спадщина; історичні ареали; вартість нерухомості; міські землі; просторова економетрика; гедонічне ціноутворення; цифрові сліди; охоронні обмеження